Popujt me ‘pijanecë’ në botë

Anglezët dhe Skocezët kryesojnë listën e ‘ sa shpesh njerëzit dehen aq shumë saqë humbin ekuilibrin dhe të folurin’. Anketa Globale e Barnave (GDS) për vitin 2020 sugjeron që problemi i pijeve në Mbretërinë e Bashkuar është shumë më i rrezikshëm sesa përdorimi i ndonjë droge tjetër. Më shumë se 5% e njerëzve nën 25 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar raportuan se kishin kërkuar trajtim spitalor pasi ishin dehur, krahasuar me një mesatare globale prej 2%.

Sondazhi mori në pyetje më shumë se 110,000 njerëz rreth globit, duke përfshirë 5,283 në Mbretërinë e Bashkuar, në një periudhë tre-mujore nga nëntori 2019 deri në shkurt 2020, para pandemisë së koronavirusit. Ai përsëriti zbulimin e vitit të kaluar se njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar dehen më shpesh sesa ata në vendet e tjera, dhe gjetja e këtij viti ishte më e fuqishme sepse sondazhi përcaktoi se çfarë do të thoshte të ishe i dehur. Të anketuarve iu kërkua të thoshin sa herë ishin dehur aq shumë sa që “aftësitë tuaja fizike dhe mendore u dëmtuan deri në pikën ku ndikohet ekuilibri / fjalimi juaj, nuk keni qenë në gjendje të përqendroheni qartë në gjëra dhe se biseda dhe sjelljet tuaja ishin padyshim ndryshe nga njerëzit e tjerë ”.

Duke përdorur këtë përkufizim, njerëzit në Skoci dhe Angli thanë se ishin dehur mesatarisht më shumë se 33 herë gjatë vitit të fundit. Kjo ishte shkalla më e lartë e të 25 vendeve të studiuara dhe më shumë se dyfishi i nivelit të disa vendeve evropiane, përfshirë Poloninë, Hungarinë, Gjermaninë, Greqinë, Spanjën, Italinë dhe Portugalinë. Mesatarja globale ishte pak më shumë se 20 herë, me kolumbianët që raportuan më të ultën në 6.5 herë.

Raporti tha se kjo gjetje ishte veçanërisht alarmante. “Duke qenë se për shumicën e njerëzve që dehen është një aktivitet vullnetar, është e habitshme që në një të tretën e rasteve ata janë penduar. Hulumtimi i mëparshëm i GDS sugjeroi që kur dehen shumica e njerëzve ka të ngjarë të jenë të ekspozuar ndaj dëmtimeve akute të tilla si aksidente, trauma dhe shtypje të sistemit të tyre imunitar (një shqetësim i veçantë gjatë Covid). ”

GUARDIAN

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale