Të shpëtosh planetin apo të investosh për fitim


 

Çfarë përfitojnë kompanitë apo sektorët nga ndryshimet klimatike?

Mendojmë se po pyesni për investimet në kompani me përgjegjësi të lartë sociale, çfarë është bërë popullor vitet e fundit. Ndërsa shumë njerëz kanë rritur shqetësimin për ndryshimet klimatike, disa investitorë po vlerësojnë mundësitë e investimit në kompani që pastrojnë planetin.

“Sot njerëzit e drejtojnë portofolin e tyre të investimet drejt përfitimeve personale. Lidhet me ndjesinë e mirë për atë çfarë po investojnë”, thotë Mike Dowdall, strateg investimesh. Ai thekson se, shumë kompani po mendojnë për përfitimet shoqërore.

Tesla (TSLA) është një kompani e njohur që po orientohet drejt një sjellje konsumatore më miqësore me mjedisin.

Bashkë me mjetet e saj elektronike, kompania e Elon Musk zotëron gjithashtu edhe prodhuesin e energjisë SolarCity.

Ka ndërkohë një sërë fondesh ndërkombëtare që janë fokusuar në kompanitë e gjelbra, si iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), ALPS Clean Energy ETF (ACES), Invesco Solar ETF(TAN) and VanEck Vectors Global Alternative Energy ETF (GEX).

Shumë nga këto fonde kanë investuar edhe te Tesla ashtu si edhe te kompani të tjera “të mira” për ambientin. Por, ashtu si në çdo investim, ju duhet të siguroni që themelet e kompanisë të jenë solide para se të blihen aksione aty. A janë duke u rritur fitimet dhe shitjet? A ka kompania mjaftueshëm të ardhura kesh dhe pak borxhe? Investitorët sugjerohet të mos hedhin para me sy mbyllur. Sipërmarrësit këshillohet të mos vënë baste në kompanitë me përgjegjësi sociale. Përqëndrimi i investimeve vetëm në ndryshimet klimatike mund të jetë i dëmshëm.

Tregu i prodhimit alternativ të energjisë ka nivelin e tij të lartë të rrezikut. SunEdison dhe Solyndra falimentuan.

Një portofol i diversifikuar investimesh, mund të ulë rrezikun e falimentit thonë ekspertët.

CNN

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale