Si të testoni njohuritë tuaja në shkencë?


Çdo dy vjet, National Science Foundation duhet t’i tregojë presidentit se çfarë po bën SHBA në lidhje me shkencën dhe inxhinierinë.

“Ndërsa ekonomitë në mbarë botën rriten gjithnjë e më shumë, nevoja për inovacion bëhet gjithnjë e më e domosdoshme,” thotë NSF në raportin e fundit të titulluar “Treguesit e Shkencës dhe Inxhinierisë 2018.”

Amerikanët janë gjithnjë e më të interesuar për çështjet mjedisore, thotë raporti dhe në lidhje me vitet e mëparshme, ata po shprehin më shumë shqetësim rreth ndryshimit të klimës dhe rolit të njerëzimit në të. Ata u besojnë shkencëtarëve më shumë se çdo roli në çdo institucion tjetër përveç ushtrisë.

Por SHBA mbetet prapa dhjetëra vendeve në shkallën e dhënies së diplomave bachelor në shkencë, teknologji, matematikë apo inxhinieri.

Amerikanët gjithashtu nuk po bëjnë shumë përpjekje për këto 10 pyetjet e thjeshta që NSF kërkon të testojë nëse kanë njohuri bazike për shkencën.

Më poshtë BusienssMag ju pasqyron raportin e fundit të pyetjeve të bëra nga NSF, nëse përgjigjet janë të sakta dhe më pas bëhet krahasimi i 11 vendeve të ndryshme për të njëjtat pyetje.

Do ishte mirë nëse edhe ju e bëni këtë test për të parë njohuritë tuaja bazike në lidhje me shkencën.

 1. E vërtetë apo e gabuar? Qendra e Tokës është shumë e nxehtë
 2. E vërtetë apo e gabuar? Kontinentet kanë lëvizur vendndodhjen e tyre për miliona vite dhe do të vazhdojnë të lëvizin    
 3. Cila është përgjigja e saktë? A) Toka rrotullohet rreth Diellit B) Dielli rrotullohet rreth Tokës
 4. E vërtetë apo e gabuar? I gjithë radioaktiviteti është i krijuar nga njeriu
 5. E vërtetë apo e gabuar? Elektronet janë më të vogla se atomet
 6. E vërtetë apo e gabuar? Lazeri punon duke u fokusuar në valët e zërit
 7. E vërtetë apo e gabuar? Universi u krijua nga një shpërthim i madh
 8. E vërtetë apo e gabuar? Janë genet e babit që vendosin nëse fëmija do të jetë një djalë apo një vajzë
 9. E vërtetë apo e gabuar? Antibiotikët vrasin viruset, si dhe baktere
 10. E vërtetë apo e gabuar? Qeniet njerëzore, siç i njohim sot, u zhvilluan nga speciet e mëparshme të kafshëve

Pasi t’ju jeni përgjigjur individualisht pyetjeve të mësipërme, më poshtë BusinessMag ju sjell përgjigjet për secilën.

 1. (E vërtetë) Shkencëtarët vlerësojnë se bërthama e Tokës është më shumë se 10.000 gradë Fahrenheit – pothuajse temperatura e gjetur në sipërfaqen e Diellit.
 2. (E vërtetë) Pllakat e tokës lëvizin dhe rigjenerohen vazhdimisht. Shumica lëvizin më pak se disa inç në vit, sipas rrjetit sizmik të Pacific Northwest.
 3. A – Ne e dimë se kjo është e vërtetë sepse mund të shohim pozicionin e yjeve të ndryshojë me kalimin e kohës.
 4. (E gabuar) Rrezatimi natyral është kudo, sidomos në hapësirë. Sasi të vogla janë të pranishme në tokë dhe ujë. Edhe një pjesë e kaliumit që gjendet në banane është radioaktive.
 5. (E vërtetë) Elektronet janë shumë më pak masive se protonet dhe neutronët që përbëjnë bërthamën e atomeve.
 6. (E gabuar) Lazerët koncentrojnë valët e lehta, jo valët e zërit.
 7. (E vërtetë) Kjo është teoria më e mirë që kemi për sa i përket fillimit të universit: një shpërthim në univers krijoi galaktikat, planetet dhe yjet që ne shohim ende në lëvizje sot. Njerëzit e quajnë këtë “Big Bang”, edhe pse nuk është teknikisht një shpërthim.
 8. (E vërtetë) Seksi përcaktohet nga dy kromozome, pra një kromozom X (femëror) dhe një kromozom Y (mashkull).  (XX është një vajzë dhe XY është një djalë, duke folur anatomisht.)
 9. (E gabuar) Antibiotikët vetëm vrasin bakteret, jo viruset.
 10. (E vërtetë) Fosilet në terren, studimet gjenetike dhe hulumtimet e tjera gjatë shekullit të kaluar kanë treguar përsëri dhe përsëri se evolucioni jo vetëm që krijoi specie si njerëzit, por do të vazhdojë të formojë format e pasardhësve tanë.

Nga më të mirët tek më të dobëtit, renditja për vitin 2017 është: Kanadaja, Izraeli, BE, Koreja e Jugut, SHBA, Zvicra, Japonia, Malajzia, India, Kina dhe Rusia.

burimi: BusinessInsider

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale