Vendi ku 96% e shtëpive kanë një pronar


Rumania renditet e para në botë për pronësinë private. Por kjo nuk do të thotë se blerja e një shtëpie është e lehtë.

Rumania ka shkallën më të lartë të zotërimit të shtëpive në botë.

Sipas të dhënave të Eurostat, 96% e rumunëve jetojnë në banesa të zëna nga pronarët. Por, politikat e qeverisë, ekonomia, mundësitë e pakta të qirasë dhe presioni shoqëror për t’u bërë pronar i një shtëpie është një eksperiencë e pashmangshme për të gjithë brezat.

Në vitin 1990, në fund të regjimit komunist në Rumani, shteti zotëronte 70% të apartamenteve, thotë Bogdan Suditu, ekspert i planifikimit dhe profesor në Universitetin e Bukureshtit. Kur qeveria nisi të shesë këto prona, njerëzit nxituan të blejnë shtëpitë në të cilat po jetonin me çmime shumë të mira. Monedha e zhvlerësuar e Rumanisë, e shoqëruar me inflacionin në rritje, e bëri blerjen të lehtë.

“100,000 lei (2,671,328 ALL) për një apartament në vitin 1991 ishte një çmim i drejtë në atë kohë. Në vitin 1994, ky ishte çmimi i një TV me ngjyra,” thotë Suditu.

“Zotërimi i një shtëpie ka shumë avantazhe, kështu që unë inkurajova edhe fëmijët e mi për ta bërë këtë,” thotë Carmen Ralea, 66 vjeç.

Megjithëse Rumania nuk ka patur gjithmonë një kulturë të pronarëve të shtëpive, vendi i ka dhënë rrugë një mentaliteti pro-pronësore.

“Gjithëkush ju shet idenë e pronës. Prindërit e tu e bëjnë, bankat ju ofrojnë kredi të lira, zhvilluesit e pasurive të patundshme ofrojnë të gjitha llojet e zgjidhjeve. Gjithkush flet për mënyrën se si të bëhet pronar i një shtëpie në çdo rrethanë.”

Edhe pse peizazhi global po zhvillohet, Rumania mbetet një vend i pronarëve të shtëpive. Sipas një raporti nga Programi i Zhvillimit Rajonal i Bankës Botërore dhe Rumanisë, një “treg ku pothuajse mungon qiraja” kontribuon drejtpërdrejtë në mbipopullimin pasi gjeneratat e shumëfishta ose familjet e zgjeruara jetojnë së bashku, madje edhe kur familjet zgjerohen.

Raporti gjithashtu tregon se më shumë se një e treta e shtëpive në Rumani është gjithashtu në gjendje të keqe, me probleme strukturore, probleme të ngrohjes dhe pa siguri ndaj tërmeteve (rreziku i Rumanisë është më i larti në Evropë). Ndër arsyet për mungesën e riparimeve, është fakti se shumë pronarë nuk mund t’i përballojnë ato.

“Unë nuk jam e sigurt nëse të jesh një pronar shtëpie është një bekim apo një mallkim,” Cristina Ana, 42 vjeç.

/BBC

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale