BSH shpall tre prioritetet për 2016, në fokus stabiliteti, mbikëqyrja dhe politika monetare

BSH shpall tre prioritetet për 2016, në fokus stabiliteti, mbikëqyrja dhe politika monetare


Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë, pasi mori në analizë veprimtarinë e tij gjatë vitit 2015, miratoi sot programin e punës për vitin 2016.
Veprimtaria e Këshillit për vitin 2015, përveç vendimmarrjes në fushën e politikës monetare dhe atë të mbikëqyrjes bankare, ka synuar rikthimin e plotë të besimit të publikut ndaj institucionit. Një sërë vendimesh të natyrës institucionale kanë pasur për qëllim forcimin e pavarësisë, llogaridhënies dhe transparencës së institucionit.

Më konkretisht: (i) fillimi i detyrës nga ana e Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë; (ii) emërimi i Zëvendësguvernatorit të Dytë të Bankës së Shqipërisë pas një periudhe mungese disavjeçare; (iii) plotësimi i Këshillit me një anëtar të ri, duke çuar në plotësimin e përbërjes së këtij organi; (iv) fillimi i veprimtarisë së Komitetit të Auditit, në zbatim të rekomandimeve të vazhdueshme të FMN-së dhe në përputhje me standardet më të mira të llogaridhënies së bankave qendrore; (v) rifillimi i raportimit në Këshill për veprimtarinë e auditit nga ana e inspektorit të Përgjithshëm; (vi) miratimi i Strategjisë Afatmesme dhe Buxhetit Afatmesëm për periudhën 2016-2018; dhe (vii) miratimi i strukturës së re organizative të Bankës së Shqipërisë, së bashku me ngritjen dhe vënien në funksionim të Muzeut të BSH-së, përbëjnë disa nga vendimet e rëndësishme në këtë drejtim.

Ndërkohë në programin e punës për vitin 2016, në përputhje me mandatin ligjor të Bankës së Shqipërisë, në vendimmarrjen e Këshillit Mbikëqyrës vend të veçantë do të zërë politika monetare dhe përsosja e saj, rritja e kapaciteteve të mbikëqyrjes bankare si dhe forcimi i stabilitetit financiar të sistemit bankar.
Një vend i rëndësishëm i është kushtuar edhe përsosjes së mëtejshme institucionale të Bankës së Shqipërisë. Në vijim të miratimit të strukturës së re organizative si dhe mbështetur në dokumentin e strategjisë trevjeçare të zhvillimit të Bankës së Shqipërisë, në vendimmarrjen e Këshillit Mbikëqyrës të Bankës së Shqipërisë do të materializohen në vazhdimësi përmirësime aktesh ligjore dhe nënligjore që rregullojnë: aktivitetin ditor të departamenteve të Bankës, mobilizimin dhe motivimin e burimeve njerëzore, si dhe përdorimin e fondeve për financimin e veprimtarisë.

Qëllim mbetet përsosja e administrimit të veprimtarisë së institucionit, kryesisht nëpërmjet forcimit të pandërprerë të kontrollit të brendshëm dhe administrimit më të mirë të rrezikut të veprimtarisë.
Në përputhje me strukturën e re organizative të Bankës së Shqipërisë të miratuar në fund të vitit 2015, Këshilli Mbikëqyrës filloi procesin e miratimit të rregulloreve përkatëse të veprimtarisë së çdo departamenti. Nëpërmjet këtij procesi synohet forcimi i kuadrit normativ për administrimin e aktivitetit dhe minimizimin e rreziqeve operacionale që burojnë nga veprimtaritë e përditshme të çdo departamenti të Bankës.

Në përfundim, Këshilli Mbikëqyrës u njoh dhe me informacione të tjera të lidhura me aktivitetin e përditshëm funksional dhe operacional të Bankës së Shqipërisë.

/Monitor/

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #35 - Qershor 2024

Ja si sipërmarrës të guximshëm përmes inovacionit ndikojnë industri të tëra!

 

Ky numër i revistës mund të quhet numri i dedikuar sipërmarrësve, nismëtarëve dhe inovatorëve. Atyre të cilët me guxim, këmbëngulje dhe me risi nxisin transformimin e industrive me ndikim në jetët tona. Këto përvoja, sfida, ide të reja, aplikime dhe bashkëpunime të tyre, vijnë nëpërmjet Business Mag Albania, nr. 35. 

Për ty, që po e mban në dorë këtë revistë, kemi diçka të re! Tani mund të dëgjosh me zë artikujt që lexon tek BusinessMag. 

Në partneritet me Nullius in Verba, sjellim një mënyrë revolucionare për të konsumuar përmbajtjen. Falë teknologjisë së avancuar të AI, tani mund të dëgjoni me zë artikujt tuaj të preferuar në çdo kohë dhe vend, duke ju lejuar të informoheni ndërsa jeni në lëvizje. Ky bashkëpunim inovativ pasqyron përkushtimin tonë për të mbështetur sipërmarrjen dhe zhvillimin e modeleve të suksesshme, duke sjellë përvojë të re dhe vlerë të shtuar për ju si lexues. Skano kodet QR në çdo artikull dhe shijo nga kudo që të jesh një format të ri, mundësuar nga Inteligjenca Artificiale, aplikuar nga një …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0