Pse Singapori është vendi i vetëm në botë që shet mish të...

Pse Singapori është vendi i vetëm në botë që shet mish të rritur në laborator

Singapori, dhe 2 restorante Huber’s Butchery dhe Bistro, janë të vetëmit në botë që ofrojnë mishin e kultivuar në menu-në e tyre. Mishi, i krijuar nga kompania e vendosur në Kaliforni, Eat Just, duket, ka erë dhe shijon si mish pule. Reagimet nga klientët janë të shkëlqyera. Eat Just pretendon që mishi i tyre i rritur në laborator është etik, i pastër dhe i miqësor ndaj mjedisit, pa kompromise në shije. Ndërsa miliarda dollarë investohen në industrinë e kultivimit të mishit, qëndrueshmëria e tij afatgjatë është ende e paqartë.

Që nga zbulimi i parë i burgerit të rritur në laborator në Londër në vitin 2013 (i cili kushtoi 330,000 dollarë për të krijuar), shumë kompani në të gjithë botën kanë hyrë në garën për të zhvilluar mish të kultivuar me çmime të arsyeshme. Megjithatë,  Eat Just është kompania e vetme që ka fituar miratim legjislativ për shitje publike në Singapori , vendi i vetëm që lejon shitjen e mishit të rritur në laborator. Megjithatë, mishi i kultivuar ende nuk është në dispozicion në shumicë.

Lexo: Investimet për Ballkanin Perëndimor, Shqipëria përfiton financimin e disa projekteve

Mishi i rritur në laborator, ndryshe nga produktet vegjetariane, është vërtet mish. Procesi përfshin nxjerrjen e qelizave nga një kafshë dhe ushqimin e tyre me proteina, sheqerna dhe yndyrna. Qelizat lejohen të ndahen dhe rriten, para se të vendosen në një bioreaktor të madh çeliku, i cili vepron si një tank fermentimi. Pas katër deri në gjashtë javësh, materialet “mblidhen” nga bioreaktori. Shtohet disa proteinë bimore, pastaj ato formohen, gatohen dhe shtypen në printera 3D për të fituar teksturën dhe formën e duhur.

 

BBC

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #37 - Prill 2025

Mendo lokalisht, vepro globalisht

Viti 2025 vjen me sfida dhe mundësi të mëdha në sektorë të rëndësishëm të ekonomisë sonë. Turizmi shqiptar po përjeton një rritje të jashtëzakonshme, ku duket se pas një prezantimi mbresëlënës në ITB Berlin, Shqipëria është gati të pozicionohet si një destinacion i rëndësishëm në hartën botërore me një ofertë të larmishme turistike. Paralelisht, tregu i pasurive të paluajtshme po përballet me ndyshime të shumta, ku investimet strategjike dhe zhvillimi i qëndrueshëm janë kyç për suksesin e këtij sektori.
Teknologjia vazhdon të transformojë mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Inteligjenca Artificiale nuk është më thjesht një mjet ndihmës, por një faktor vendimtar që po shkruan rregulla të reja në çdo industri.

Bota përballë sfidës së krijimit të një axhende më humane për Inteligjencën Artificiale – si mund ta vendosim atë në shërbim të njeriut, pa e shndërruar në një rrezik për demokracinë dhe ekonominë globale? Ndërsa jetojmë në një botë që ndryshon vazhdimisht, shohim sesi Fintech është një realitet i padiskutueshëm që po lehtëson ditë pas dite jetën dhe veprimtarinë e bizneseve dhe individëve. Ajo që konfirmojmë me siguri në këtë edicion është sesi bizneset shqiptare po përqafojnë gjithnjë e më shumë një qasje europiane në menaxhim, kulturë, lidership dhe investime, duke u nxitur drejt inovacionit dhe …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0