Si ta lëmë punën në zyrë


Kris, menaxher i një studio design-i në New York nuk mund të fle. Mëndja e tij vazhdon të jetë e lidhur me objektivat e tij në zyrë. Katrina, menaxhere e produksionit në një shtëpi botuese ka tendencën të shpërqëndrohet nga emailet e punës në tavolinën e darkës.

Ata nuk janë të vetmit që kanë vështirësi në ndarjen e punës me pjesën tjetër të jetës. Sipas një studimi 7 vjeçar mbi performancën e punonjësve, paaftësia për të bërë të mundur këtë ndarje shihet si njw nga 10 situatat më stresuese që një profesionist mund të kalojë gjatë jetës së tij. Teknologjia gjithashtu ka patur ndikimin e saj, duke e bërë zyrën tonë vetëm një ekran më larg. Si mund të bëjmë një punë më të mirë, duke lënë atë çka i takon mjedisit të punës në zyre, më mënyrë që niveli i stresit në jetët tona të jetë më i ulët?

Para se të lini zyrën:

Bëni një detyrë të shkurtër.

Qoftë kjo një telefonatë, firmosja e një dokumenti ose t’i përgjigjeni një emaili. Në këtë mënyrë ju e përfundoni ditën pozitivisht dhe do t’i jeni mirënjohës vetes që arritët të bënit dhe një detyrë tjetër dhe po ashtu, do të keni një detyrë më pak mëngjesin tjetër.

Shkruani një listë të gjërave që duhet të bëni

Këtë mund ta bëni në letër ose në një mënyrë dixhitale. Rëndësia e tyre mund të ndikojë dhe në renditjen që do të bëni. Organizimi i punës shihet si një ndër tre aftësitë më të rëndësishme në vendin e punës, duke ju ndihmuar shumë dhe në produktivitetin tuaj.

Sistemoni vendin e punës

Të punuarit në një vend të rregullt, do t’ju ndihmojë në përqëndrimin tuaj dhe detyrimisht në punën tuaj. Tufat e letrave dhe rrëmuja në tavolinë, shpeshherë kthehen në shkak për të tërhequr vëmëndje nga puna, si dhe nga objektivat tuaja.

Zgjidhni një veprim specifik për të mbyllur ditën e punës.

Ky veprim mund të jetë thjesht mbyllja e derës së zyrës, madje dhe kompjuterit. Pas këtij veprimi ju duhet t’ja bëni të qartë vetes që dita juaj e punës ka mbaruar. Kjo do t’ju ndihmojë në kontrollin e gjendjes tuaj emocionale pas përfundimit të orëve të punës.

Filloni mbrëmjen pozitivisht

Në momentin që arrini në shtëpi, përveç pyetjeve të thjeshta përpiquni të hyni në brendësi të bisedave me familjen tuaj. Përpiquni të kuptoni se çfarë kanë arritur gjatë ditës, duke u angazhuar kështu në bisedë.

Kjo strategji me 5 hapa, kërkon një përpjeke minimale dhe mesatarisht 15 minuta në ditë për t’u ndjekur. Edhe pse disa nga hapat mund të mos duken të panjohura, kombinimi i tyre do sjellë me siguri ndryshim në jetët tuaja, qoftë gjatë orarit të punës edhe pas tij.

Ergys Kosovrasti

HBR

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale