Reflektimi


Anila Bashllari, trajnere
Disa mendojnë që të mësuarit do të thotë të marrësh informacion duke lexuar apo dëgjuar. Deri diku kanë të drejtë. Të tjerë mendojnë që të mësuarit vjen nga punët që bëjmë dhe eksperienca që fitojmë. Edhe këta kanë të drejtë deri diku. Personalisht mendoj që të mësuarit vjen nga vlerësimi dhe reflektimi mbi eksperiencat që kalojmë, me fjalë të tjera “Të mësuarit lidhet me të menduarit mbi atë çfarë bëjmë dhe përjetojmë si eksperiencë”.

Thuhet që eksperienca është mëma e dijes. Në fakt, eksperienca e vlerësuar është mëma e dijes. Dhe që të vlerësosh një eksperiencë do të thotë të mendosh se çfarë ke bërë mirë dhe çfarë jo, çfarë ka funksionuar dhe çfarë jo, çfarë duhet të ishte përmirësuar etj.

Lexo: Fitues të kohës në punë

Besoj tani e kuptoni se çfarë doja të thoja me fjalitë e para të këtij artikulli.
Pse mendoj kështu? Nga eksperienca e mëparshme personale, nga puna me qindra individë, studimet e ndryshme që kam ndjekur vërehet se mbi 95% e njerëzve vrapojnë në jetë pa i kushtuar kohën e duhur një proçesi shumë të rëndësishëm dhe nga i cili mësojmë shumë: REFLEKTIMI. Dhe çfarë bëjmë në vend të tij: ose vazhdojmë të vrapojmë pa e ditur se ku shkojmë, ose heqim dorë ose pendohemi dhe fajësojmë veten për çfarë kemi bërë ose jo.

Por, nëse do të ndaleshim dhe analizonim me reflektim eksperiencat e përjetuara do të mësonim shumë, veçanërisht ato eksperienca që na stresojnë mjaftueshëm duke na nxjerrë nga “zona e rehatisë”.

Studimet tregojnë që reflektimi është një faktorë kyç dhe i rëndësishëm në rritjen e nivelit të vetëdijes si dhe të mësuarit, duke përfituar nga zbatimi i tij për një kohë të gjatë.

Lexo: “Transforming Your Life”, disa mesazhe nga Anila Bashllari

Nëse nuk reflektojmë mbi eksperiencat tona, probabiliteti për të mësuar ulet dhe veçanërisht rritet shkalla e gabimeve të përsëritura apo mundësive të humbura. Kjo është arsyeja që shpesh herë gjatë trajnimeve pjesëmarrësit përgjigjen që e dinë informacionin pasi e kanë lexuar apo dëgjuar. Dhe kur i pyes për rezultatet që kanë e kuptojnë se janë larg asaj që do të dëshironin. Kjo ndodh, pasi të kesh informacion është e pamjaftueshme. Duhet ta zbatosh dhe mbi të gjitha të reflektosh mbi eksperiencat që kalon. Kaq i fuqishëm është efekti i REFLEKTIMIT, si një nga aftësitë më të rëndësishme, për ta filluar si duhet vitin 2020…

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale