AKEP i jep Postës Shqiptare autorizimin 5-vjeçar për shërbimin universal

Posta Shqiptare

Posta Shqiptare ka marrë për një 5-vjeçar të dytë, autorizimin për ofrimin e shërbimit universal, sipas një vendimi të miratuar nga Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare më 30 qershor 2020. Vendimi nënvizon se Posta Shqiptare është e vetmja që plotëson kushtet e kërkuara për këtë shërbim aktualisht.

Ligji gjithsesi thekson se ky autorizim mund t’i jepet më shumë se një kompanie nëse përmbushen kushtet. Në muajin prill, AKEP publikoi një analizë të përgjithshme të sektorit postar në vend, duke u ndalur në pjesën e tregut të të gjithë operatorëve si dhe qarkullimin në të ardhura që kishte secili prej tyre.

Nga regjistri i ofruesve të shërbimeve postare evidentohet se deri më datë 29.01.2020 ishin gjithsej 16 ofrues shërbimi postar aktiv, që ofrojnë shërbime postare në Republikën e Shqipërisë. Sa i takon shërbimit universal postar, pjesën më të madhe të tregut e zotëron posta brenda vendit, e cila luhatet rreth 90% për vitet 2015-2018, duke u shoqëruar me një rënie të kësaj pjese në rreth 80% gjatë vitit 2019. Në vitin 2019, ishin 19.6 milionë dërgesa brenda vendit dhe 4.8 milionë dërgesa ndërkombëtare.

Lexoni: Amnistia fiskale dhe penale për deklarimin e pasurive

Sipas ligjit, të drejtën për shërbimin universal e gëzon çdo përdorues dhe kjo duhet të bëhet me çmime të përballueshme në të gjitha pikat e aksesit në territorin shqiptar. Sipas AKEP, Posta Shqiptare është e vetmja që plotëson kushtet për shërbimin universal, ku ndër të tjera luajnë rol mbulimi më i madh i territorit me pika si dhe dhënia e aksesit për të gjithë qytetarët me çmime të lira.

Në shërbimin jo universal postar, në postën brenda vendit, Posta Shqiptare SHA zotëron pjesën më të madhe të tregut, ndërsa në postën ndërkombëtare ndodh e kundërta, operatorët e tjerë zotërojnë tregun me mbi 60% të totalit të postës ndërkombëtare. Ndryshim ka pasur gjatë vitit 2019, kur Operatorët e tjerë kanë rritur pjesën e tregut, si për postën brenda vendit, ashtu edhe për postën ndërkombëtare.

Referuar të dhënave zyrtare, tregu postar në vend ka një qarkullim prej 2.14 miliardë lekësh ku pjesën më të madhe e zë Posta Shqiptare me rreth 58% të tyre. Shifra i takon vitit 2018, pasi deri në prill kur u publikua analiza e tregut, të dhënat nuk ishin të disponueshme për 2019-n.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale