Ju mund të mendoni se soda e bukës që fshihet në pjesën e pasme të dollapit tuaj është e dobishme vetëm për pastrimin e produkteve, ose prodhimin e produkteve të pjekura.
Por, disa njerëz ndoshta do t’ju rekomandojnë të mendoni përsëri, sepse po e shtojnë atë në ujin e tyre dhe po ndajnë në internet që kanë gjetur se përbërësi përmirëson performancën e tyre në stërvitje, refluksin e acidit, nivelet e energjisë dhe më shumë. Por, ekspertët thanë nëse praktika është e dobishme për kushte të ndryshme është një çështje e nuancuar për shkak të kërkimeve të kufizuara dhe të përziera, rreziqeve dhe shëndetit personal.
“Soda e bukës është një përbërës natyral shumë i lezetshëm që mund të bëjë shumë,” tha Frances Largeman-Roth, dietologe.
“Gjithashtu mund të neutralizojë aromat dhe t’ju ndihmojë të hiqni njollat nga rrobat tuaja”, shtoi ajo.
Megjithatë, vetëm për shkak se soda e bukës prodhohet nga përbërës natyralë nuk do të thotë se është e sigurt për t’u konsumuar pa rregull, shtoi ajo. Nevoja për kujdes është për shkak të kimisë së sodës së bukës dhe asaj të trupit, dhe se si ndërveprimi i ndjeshëm midis të dyjave është pikërisht gjëja që mund të ndihmojë, ose të dëmtojë.
Soda e bukës, e njohur zyrtarisht si bikarbonat natriumi, është një substancë alkaline e përbërë nga natriumi, hidrogjeni, karboni dhe oksigjeni. Mënyra kryesore se si soda e bukës mund të jetë e dobishme për çështje të tilla si refluksi i acidit është neutralizimi i acidit.
Konsumimi i tepërt i sodës së bukës, e cila ka një pH alkaline prej rreth 8.3, është kur gjërat mund të dalin jashtë rrezikut. Bazuar në këtë shkencë, ja çfarë thonë kërkimet dhe ekspertët për efektet shëndetësore, faktorët e rëndësishëm të rrezikut dhe gjëra të tjera që duhet të dini.
Çfarë tregon (dhe jo) hulumtimi
Kur bëhet fjalë për atë se çfarë mund të përmirësojë konsumimi i sodës së bukës, qëndrueshmëria në ushtrime është një nga qëllimet më të mbështetura nga kërkimet, që datojnë në vitet 1980, megjithëse disa studime janë të vogla, ose kanë përfundime jo fikse.
Gjatë ushtrimeve, veçanërisht ato intensive, anaerobe, si sprinti ose kërcimi me litar, metabolizmi i muskujve prodhon jone hidrogjeni. Pastaj shpërbërja e glikogjenit të muskujve që prodhon energji rezulton gjithashtu në prodhimin e laktatit plus një jon hidrogjeni.
Grumbullimi i joneve “rrit aciditetin … në mjedisin e gjakut/muskulit që kufizon performancën e ushtrimeve (dmth “djegia” e ushtrimeve),” tha Hew-Butler. “Kështu, (përfitimi) i marrjes së sodës së bukës para stërvitjes është zvogëlimi i aciditetit në dhe rreth muskujve të punës, gjë që mund të përmirësojë performancën në ushtrimet me kohëzgjatje të shkurtër dhe me intensitet të lartë.”
Disa studime kanë treguar se marrja e sodës së bukës një ose dy orë para stërvitjes mund të përmirësojë performancën deri në 12 minuta të aktiviteteve me intensitet të lartë si çiklizmi, vrapimi, kanotazhi, boksi dhe karateja, sipas një rishikimi të madh kërkimor të vitit 2021 nga Shoqëria Ndërkombëtare e të ushqyerit sportiv. Por, është e mundur që efektet në pH të zgjasin deri në tre orë, tha Hew-Butler.
Soda e bukës mund të ulë acidin e stomakut dhe të lehtësojë refluksin e acidit, ose dispepsi gjithashtu, gjë që nuk është befasuese pasi përbërësi është një përbërës i antacideve, një trajtim i zakonshëm për kushtet. Ka pasur gjithashtu disa prova që sugjerojnë se soda e bukës mund të ngadalësojë gjithashtu përparimin e sëmundjes së veshkave.
Te njerëzit me sëmundje kronike të veshkave, organet nuk funksionojnë aq mirë sa për të hequr qafe acidin e mjaftueshëm çdo ditë, duke rezultuar në gjak më acid, tha Dr. Paul O’Connor, profesor i fiziologjisë.
Pavarësisht nga situata juaj, gjithmonë konsultohuni me mjekun tuaj për t’u siguruar që një praktikë e re shëndetësore është e duhura për ju pasi trupi i çdo personi është i ndryshëm. Ka njerëz për të cilët ky udhëzim është kritik dhe nuk rekomandohet absolutisht suplementi i sodës së bukës, përfshirë fëmijët; ata që kanë probleme kardiovaskulare, acidozë ose alkalozë; dhe njerëzit që janë shtatzënë, thanë ekspertët.
Ky kujdes është pjesërisht për shkak të përmbajtjes së lartë të natriumit, pasi 1 lugë çaji përmban më shumë se 1200 miligramë. Nuk ka asnjë rekomandim universal të dozës, thanë ekspertët. Por, për dispepsi, mund të provoni ¼ lugë çaji të përzier me një gotë ujë, tha Largeman-Roth. Disa njerëz përdorin një lugë çaji, tha Derocha, pasi disa përjetojnë diarre, gazra, nauze ose të vjella nga marrja e tepërt. Pirja e tij pas ngrënies është më e mira pasi që së pari ju nevojitet acidi i stomakut për të tretur ushqimin, shtoi ajo.
Studimet e fitnesit zakonisht kanë synuar në intervalin prej 0,2 deri në 0,5 gram sodë buke për kilogram të peshës trupore, që do të thotë se një person që peshon rreth 59 kilogramë, mund të përdorë minimalisht rreth një lugë gjelle sodë buke. Por, në jetën reale, shumë atletë nuk mund të durojnë kaq shumë. Për sëmundjet e veshkave, doza e tabletës rekomandohet nga mjekët në bazë të punës së gjakut të pacientit.
Teprimi, ose pirja e ujit me sodë buke afatgjatë “mund të ketë rezultate katastrofike”, sepse pH i trupit është më shumë se 7.45.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.