TVSH për bujqësinë, fermerët nuk ndalin protestat


Pas përgjigjes së Ministrisë së Financave se Tatimi mbi Vlerën e Shtuar për fermerët nuk do të rishikohet, kanë reaguar agropërpunuesit. Në fillim të muajit të ardhshëm, fermerët do të protestojnë sërish në Lushnje.

Albanian Food Industry (AFI) bën të ditur se reagimet e Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë në fund të javës së kaluar, treguan qartë se qeveria nuk tërhiqet nga ndryshimi i ligjit, i cili ul normën e kompensimit të TVSH-së për fermerin, prodhues i produkteve primare bujqësore, nga 20 në 6 %.

“Kjo ka zhgënjyer fermerët, grumbulluesit dhe përpunuesit nga e gjithë Shqipëria, të cilët ndihen të tradhëtuar nga ky ndryshim i papritur”, thuhet në njoftimin zyrtar.

Përfaqësues nga fermerë, grumbullues dhe përpunues kanë zhvilluar një takim të koordinuar nga AFI, të cilët kanë shfaqur një shqetësim të jashtezakonshëm për situatën e krijuar.

Lexo: TVSH e fermerëve nuk ndryshon sipas Ministrisë së Financave

Pasoja e menjëhershme e këtij ligji, në të gjithë nënsektorët e bujqësisë, është ulja e çmimit të lëndës së parë, pra çmimit efektiv të shitjes së produktit bujqësor dhe blegtoral nga fermeri.

Tabela më poshtë ilustron rastin e çmimit të shitjes si litri qumësht.

Çmimi për njësi pa TVSH      TVSH  Cmimi i shitjes nga fermerit

DJE – TVSH 20%       40 lekë            8 lekë              48 lekë

SOT – TVSH 6%        40 lekë            2.4 lekë           42. 4 lekë

5.6 lekë më pak për 1 litër

Çfarë sjell ky ndryshim në bujqësinë shqiptare sipas AFI:

  • Nxitjen e shitjes së prodhimit bujqësor dhe blegtoral në mënyrë informale
  • Cënimin e sigurisë ushqimore për shkak të rritjes së informalitetit
  • Ulja e konkurueshmërisë së prodhimit bujqësor dhe blegtoral në tregjet e huaja dhe në tregun vendas karshi produkteve të importit.

Uljen e mëtejshme të leverdisë për mbarështimin e gjedhit dhe të imtave si dhe kutivimin e tokës.  Vetëm në vitet e fundit, sipas Shoqatës së Stacioneve Veterinare të Shipërisë, numri i gjedhëve ka një rënie prej 30 mijë krerësh, po ashtu është ulur në mënyrë të ndjeshme numri i të imtave.

  • Frenimi i investimeve në fushën e bujqësisë dhe agropërpunimin, apo më keq akoma braktisjen e investitorëve aktualë
  • Emigrim masiv dhe braktisje e fshatit

Për të frenuar falimentimin e bujqësisë dhe me shpresën që qeveria do të reflektojë, fermerët, grumbulluesit dhe agropërpunuesit do vijojnë veprimet e tyre, duke organizuar një manifestim paqësor kombëtar në datë 3 Prill 2019 në Lushnjë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale