Si ta kuptoni nëse dikush është një lider i madh?


Cila është gjuha që liderët e mëdhenj e kuptojnë, ndërsa ju mund të mos e kuptoni? Epo, sinqerisht, liderët më të mirë flasin ndryshe për krenarinë – dhe kjo nuk ka lidhje me paratë, statusin apo titullin e tyre.

Njerëzit kanë botëkuptime të ndryshme për krenarinë. Nga njëra anë, të gjithë duam të ndjehemi krenarë për punën që bëjmë, për kompaninë për të cilën punojmë dhe për suksesin që kemi arritur në karrierën tonë. Nga ana tjetër, krenaria është një nga shtatë mëkatet vdekjeprurëse – një koncept i sqaruar në vitin 590 nga Papa Gregori. Në thelb, ai përkufizohej si mëkati më i rrezikshëm – një çoroditje e aftësive që i bën njerëzit të besojnë se janë Zot. Dhe, le të jemi të sinqertë, kjo është një perspektivë e zymtë e krenarisë.

Lexo: 4 Mënyra sesi një ndjekës mund të bëhet lider

E vërteta e kësaj çështjeje është se ne të gjithë e kuptojmë vlerën dhe rrezikun e krenarisë. Dhe këtu liderët më të mirë duket se flasin të njëjtën gjuhë – sepse kur liderët e mëdhenj flasin rreth arritjeve për të cilat janë më krenarë, ato arritje rrallë kanë qenë për veten e tyre.

Liderët më të mirë krenohen me:

  1. Progresin

Ndërsa shumë prej nesh takojnë njerëz që duan të flasin për gjithçka që kanë arritur personalisht, liderët e shkëlqyeshëm (edhe kur duhet të marrin pjesën më të madhe të meritës) kanë një ndjenjë krenarie për njerëzit, grupet dhe ekipet që ndikuan në realizimin e atij progresi. Liderët më të mirë nuk thonë “Shikoni çfarë bëra”. Përkundrazi, ju do t’i dëgjoni të thonë “Shikoni çfarë bëmë”, ose “Shikoni se çfarë bënë ata”.

  1. Përulësinë.

Kjo, ndryshe nga shembulli i mësipërm, është një fushë ku liderët më të mirë shprehin krenari personale. Liderët e mëdhenj krenohen me injorancën e tyre personale (mbase gjatë viteve të tyre të rinisë). Dhe ata krenohen më shumë për gabimet e tyre – sepse ato gabime janë shumë herë arsyet kryesore që ata janë bërë të suksesshëm.

  1. Karakterin.

Një listë e gjatë e arritjeve është gjithmonë mbresëlënëse. Por liderët më të mirë në fakt kujdesen më shumë për mënyrën sesi një person bëhet i suksesshëm sesa për vetë suksesin. Karakteri ka rëndësi, dhe liderët e mëdhenj krenohen për t’i bërë gjërat në “mënyrën e duhur”.

Kjo është arsyeja pse ju mund të shihni disa punonjës të caktuar të ngriten në detyrë përpara atyre që mund të kenë bërë më shumë për kompaninë. Kjo është për shkak se ata punonjës flasin gjuhën e liderve të mëdhenj – ata e tregojnë karakter.

  1. Kuptimin

Kjo mund të tinëgëllojë e çuditshme për disa nga lexuesit. Por nuk është kështu. Liderët më të mirë, përderisa janë të mirë në frymëzimin e ekipit dhe për të mbledhur njerëzit rreth një qëllimi të përbashkët për krijimin e një rezultati të suksesshëm, ata krenohen me kontributin që puna e tyre bën për botën.

Ata krenohen me krijimin e një impakti pozitiv – në jetën e klientëve, për anëtarët në komunitetin e tyre, ose për çështjet e rëndësishme të botës.

  1. Suksesin e të tjerëve.

Ndërsa kjo e fundit mund të duket e ngjashme me të parën, nuk është kështu. Liderët më të mirë e kuptojnë që puna e tyre nuk është që të admirohen. Ata e kuptojnë që puna e tyre nuk është të bëhen më të suksesshëm se të gjithë të tjerët në ekipin e tyre. Ata e kuptojnë se puna e tyre nuk është që të respektohen apo të pëlqehen. Liderët më të mirë e kuptojnë që puna e tyre është t’i ndihmojnë të tjerët të bëjnë më të mirën e tyre. Dëgjoni nga afër liderët e mëdhenj se çka i bën atë krenar. Ka të ngjarë që ata do t’ju tregojnë një histori për suksesin e dikujt tjetër.

Inc

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale