A ishte John McCain një udhëheqës i vërtetë? Dënimet e tij e provojnë


Bota është hidhëruar për humbjen e senatorin John McCain. Shumë gjëra po shkruhen për të, por ne do të fokusohemi tek disa detaje dhe ato që thuhen për karakterin dhe udhëheqjen e McCain-it, i cili shërbeu në Senatin e SHBA për dekada dhe kandidoi për president dy herë. Ju mund ta dini se ai ishte djali dhe nipi i Admiraleve të Marinës së SHBA. Pra, kur u burgos në Vietnam, donin ta dërgonin në shtëpi sa më shpejt, si një fitore publike.

McCain refuzoi. Si një oficer detar, ai e dinte se një person në një pozicion udhëheqës, duke pranuar atë favor, do të dëmtonte anëtarët e tjerë të shërbimit.

Si rezultat, burgosësit e tij e dënuan, duke e mbajtur pjesërisht në izolim për dy vjet. Ai e përshkroi këtë në një artikull të revistës, mbi 40 vjet më parë:

Mua nuk me lejohej të shihja, të bisedoja ose të komunikoja me ndonjë nga të burgosurit e mi. Dhoma ime ishte mjaft e mirë – ishte rreth 10 me 10. Dera ishte e fortë. Nuk kishte dritare. Ventilimi i vetëm vinte nga dy vrima të vogla në pjesën e sipërme të tavanit. Çatia ishte prej kallaji dhe nxehej si në ferr. Dhoma ishte e zbehtë – natë e ditën – por gjithmonë mbahej ndezur një llambë e vogël e lehta, kështu, ata mund të më vëzhgonin. Isha në atë vend për dy vjet.

Dy vjet në izolim, pa parë as edhe një fytyrë.

Kjo ishte gjysma e periudhës që ai kaloi si i burgosur lufte në Vietnam. Torturohej shpesh, siç ndodhte me shumë nga të burgosurit e tjerë. Megjithatë, refuzoi të përkulej.

“Ju nuk mund ta imagjinoni shembullin që dha John për pjesën tjetër të kampit duke bërë këtë”, i tha një tjetër i burgosur më pas autorit Robert Timberg.

Kur u kthye, McCain qëndroi në ushtri për një kohë ndërsa ishte student në Kolegjin e Luftës Detare. Në një dokument 40 faqesh (pdf) që shkroi gjatë asaj kohe, jep këshilla për ushtrinë mbi rregullat e të burgosurve të ardhshëm të luftës.

Shkurtimisht? Ai këshillonte që të ketë standarde të larta. Rregulla strikte dhe një kod sjelljeje.

McCain bëri shumë gabime në jetën e tij të mëvonshme. Ai u rrëfye për to shpesh. Shumë njerëz në të dy anët nuk u pajtuan me të politikisht.

Por kjo përvojë – ato dy vjet në izolim, kur duhej të përballonte çdo gjë vetëm, e formuan atë. Ai e kuptoi se të jesh një Lider i vërtetë, duhet të kesh parime themelore. Duhet ta dini se për çfarë po qëndroni. Në rastin e tij, kjo nënkuptonte të qëndronte edhe pse rezultati do të ishte zero – të qëndrosh si një Lider, kur nuk ia ke idenë nëse dikush po të degjon apo është i gatshëm të të ndjekë. Si një i ri, McCain e bëri këtë në një mënyrë shumë të drejtë. Pa të, asgjë tjetër nuk do të ishte e mundur. U prehsh në paqe John McCain: veteran, burrë shteti dhe udhëheqës i vërtetë amerikan.

Inc.com

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale