Një teknikë e thjeshtë për të qenë më produktiv


Duke punuar si “Solopreneur”, shpesh jam tepër e ngarkuar dhe, – çuditërisht edhe mua, – ndonjëherë më ndodh të harxhoj shumë kohë duke u marrë me gjëra pa vlerë, sidomos në ditët e sotme ku kemi mjaft material, i cili na tërheq vëmendjen (rrjetet sociale, apps të ndryshëm, etj…)

Gjatë një trajnimi, pjesëmarrësit më pyetën rreth zvarritjes dhe nga këtu dolëm në një bisedë interesante, ku u dhashë mundësinë që ata vetë me njëri-tjetrin të shkëmbenin eksperiencat e tyre dhe çfarë ka funksionuar për njërin apo tjetrin në raste specifike. Por, cila metodë mund të ndihmojë ndoshta më shpejt në raste të tilla?

Natyrisht zvarritja fsheh shumë gjëra brenda vetes dhe burimi i brendshëm varet nga bota e brendshme dhe nga arsyet individuale. Gjithsesi, meqenëse edhe vetë jam ndeshur qysh në fillimet e mia me këtë sfidë, m’u kujtua një teknikë të cilën e njoh tashmë prej gati tetë vitesh, teknikë që më ka ndihmuar disa herë. E ndava me grupin e trajnimit dhe sot po e ndaj edhe me ju.

A nuk do ishte fantastike që edhe për ju të ishte më e thjeshtë?

Teknika Pomodoro

Kjo Teknikë është zhvilluar nga Francesco Cirillo në fundin e viteve 80-të dhe autori është nisur nga ideja e kohëmatësit që ai përdorte në kuzhinën e tij, i cili ishte në formën e domates.

Por si funksionon?

Ai mori përsipër një detyrë të vetme dhe vendosi të punonte pa ndërpreje për 25 minuta. Pas kësaj shkëputej për 5 minuta pushim dhe përsëri vendoste alarmin për 25 minuta, derisa të mbaronte detyrën apo atë pjesë të detyrës që i kishte vendosur vetes.

Unë personalisht në ato 5 minuta merrem me diçka komplet ndryshe nga ajo me çfarë bëj ato 25 minuta, si për shembull: nëse shkruaj, ashtu si tani këtë material, pas 25 minutash dal nga shtëpia dhe bëj një ecje të shkurtër, ose merrem pak me macen time, ose dal në ballkon, ose bëj ndonjë ushtrim, ose në mes bëj ndonjë telefonatë. Pra, nuk merrem as me lexim dhe me asnjë shkrim tjetër.

Por, ç’do të thotë kjo për ju në ditët e sotme ku stakimi nga një punë, nga një aktivitet, largimi nga rrjetet sociale etj., janë kthyer në një mision thuajse të pamundur?

Filloni hap pas hapi. Zgjidhni një detyrë, e cila kërkon pak intervale 25 minutëshe ose ndoshta vetëm një detyrë 25 minutëshe dhe pasi të shkëputeni nga email, të largoheni nga telefonat e të tjera, kushtojini 100% vëmendje vetëm asaj gjëje, qoftë kjo diçka në jetën tuaj personale apo atë profesionale. Kur të bjerë alarmi thjesht shkëputuni 5 minuta dhe bëni diçka tjetër që ju bën të ndiheni mirë. Ju garantoj që do të çuditeni se sa shumë mund të arrini në këto 25 minuta. Këtë rezultat e sjell fokusi. Nëse për një X arsye e ndërprisni atë 25 minutëshin, atëherë kur të uleni përsëri, fillojeni nga e para.

Gjatë ditës ju mund të zgjidhini disa “Pomodoro”, varet se çfarë projektesh keni për të mbyllur. Por, gjithmonë filloni me një Pomodoro të vetëm, pasi aktiviteti është më pak stresues. Kur të mësoheni me teknikën, atëhere praktikojeni atë duke kombinuar 2, 3… dhe më shumë, pra varet nga puna apo projekti juaj.

Me këtë teknikë të thjeshtë nuk keni nevojë të uleni para tavolinës 8 orë, gjë që shpesh ju streson. Me lëvizjet 5 minutëshe, ju i largoheni paksa rutinës dhe në fund rezultatet janë fantastike.

Kur ta kërkoni këtë teknikë online, do gjeni variante të ndryshme, gjithëssi orgjinalja e nga Francesco Cirillo është 25 minuta + 5 minuta. Unë ia kam përshtatur këtë 5 minutësh mundësive dhe hartës sime të brendshme. Ju natyrisht mund të provoni variantet tuaja dhe të gjeni atë që përshtatet me punën, mundësitë dhe hartën tuaj. Gjithsesi mendoj se nuk ka nevojë që ta komplikoni si teknikë.

Këtë shkrim p.sh. po e shkruaj duke përdorur teknikën Pomodoro. Nuk e di nëse do arrij të bëj gjithçka gati brenda 25 minutëshit, por pas alarmit unë çohem, sepse për mua dhe shëndetin tim kjo gjë funksionon më mirë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale