Listimi në bursë i Airbnb tejkalon pritshmeritë, pritet të grumbullojë 3.5 miliard dollarë

Airbnb ka deklaruar se i ka vlerësuar aksionet me 38 dollarë secili. Çmimi përfundimtar ishte më i lartë se përditshmëritë, pasi ofertat e larta të investitorëve, rritën vlerën e çmimit. Airbnb fillimisht i vlerësoi aksionet me 44 deri 50 dollarë, duke i rritur më pas në 56 deri në 60 dollarë. Duke llogaritur këtë, vlera e firmës pritet të sjellë deri në 3.5 miliard dollarë fonde për kompaninë. Firma do të tregtojë aksionet në bursën Nasdaq nën simbolin “ABNB”. Fillimisht kishte planifikuar të bënte debutimin e saj të parashikuar gjerësisht në tregjet publike këtë vit përmes një liste të drejtpërdrejtë, e cila nuk do të përfshinte mbledhjen e parave shtesë, por tani ka zgjedhur të mbledhë para përmes një IPO tradicionale (Ofertë fillestare publike).

Airbnb i bashkohet një sërë kompanive që tërheqin investitorët publik pasi tregu IPO doli nga një bllokim i shkaktuar nga pandemia e koronavirusit. Megjithatë, oferta e AIRBNB do të testojë tregjet publike, veçanërisht në mes të rritjes së luftës për të kontrolluar humbjen e parave ndër Start Up-e.

E themeluar në vitin 2008 pasi bashkëthemeluesit e kompanisë filluan të marrin me qira mysafirëve një dyshek ajri në apartamentin e tyre në qendër të qytetit të San Francisko, Airbnb u shndërrua në një nga fillimet e një biznesi të tillë më të vlerësuara gjatë dekadës së fundit. Ai ishte vlerësuar në më shumë se 30 miliardë dollarë në 2017 dhe fitoi 4.8 miliardë dollarë të ardhura vitin e kaluar, sipas pasqyrave financiare.

Por kostot e saj administrative gjithashtu u rritën vitet e fundit pasi zyrat u zhvendosën në një seli të madhe dhe ka luftuar për sigurinë e shtëpive të saj. Kjo bëri që kompania të paraqiste një humbje neto për nëntë muajt e parë të vitit 2019, me ulje krahasimisht me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Mandej, erdhi pandemia. Rezervimet u anuluan brenda natës dhe kompania e gjeti veten në errësirë me të ardhura që avullonin.

LEXO: Kriza nga COVID-19, Airbnb me ofertë publike

Airbnb nxitoi të sigurojë 2 miliard dollarë borxh me një normë të leverdishme interesi — dhe me garanci për investitorët e saj që kur të aplikohej do ta vlerësonte kompaninë në 18 miliard dollarë, gati gjysma e asaj që vlerësohej në 2017. Në maj, Airbnb tha se do të pushonte një të katërtën e stafit të saj.

Megjithatë, nga pranvera, rimëkëmbja e Airbnb ka qenë befasuese. Edhe pse njerëzit ishin të detyruar të qëndronin më shumë në shtëpi për shkak të pandemisë, ata ende bënë prenotime për shtëpi me  qira. Më 8 korrik, udhëtarët rezervuan më shumë se një milion netë qëndrime të ardhshme në listat e Airbnb në të gjithë botën, tha kompania. Ishte hera e parë që arriti në atë nivel që nga 3 mars.

Ndërsa prenotimet janë akoma nën prenotimet e një viti më parë në nivel global, prenotimet në SHBA në qershor dhe korrik u rritën 22% dhe 6.7% në terma vjetorë, sipas AirDNA, një firmë analitike që gjurmon në tregun e qirave afatshkurtra.

Business Insider

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale