Shenjat që tregojnë nivelin e lartë të inteligjencës emocionale


Inteligjenca emocionale parashikon aftësinë e njerëzve për të rregulluar veten e tyre, për të menaxhuar njerëzit e tjerë dhe për të arritur sukses. Kërkimet tregojnë një lidhje midis inteligjencës emocionale dhe suksesit në karrierë. Jo të gjithë kanë lindur me të, por ndryshe nga IQ, inteligjenca emocionale mund të fitohet dhe përmirësohet me praktikë.

Pra, si mund të themi nëse dikush e ka atë apo jo? Këtu janë pesë shenja të njerëzve me inteligjencë të lartë emocionale. Ka shumë tregues që dikush ka inteligjencë të lartë emocionale. Por këto pesë shenja janë teste të shpejta për të cilat mund të dëshmoni çdo ditë në punë. Dhe ata do t’ju ndihmojnë shpejt të vlerësoni nëse personi në fjalë ka, apo jo, nivele të larta të inteligjencës emocionale.

Menaxhimi i kritikave pa kundërshtime, justifikime, shfajësime apo shfaqje ankthi.
Një nga shenjat dalluese të inteligjencës së lartë emocionale është vetëdijshmëria e cila ka të bëjë me një kuptim të thellë të asaj që na motivon, zemëron, lumturon, intereson dhe mërzit. Gjithashtu do të thotë që ne mund të vlerësojmë veten, gabimet tona dhe gjithçka, me ndershmëri dhe qartësi të madhe. Pra, kur njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale bëjnë një gabim dhe kritikohen për të, ata nuk reagojnë intensivisht po e marrin këtë fenomen si diçka që duhet shënuar, analizuar dhe korrigjuar.

Nëse keni dëgjuar ndonjëherë njerëz të thonë, “Ky rregull nuk vlen për mua” ose “Performanca ime ishte thjesht e mirë”, ju keni qenë dëshmitarë të mohimit. Këto janë njerëz që janë aq mbrojtës dhe të mbyllur në mur, ose egot e tyre janë aq të brishta, sa thjesht nuk janë të gatshëm për reagime. Ata, në të vërtetë, janë duke thënë, “Nuk ka asnjë problem; performanca ime ishte absolutisht e mirë. Nëse nuk ju pëlqejnë rezultatet, ky është problemi me gjykimin tuaj, jo me performancën time. ”

Janë mëndje hapur
Me një nivel të lartë vetëdijesimi njerëzit me inteligjencë emocionale arrijnë të dëgjojnë një situatë pa u vendosur menjëherë në kundërsulm. Ata nuk kundërshtojnë idetë që janë të ndryshme prej të tyreve duke i bërë kështu shumë të vlerësuar dhe besueshëm nga kolegët dhe miqtë.

Lexo: 9 Shenja që tregojnë se ju jeni më inteligjent sesa mendoni

Janë dëgjues shumë të mirë
Që të jesh një dëgjues i mirë duhet që të disponosh një strukturë dëgjimi e cila arrin të bëj ndarjen mes interpretimeve, reagimeve dhe përfundimeve. Njerëzit me inteligjencë emocionale arrijnë të dallojnë emocionet që mund ti pengojnë të dëgjojnë të tjerët .

Nuk e ‘zbukurojnë’ të vërtetën
Inteligjenca emocionale ka të bëjë edhe me njohjen e emocioneve të të tjerëve, por kjo vetëdije nuk do të thotë të shmangësh thënien e së vërtetës sado e hidhur të jetë ajo, pa përdorur truke apo zbukurime për ta zbutur dhe evituar kështu reagime të ashpra. Njerëzit me inteligjencë emocionale e dinë se sa e rëndësishme është që mesazhet e vështira të dëgjohen.

Kërkojnë falje kur e kanë gabim
Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale nuk harxhojnë kohë të vlefshme duke u përpjekur të vërtetojnë se kanë të drejtë kur e kuptojnë se janë gabim. Në vend që të kërkojnë justifikime, ata kërkojnë falje në mënyrë të thjeshtë dhe të ndershme duke u lejuar kështu të kthehen sërish në rrugë të mbarë.

Forbes

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale