Lajm i mirë për diabetikët. Është zhvilluar në laboratorët izraelitë një proteinë e ëmbël që mund të përdoret në vend të sheqerit. Substanca nuk rrit nivelet e sheqerit në gjak.
Përbërja, e projektuar dhe zhvilluar nga biznesi startup “Amai Proteins”, përmban pak kalori, tretet si një proteinë dhe nuk aktivizon përgjigjen e insulinës.
Proteina është projektuar përmes një platforme informatike të quajtur Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD), një fushë në të cilën është i specializuar themeluesi Ilan Samish dhe është i bazuar në taumatinën, një proteinë e gjetur në bimën katemfe.
Taumatina është ridizenjuar dhe prodhuar përmes përdorimit të bioteknologjisë, duke përdorur softëare të bazuar në cloud-computing. Produkti nuk konsiderohet i modifikuar gjenetikisht (OMGJ), është i qëndrueshëm, ekonomik, i pajtueshëm me ushqimin, i shijshëm dhe inovativ.
Proteinat e ëmbla të prodhuara nga Amai Proteins, një kompani bioteknologjike me seli në Rehovot në Izrael, lidhen me receptorin tonë të ëmbël ashtu si sheqeri, duke shkaktuar kështu ndjesinë e shijes së ëmbël dhe treten nga trakti i sipërm gastrointestinal ashtu si proteinat që konsumohen në sasi të mëdha çdo ditë.
Lexoni: Krijohet roboti që zbulon kancerin e mushkërive
Proteina Amai ju lejon të zëvendësoni një lugë çaji sheqeri (katër gramë) me dy miligramë të kësaj substance dhe shija e ëmbël është e njëjtë.
Marrë nga Izraelisot.com
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.