7 mënyra si të keni ndikim në vendin e punësNdikimi është fuqia. Pavarësisht se kush jeni, ku punoni, ose cilat janë qëllimet tuaja profesionale,  të pasurit ndikim në vendin e punës është thelbësore për suksesin tuaj.

Fitimi i ndikimit në një ekip mund t’ju ndihmojë të punoni së bashku në mënyrë më efektive. Fitimi i ndikimit në një pozicion mbikëqyrës mund t’ju bëjë më të respektuar dhe vlerësuar. Fitimi i ndikimit në një takim mund të bëjë që zëri juaj të ketë më shumë të ngjarë të dëgjohet dhe pranohet.

Për të fituar atë ndikim, kërkon kohë dhe përpjekje. Për fat të mirë, ka shumë strategji që mund të përdorni për të kultivuar këtë karakteristikë. Ja disa mënyra të thjeshta:

Ndërtoni besim me bashkëpunëtorët tuaj
Ndikimi bëhet më i lehtë përmes besimit. Vetëm kur një bashkëpuntor beson se ju do të jeni i hapur për ndikimin tuaj. Nëse jeni në një pozitë më të lartë në hierarkinë e kompanisë, është e mundur të bartni një kërkesë ose të caktoni një detyrë që duhet të kryhet nga punonjësi juaj, por ndikimi i vërtetë sugjeron një përbërës të vullnetit të lirë.
Kjo mund të mos jetë e rëndësishme për situatën tuaj, por pavarësisht pozicionit tuaj në krahasim me pozicionet e bashkëpuntorëve tuaj, nëse doni një marrëdhënie pune të shëndetshme dhe me ndikim, do të duhet të kultivoni besim. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të jesh i hapur dhe i sinqertë. Tregoni mendimet tuaja, shpalosni shqetësimet tuaja dhe mos mbani sekrete.

Kultivoni besueshmërinë përmes konsistencës
Mospërputhja është mënyra më e shpejtë për të prishur reputacionin tuaj. Konsistenca, nga ana tjetër, është e ngadaltë, por e sigurt. Nëse i kryeni detyrat tuaja në mënyrë efektive dhe me kohë, ditë pas dite, përfundimisht njerëzit do të vijnë të mbështeten tek ju. E njëjta gjë është e vërtetë kur ekzekutoni një stil të qëndrueshëm të udhëheqjes, duke vendosur pritshmëri të vazhdueshme me punonjësit tuaj dhe duke dhënë shpërblime të vazhdueshme për punë të mira. Njerëzit do të vijnë të mbështeten në sjelljen tuaj dhe presin që ju të jeni një interpretues i qëndrueshëm.
Kjo qëndrueshmëri është thelbësore për ndikimin në ndërtim. Përndryshe, njerëzit nuk do të dinë nëse duhet t’ju besojnë ose t’ju kundërshtojnë. Nëse jeni të motivuar vazhdimisht nga të njëjtat parime, njerëzit do të besojnë se idetë tuaja janë të qëndrueshme dhe të besueshme si një zgjatje. Kjo do ta bëjë më të lehtë marrjen e njerëzve në anën tuaj. Konsistenca është veçanërisht e rëndësishme kur jeni në një pozitë më të ulët, pasi tregon një shkallë të përkushtimit.

 Jini këmbëngulës, jo agresivë
Ekziston një ndryshim midis të qenurit këmbëngulës dhe të qenit agresiv. Ju do të duhet të paraqisni mendimet dhe idetë tuaja me një shkallë të lartë të besimit, duke treguar bindjet tuaja, por çdo shkallë e tepruar e besimit mund të gabohet për arrogancë të panevojshme, e cila do të kompromentojë autoritetin tuaj të perceptuar. Shikoni me kujdes, veçanërisht kur nuk jeni të njohur me audiencën tuaj ose nëse paraqisni mendimet tuaja për një fushë jashtë ekspertizës suaj.
Ky konfirmim duhet të shtrihet si një cilësi e përgjithshme për të gjitha bashkëveprimet tuaja, pavarësisht nëse jeni duke folur me punonjësit më lart, më poshtë, ose në nivelin tuaj, dhe pavarësisht nga formati i bisedës. Të jesh këmbëngulës, për aq kohë sa beson vërtet në ato që po thua, është një mënyrë për të kultivuar një reputacion të autoritetit dhe të fitosh aftësinë për të ndikuar te bashkëmoshatarët dhe punonjësit e tu.

Jini fleksibël

Fleksibiliteti është gjithashtu i rëndësishëm. Ndërsa kjo mund të duket sikur bie ndesh me nevojën për të qenë pohues – në fund të fundit, është e vështirë të pohosh plotësisht veten nëse je i hapur për të ndryshuar mendimin tënd. Të qenit shumë i rreptë ose i paqëndrueshëm në bindjet tuaja do të funksionojë kundër jush. Në këtë rast, njerëzit do të vijnë për t’ju parë si një model kokëfortë, të palëvizshëm, të paaftë për të besuar tek dikush tjetër përveç vetes. Kjo mund të ulë respektin që njerëzit kanë për ju dhe të komprometojnë ndikimin tuaj të përgjithshëm.

Në vend të kësaj, punoni në mënyrë aktive për të treguar fleksibilitetin tuaj ndërsa qëndroni të fortë në bindjet tuaja. Bisedimet dhe kompromiset shpesh janë mënyrat më të mira për ta bërë këtë. Qëndroni të ngurtë në bindjet tuaja kur dikush ju kundërshton, por punoni me ta për të gjetur një zgjidhje reciprokisht të pranueshme. Kur njerëzit besojnë se jeni fleksibël, ata do të kenë më shumë të ngjarë t’ju dëgjojnë, edhe nëse janë kokëfortë vetë.

Lexo: Si të fitoni një vend pune pa qenë të kualifikuar

Krijoni personalitet
Një personalitet i vogël shkon shumë, veçanërisht kur përpiqesh të krijosh ndikim në vendin e punës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur ju jeni në një pozitë më të lartë, si shef apo mbikëqyrës. Nëse e izoloni veten, ose përpiqeni të ndërtoni autoritetin tuaj të perceptuar duke distancuar veten nga të tjerët, kjo mund të shërbejë vetëm për t’ju tjetërsuar dhe për t’ju vendosur në një pozicion ku ju shikoheni me mosbesim ose edhe pakënaqësi.
Në vend të kësaj, dilni nga rruga juaj për të pasur shkëmbime personale me punonjësit dhe bashkëpuntorët tuaj. Ju nuk keni nevojë të krijoni miqësi, por nuk ka asnjë arsye pse të mos mund të njiheni me njëri-tjetrin. Marrëdhëniet personale të punës janë të rëndësishme për të kultivuar ndjenjën e ekipit, dhe nëse njerëzit ju shohin si një person tjetër në ekip, ata do të jenë më pritës kur të zbuloni idetë ose mendimet tuaja. Ideja këtu është të dukeni të papërsosur, të afrueshëm dhe njerëzor.

 Përqëndrohuni te veprimet jo tek argumenti.
Përpjekja për të krijuar ndikim përmes fjalëve është e padobishme. Edhe një drejtues me diktim të përsosur dhe përvojë në strategjinë retorike nuk mund të shpresojë të fitojë ndikimin e bashkëmoshatarëve të tij ose të saj përmes fjalimeve dhe argumenteve vetëm. Nëse do të krijoni ndikim në vendin e punës, duhet të flisni përmes veprimeve tuaja, ose të paktën të keni veprimet dhe historinë për të mbështetur çdo gjë që jeni duke thënë.
Një pjesë e kësaj hyn në lojë kur ndërtoni qëndrueshmëri. Të punosh shumë në mënyrë të vazhdueshme dhe të kesh rezultate të mira në mënyrë të vazhdueshme, ju tregon njerëzve që ju jeni në gjendje të ecni. Demonstrimi i ideve tuaja përmes shembujve të vërtetë është hapi tjetër në këtë proces. Në vend që të argumentoni se si do të funksionojë struktura juaj në teori, vendoseni atë në provë.

Dëgjoni të tjerët
Sa më shumë besoni tek njerëzit përreth jush dhe përfshini idetë e tyre në vizionin tuaj, aq më shumë ata do të besojnë në idetë tuaja dhe do t’i përfshijnë ato në zakonet e tyre të punës. Nëse doni të krijoni këtë lloj marrëdhënieje me bashkëpuntorët dhe punonjësit tuaj, së pari duhet të dëgjoni. Dëgjoni mendimin e të gjithëve dhe inkurajoni njerëzit të flasin, veçanërisht nëse shpesh nuk shprehin mendimet e tyre. Merrni kohë për të respektuar dhe pranuar mendimin e secilit dhe njoftoni njerëzit se ju i vlerësoni ato. Kjo krijon një atmosferë të besimit të ndërsjellë, respekt të ndërsjellë dhe punë ekipore të ndërsjellë. Nëse jeni duke drejtuar nismën për të ndërtuar këtë mjedis, ata do të vijnë për t’ju parë si udhëheqës, dhe mendimet tuaja natyrisht do të dëgjohen, pranohen dhe respektohen si rezultat.

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale