Ligji për startup-et. Ja disa prej mbështetjeve dhe kritereve

Një projektligj i përgatitur nga Ministria e Financave dhe Ministria e Mbrojtes së Biznesit, për startup-et në Shqipëri parashikon të rregullojë ligjërisht marrëdhëniet e këtyre bizneseve pilot me shtetin dhe mes njëri-tjetrit. Deri më tani ka pasur një vakum. Projektligji synon të nxisë krijimin e startup-eve në vend, por ka parashikuar edhe sanksione nëse thyejnë rregullat.

Projektligji i përjashton startup-et nga taksat vendore si: tatimi i thjeshtuar mbi fitimin për biznesin e vogël, taksën vendore mbi pasurinë e paluajtshme, si dhe taksa vendore të tabelës. Kjo, për ato startup-e të certifikuara dhe të regjistruara në regjistrin tregtar. Po ashtu, gjatë periudhës së inkubimit përfitojnë grante financiare apo programe dhe masa mbështetëse.

Projektligji parashikon që për të gjitha këto biznese të reja eksperimentale, t’u shërbehet me konsulencë falas; inkubim, mentorim dhe mbështetje të projekteve – idesë nga lehtësuesit e certifikuar.

LEXO: Suksesi i startup-ve varet nga këto rregulla

Por, ai parashikon edhe penalitete për ata që nuk zbatojnë rregullat. Ata që nuk raportojnë periodikisht sipas parashikimeve ligjore dhe marrëveshjes së zbatimit, penalizohen me gjobë në vlerën 50,000 lekë. Mos zbatimi i projekt – idesë së certifikuar sipas parashikimeve ligjore dhe marrëveshjes së zbatimit penalziohet me gjobë në vlerën 20,000 lekë. Kurse ndryshimi thelbësor i plan biznesit pa miratimin e Bordit të Vlerësimit të Start up-ve Inovative gjobitet  me 500,000 lekë.

Paraqitja e informacioneve të rreme përgjatë aplikimit dhe periudhës së monitorimit gjobitet me 1,000,000 lekë. Ndërsa shkelja e dispozitave ligjore mbi të drejtën e autorit, pronësinë intelektuale dhe industriale, gjobitet me 1,000,000 lekë. Shpërdorimi apo keqpërdorimi i fondeve, në ndryshim nga plan biznesi i miratuar sanksionohet me gjobë  prej 1,000,000 lekësh;

Shpërndarja e dividendit, shpërblimeve apo formave të tjera të fitimit, përgjatë periudhës së inkubimit, nëse përfiton masa mbështetëse, në kundërshtim me dispozitat e këtij ligji gjobitet me një vlerë 1,000,000 lekë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale