Nuk është turp të pranoni që ju kanë larguar nga puna
Përditësuar së fundmi: 27/09/2019

Nuk është turp të pranoni që ju kanë larguar nga puna

Share
nga Ornela Trupja
Sht 27, 2019

Është e sikletshme të thuash që ju kanë pushuar nga puna. Në  disa raste ndoshta edhe ia keni bërë borxh shefit tuaj, por në disa raste largimet mund të jenë edhe të padrejta. 

Mund të jetë i vështirë largimi nga puna. Në disa raste është shqetësim më vete intervista e rradhës për një tjetër punë. Në fund të fundit, kur doni t’i mbushni mendjen dikujt për t’u punësuar, gjëja e fundit që doni të zini me gojë, është fakti që ju kanë hequr me forcë nga puna juaj e mëparshme.

Fakti që jeni pushuar nga puna, nuk do të thotë se ju jeni një person i keq apo se nuk do të shkëlqeni në një rol të ri dhe kompani tjetër. Por, si të përgjigjeni kur një punëdhënës i mundshëm ju pyet pse u larguat nga puna e mëparshme? Nëse thoni thjesht “Më pushuan” pa asnjë shpjegim, mund të lërë shije të keqe dhe të gjithë e dimë se nëse gënjeni, është edhe më keq. Atëherë, çfarë duhet të thjatoni nëse në një interviste pune ju pyesin për largimin tuaj të dyshimtë? Alison Green, autore e blogut të famshëm Ask a Manager, ofron një zgjidhje të thjeshtë për ju:

Lexo: Çfarë duhet të bëni 15 minuta para një interviste për punë?

Shmangni gënjeshtrat – Sipas Green, nëse përpiqeni ta fshihni faktin që ju kanë pushuar, do t’i hapni punë vetes edhe më tepër. “Nëse gënjeni dhe thoni se u larguat me dëshirë, ka gjasa që punëdhënësi do ta zbulojë të vërtetën kur të kontaktojë rekomandimet tuaja ose të bëjë një konktroll të së shkuarës tuaj. “Nëse ndodh kështu, gënjeshtra do t’ju dëmtonte imazhin. Një shpjegim i ndershëm do të vlerësohej shumë më tepër nga një punëdhënës.

Flisni në mënyrë të përmbledhur – Nuk ka nevojë për një shpjegim të zgjatur. “Duke folur gjatë, i jepni tepër rëndësi çështjes dhe duket sikur po mundoheni të mbroni veten”, shkruan Green. “Zakonisht, mjaftojnë vetëm disa fjali për të shpjeguar çfarë ndodhi”.

Ndiqni skriptin – Kur shpjegoni pse jeni pushuar nga puna, përqëndrohuni në ato që keni mësuar nga përvoja dhe si planifikoni të përmirësoheni në të ardhmen. Green ofron dy shembuj skriptesh, ku mund të mbështeteni, kur gjatë një interviste pune ju pyesin pse e latë punën e mëparshme:

“Në fakt, më hoqën. Është faji im. Mora përsipër një punë që kërkonte aftësi shumë të përparuara teknologjike, të cilat të them të drejtën, nuk i kam. Mendova se do arrija t’ia merrja dorën shpejt, por e nënvlerësova ngarkesën e madhe që duhet të mësoja. Ata morën vendimin e duhur dhe isha i çliruar që do t’u rikthehesha sërish redaktimeve”.

Lexo: Si të dalloni nga të tjerët në një intervistë pune

“Në fakt, më hoqën. Ngarkesa ishte shumë e lartë dhe unë nuk fola në kohë, kështu që përfundova duke bërë gabime, për shkak të ngarkesës. Nxora një mësim të vlefshëm që të komunikoj gjithmonë herët kur ngarkesa është aq e lartë dhe të sigurohem që të jem në një vijë me menaxherin tim.

Flisni saktë, qetë dhe pa justifikime, thotë Green. Mos harroni se sa vleni. 

Quartz