Si të ndaloni përdorimin e fjalëve plotësuese si “atëherë”, “ëm”, “dmth” gjatë fjalimit tuaj?


Shpesh herë na e vënë në dukje që gjatë fjalës sonë themi vazhdimisht fjalë plotësuese, pasi tashmë kjo është bërë pjesë e zakonit tonë të të folurit, si për shembull, “atëherë”, “ëm”, “dmth”.

Ndërsa përdorimi i moderuar në një mjedis të rastësishëm mund të jetë i dobishëm, këshillohet të shmangni përdorimin e tepruar, veçanërisht në një mjedis profesional. Nëse jeni duke përdorur shumë fjalë plotësuese, është koha ta ndaloni këtë zakon.

Lexoni: A e dini se njerëzit e gjykojnë inteligjencën tuaj në bazë të tonit të zërit dhe sesa shpejt flisni?

Në një mesatare ne i përdorim këto fjalë të paktën 3 herë në 100 fjalë që flasim. Kjo mënyrë bën që çdo folës të duket si jo professional dhe madje pak i çuditshëm, kështu që ka ardhur koha që ju ta largoni këtë zakon jo të mirë të të folurit.

  • Metoda me duartrokitje

Së pari, zbuloni se sa shpesh ju i përdorni këto fjalë plotësuese me metodën e duartrokitjes.

Kërkojini dikujt që është i afërt me ju që të trokasë duart sa herë që përdorni një fjalë plotësuese. Kjo mund të duket e çuditshme në fillim, por me kohën do të mësoheni me të dhe ju do ta keni më të thjeshtë që të kuptoni se sa fjalë plotësuese përdorni gjatë bisedave tuaja të përditshme.

  • Metoda e regjistrimit të vetes

Nëse ndiheni jo komfortë që t’i kërkoni dikujt që të trokasë duart, ju mund të regjistroni veten me telefon gjatë një bisede. Më vonë dëgjojeni veten për të parë se sa fjalë plotësuese keni përdorur gjatë bisedës.

Si mund ta rregulloni këtë gjë?

Në shumicën e rasteve, njerëzit përdorin fjalët plotësuese në mënyrë që të kenë kohë për mendimet e tyre. Në ato momente në vend që të përdorni fjalët plotësuese, përpiquni të bëni një pauzë të shkurtër.

Paula Statman, trajnere për të folurin thotë se: “Duhet të trajnoni veten që të toleroni një pauzë më të gjatë dhe t’i thoni vetes se ju nuk do të humbni vëmendjen dhe respektin e njerëzve të tjerë.”

Është gjithashtu e rëndësishme që të menaxhoni ankthin kur ju flisni. Shumica e njerëzve përdorin fjalët plotësuese në mënyrë të pandergjegjshme kur flasin në publik që të fshehin ankthin dhe sikletin e tyre.

Lexoni: Si të paguhesh për të dhënë fjalime në publik?

Kur flsni në publik ose kur bëni një prezantim mundohuni që të fokusoheni se si fjalët tuaja do të ndihmojnë audiencën.

Dhe mos harroni praktika ju bën perfektë. Sa më me vetëbesim të jeni gjatë fjalimit tuaj, aq më pak fjalë plotësuese do të përdorni gjatë prezantimit tuaj. Herën tjetër që do të keni një prezantim “ëm” ju duhet … “dmth” të praktikoheni.

burimi: BusinessInsider

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale