Si të inkurajoni zhvillimin personal dhe profesional në vendin e punës


Performuesit e lartë shpesh përjetojnë kaos kur bëhet fjalë për zhvillimin e tyre profesional. Ata dëshirojnë të mësojnë, rritin ekspertizën e tyre dhe të ngjiten në shkallët e karrierës së tyre. Por, diçka shpesh anashkalohet. Kjo është rëndësia e zbatimit të zhvillimit personal, si një mjet për t’u zhvilluar profesionalisht. Në fakt, zhvillimi personal është thelbësor për nivelet më të larta të zhvillimit profesional.

Nëse udhëheqësit dhe bizneset duan të shohin përparim drejt niveleve të reja të suksesit, ata duhet të fillojnë të trajtojnë punonjësit e tyre si njerëz jashtë profesioneve të tyre. Një studim i Fondacionit të Tregut Social zbuloi se punonjësit e lumtur janë 20% më produktivë sesa punonjësit që nuk janë të kënaqur. Sidoqoftë, një raport i Gallup i vitit 2017 zbuloi se 51% e të punësuarve nuk janë të angazhuar në punë. Ȅshtë e qartë se bizneset duhet të bëjnë një ndryshim.

Një mënyrë për të rritur lumturinë në fuqinë punëtore është të investoni në zhvillimin personal, si për drejtuesit ashtu edhe për ekipet e tyre. Kur udhëheqësit investojnë në zhvillimin personal të punonjësve të tyre, ata po investojnë në prodhimin e madhështisë brenda kompanive të tyre. Fotografoni një kulturë të kompanisë ku të gjithë ndihen më të mirët, ku punonjësit i njohin ata që janë në udhëheqje, kujdesen për ëndrrat, qëllimet, shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Kur kjo ndodh, punonjësit përgjigjen duke u angazhuar.

Lexo: Ku mund të mësojmë për vetë-zhvillimin dhe karrierën?!

Nëse drejtuesit e konsiderojnë veten të irrituar nga mungesa e interesit për zhvillimin profesional, mos harroni se mosinteresimi ka të ngjarë të vijë nga punonjësit që nuk kanë një sens drejtimi. Kur njerëzit kalojnë kohë duke kuptuar vlerat e tyre personale, nevojat dhe pikat e forta, ata do të përqendrohen më mirë. Sigurisht, disa njerëz mund të mos marrin kurrë kuptim personal nga puna e tyre, por për sa kohë që ata janë përmbushur në jetën e tyre personale, ka më shumë mundësi të kemë përqendrim më të madh.

Pra, si mund të ofrojnë udhëheqësit mundësi të zhvillimit personal për punonjësit e tyre? Këtu janë katër mënyra:

  1. Inkurajoni vetëdijen.

Mirëqenia jonë dikton performancën tonë dhe ne nuk mund të priremi për mirëqenien tonë nëse nuk kemi një kuptim se kush jemi. Ofrojuni anëtarëve të ekipit tuaj vlerësime të personalitetit, të tilla si vlerësimi i CliftonStrengths, Treguesi i tipit Meyers-Briggs dhe testi i personalitetit Enneagram. Këto vlerësime rrisin vetëdijen e një personi dhe sigurojnë një gjuhë për personalitetet e tyre unike.

Inkurajoni diskutimet në grup rreth rezultateve të vlerësimit në mënyrë që punonjësit të mund të kuptojnë më mirë veten dhe bashkëpunëtorët e tyre. Përmes vetë-zbulimit dhe vetëdijes së rritur, njerëzit mund të krijojnë mundësi për veten e tyre që të përdorin pikat e tyre të forta në vendin e punës. Ata gjithashtu mund të përgjigjen se si ndihen në punë.

Për shembull, nëse një punonjës është në një pozicion ku punon vetëm pjesën më të madhe të ditës, por ata zbulojnë se shumica e pikave të tyre të forta janë të përqëndruara relativisht, ky punonjës mund të flasë me menaxherin dhe të kërkojë mundësi për më shumë lidhje në vendin e punës. Ky ndryshim ka të ngjarë të rrisë lumturinë dhe produktivitetin e një punonjësi.

  1. Siguroni burime të zhvillimit personal.

Ashtu siç ka burime të zhvillimit profesional të punonjësve, vendosni mjetet në dispozicion edhe për zhvillimin personal. Ofroni kode zbritje për punonjësit tuaj për të marrë vlerësime. Siguroni një bazë të dhënash në internet që punonjësit mund të shkojnë në burime të përditësohen vazhdimisht. Kjo mund të përfshijë video, artikuj, podcast dhe më shumë. Sa më shumë burime të disponueshme, aq më shumë të ngjarë ka që anëtarët e ekipit tuaj do të gjejnë diçka që rezonon.

  1. Inkurajoni qëllimet personale krahas qëllimeve profesionale.

Punonjësit shpesh inkurajohen të identifikojnë qëllimet për veten e tyre profesionalisht. Nëse është kështu, duhet të përfshihen edhe qëllimet personale. Uluni me punonjësit tuaj individualisht për të pyetur se cilat aftësi do të donin të zhvillonin si personalisht ashtu edhe profesionalisht. Pastaj, ofroni mbështetjen tuaj për t’i ndihmuar anëtarët e ekipit tuaj t’i arrijnë ata.

Lexo: Zhvillimi personal është domosdoshmëri, jo luks për ata që kanë kohë të lirë dhe “mundësi”!

  1. Programi i kohës për zhvillimin personal.

Ndërtoni kohën e planifikuar për vetëzbulim dhe zhvillim personal brenda ditës së punës. Nëse pretendoni se zhvillimi personal është i rëndësishëm, atëherë lejoni që anëtarët e ekipit tuaj të investojnë në veten e tyre. Secilit punonjës duhet t’i jepet një kohë e caktuar çdo ditë për të punuar në zhvillimin personal. Ndoshta kjo është gjëja e parë në mëngjes, ose mund të jenë minutat e fundit të ditës para se të kaloni në jetën në shtëpi.

Duke i treguar ekipit tuaj sa kujdeseni për ata si njerëz dhe jo vetëm si punonjës do të transformojnë mënyrën se si fillojnë të afrohen në punën e tyre. Kështu që, herën tjetër që të zbatoni një plan zhvillimi profesional, jepuni përparësi edhe strategjive të zhvillimit personal.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale