Koji Fusa nga GVE - Çështjet me të cilat përballet sistemi ekonomik japonez dhe vizioni i tij për 10 vitet e ardhshme - Business Magazine Albania

Koji Fusa nga GVE – Çështjet me të cilat përballet sistemi ekonomik japonez dhe vizioni i tij për 10 vitet e ardhshme

sistemi ekonomik japonez

Ashtu si në disa vende të zhvilluara si Suedia dhe Korea e Jugut, mesa duket edhe Japonia po shkon drejt një të ardhmeje ku paraja cash ka shumë të ngjarë të zhduket. Lëvizja drejt “cashless” është përshpejtuar në të gjithë botën.

Në këtë shkrim ju sjellim intervistën me Koji Fusa, përfaqësues i BoHiroji dhe CEO i GVE, i cili flet për të ardhmen e parave, duke filluar me digjitalizimin e “Rupes”, një nga monedhat e vendeve në zhvillim. Zoti Fusa thotë se digjitalizimi i monedhës japoneze është “i vështirë” dhe ai u përgjigjet pyetjeve për vizionin e tij në lidhje me çështjet që po përjeton ekonomia japoneze.

Kush është Koji Fusa?

  • 1982: U diplomua në Universitetin Waseda, Fakulteti i Inxhinierisë.
  • 1987: Filloi punë si bankier M&A në zyrën qendrore të një prej bankave kryesore të investimeve në Mbretërinë e Bashkuar 1998: 38 vjeç, emërohet President i UBS Trust Bank, bankë plotësisht e liçencuar në Japoni.
  • 2005: Nga shkurti, ngriti Fondin Sandringham i cili u bë fondi numër një për Aksionet Japoneze në 2005 dhe u bë Fondi i Ri i Vitit.
  • 2006: Bleu Emcom përmes një kompanie portofoli të listuar dhe u bë drejtor i saj. Platforma Forex e Emcom zinte mbi gjysmën e pjesës së tregut të japonezëve. U prezantuan në këtë vit, zero komisione në tregun e Forex dhe u bë standardi de fakto i tregut modern të Forex.
  • 2017: Krijoi GVE, duke u bërë CEO i kompanisë.

“Pas 10 vitesh, do të arrijmë në moshën ku smartfonët do të jenë në gjendje të bëjnë gjithçka. Ajo për të cilën ne po përpiqemi, është një botë ku telefonat inteligjentë mund të trajtojnë gjithçka, nga menaxhimi i çështjeve ekonomike tek çështjet tona shëndetësore”.

Fusa e tha këtë në fillim të intervistës. Ne jemi në një epokë tani ku rrjetet e telefonave celularë kanë mbuluar pothuajse 100% të botës ku njerëzit jetojnë dhe telefonat inteligjentë mund të mbulojnë të gjithë botën e populluar. Nëse telefonat inteligjentë trajtojnë çështjet e përditshme ekonomike, nuk kemi nevojë të hymë për të kërkuar një bankë ose një ATM për të marrë para. Ndoshta për njerëzit si ne që jetojmë në Japoni ku mund të gjejmë një bankë ose një ATM, nuk mendojmë se është një problem i madh, por për njerëzit, për shembull që jetojnë në majë të një mali, mund të jetë një problem i madh. Fusa citoi fjalët e shkrimtarit të njohur, profesor Yuval Noah Harari, lidhur me këtë fenomen nga librat e tij “Historia e Sapiens” dhe “21 Mësime”. “Profesor Harari, në konventën e Davosit, tregoi formulën “B x C x D=AHH” duke parë këtë shekull. “Me rezultatet e bashkimit të “njohurive biologjike”, “Fuqisë kompjuterike” dhe “të dhënave”, kjo do të thotë “Aftësia për të hakuar njerëzit””. Profesor Harari thotë se të kesh këto tre gjëra bëhet një “klasë sunduese” dhe pjesa tjetër bëhet një “klasë e padobishme”.

Më pas, që nga sot, ata që janë më afër klasës sunduese në SHBA janë “FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix dhe Google + Microsoft” dhe në Kinë janë “BATH- Baidu, Alibaba, Tencent dhe Huawei”. Megjithatë, bota është e frikësuar se mund të zgjedhë që të sundohet nga amerikanët ose kinezët. Ne duhet të kemi biznese nga pjesë të tjera të botës; duhet të jemi më kreativë.

Më e afërta me pikëpamjen e Fusës për botën është Estonia. Nëse merrni parasysh GDP-në e tij, është një vend i vogël që nuk mund ta quani kurrë një vend të pasur, por nëse flisni për dixhitalizim, ai është i klasit të lartë. Secilit qytetar i jepet një letërnjoftim dhe nëse përdorin këtë letërnjoftim, përveçse mund të votojnë në zgjedhje nga celulari ose të rinovojnë patentën, mund të rinovojnë edhe pasaportat online. Për shkak të kësaj, ju nuk keni nevojë për një vend si bashkia, dhe ju mund të kryeni çdo aspekt të procedurave të tyre nga një telefon inteligjent me çmim të arsyeshëm.

Estonia është bërë një komb kaq dixhital, pasi ata janë një vend relativisht i ri pa shitës të mëdhenj të teknologjisë. Estonia është një vend që u bë i pavarur nga Bashkimi i vjetër Sovjetik dhe për shkak se ata ishin herët për të përqafuar IT në shtëpi, ata mund të prezantonin sisteme dhe arkitekturë që në atë kohë ata mendonin se ishin më të mirat në botë. Nga ana tjetër, Japonia dhe SHBA u mbështetën shumë në ekspertizën e tyre ekzistuese në atë kohë, dhe kështu nuk është aq e lehtë të prezantohen arkitekturat e reja të sistemit që tani. Dëshmi për këtë është se sistemi bankar japonez nuk ka ndryshuar çmimet/tarifat në 40 vjet. Meqenëse është e vështirë të transformohen vendet e zhvilluara që përdorin sisteme të vjetra, ne po bëjmë përpjekjet tona në nismat e transformimit dixhital në vendet në zhvillim.

Për “idealin” tonë – më i afërti do të ishte “X-Road” (teknologjia që mbështet administrimin dixhital estonez), por ka vetëm një problem të madh: dhe ai është siguria. Edhe pse X-Road ka qenë i lavdëruar për një nivel të lartë sigurie, edhe ky sistem deri më tani është hakuar tre herë, deri në vitin 2017. (X-road nuk përfshin sistemin e pagesave.) Për shkak se sistemi i pagesave është më shpërblyesi për të synuar nga hakerët, kërkohet niveli absolutisht shumë më i lartë i sigurisë.

Megjithatë, Fusa thotë se nuk është vetëm X-Road, por platformat kryesore të pagesave të cilat në të kaluarën janë hakuar. E vetmja teknologji e vetme në mesin e sistemeve kryesore operative të pagesave, e cila nuk është hakuar kurrë është sistemi japonez “FeliCa”.

Për “Sigurinë” ekziston një standard ndërkombëtar i quajtur “Kriteret e Përbashkëta”. Ka shtatë nivele sigurie, ku “7” është niveli më i lartë i cili jepet vetëm për disa sisteme ushtarake. Në përgjithësi, sistemet e përdorura nga bankat dhe Institucionet e tjera Financiare janë në rastin më të mirë të Sigurimit të Vlerësimit të Nivelit 4: FeliCa ka arritur nivelin 6+. Ju ndoshta tani mund ta kuptoni se sa i sigurtë është sistemi FeliCa.

Sistemi që unë e konsideroj si ideal, ka siguri në ose mbi atë të FeliCa; që është absolutisht thelbësore. Kështu, në atë moment, shkova të takohesha me Susumu Kusakabe, personin që zhvilloi sistemin FeliCa 23 vjet më parë kur ishte në Sony. Ai nuk është aq i njohur në Japoni, por është bërë i njohur në mbarë botën si një nga inxhinierët më të mirë. Kur e dëgjova vërtet atë që po thoshte, kuptova se kisha arritur drejt idealit tim.

Ju nuk mund të dixhitalizoni monedhat vendase me Blockchain

Fusa analizoi FeliCa-n e patentuar të Sony dhe kartën E-Money me parapagesë dhe filloi të krijojë teknologji të reja Fintech. Por a nuk është ky i ashtuquajturi “Blockchain”, teknologjia që shumë njerëz të Fintech kanë menduar? Është teknologjia e përdorur në kriptovalutat e cila u bë shumë e njohur në vitin 2017 dhe tani po përdoret për transformimin dixhital të sistemit bankar. Por Fusa thotë “Blockchain është i pamjaftueshëm për të dixhitalizuar monedhat vendase”.

“Në vitin 2018 FMN shpalli 11 kritere të nevojshme të cilat mund të përdoren në CBDC (Central Bank Currency Digital). Blockchain nuk i plotëson disa nga këto kritere. Ka një sërë pikash të dobëta me Blockchain, një prej tyre është sasia e konsumit të energjisë. Për shkak se Blockchain konsumon sasi të mëdha energjie, ai nuk mund të merret me numrin e madh të vendbanimeve që ndodhin në ekonominë reale. Nuk ka asnjë problem nëse e përdorni atë në botën e kriptovalutave, por është e pamjaftueshme dhe mungon kur përdoret për monedhat vendase në ekonominë më të gjerë reale.”

Kur bëhet fjalë për dixhitalizimin e monedhave, në krahasim me përdorimin e tyre për hobi që disa njerëz po bëjnë, Fusa thotë se teknologjia që mund të përdorni është e kufizuar. Në veçanti, aty ku bëhet problem, është siguria. Për sa i përket “Infrastrukturës së Çelësave Publike (PKI)” të përdorur në kartat e kreditit që ne zakonisht përdorim, Fusa thotë se çdo sistem pagese mbështetet në PKI për sigurinë e tij, që thuhet se duhen më shumë se 100 vjet për t’u deshifruar për kompjuterët dhe super kompjuterët, dhe është i pamjaftueshëm.

Sot, vende të ndryshme po planifikojnë dixhitalizimin e monedhave të tyre, por pengesa që pritet nga teknologjia është e lartë. Ai shpjegoi se brenda kësaj janë 5 pika ku sistemi i GVE po mposht sistemet e tjera ekzistuese kryesore.

“Fusha e parë është ajo e sigurisë. Siç thashë më herët, sistemi ynë është krenar që është në krye absolute në botë. Pika e dytë është ajo e shpejtësisë; domethënë që ne mund të operojmë super shpejt. Nëse shikoni aftësinë e përpunimit, teknologjia e përdorur nuk është e kufizuar në monedhat reale. Pastaj e treta, është fakti që sistemi ynë është “i hapur” ose i ndërveprueshëm. Tani për tani, sistemet financiare nuk janë të gjitha të pajtueshme. Pika e katërt është “komoditeti” i tij për përdoruesit, dhe më pas i pesti, kostoja e tij e ulët. Nëse e krahasoni teknologjinë tonë me teknologjitë e tjera ekzistuese, bankierët qendrorë e shohin atë vërtet të jashtëzakonshme.

Për shembull, tani Kina besohet se ka një plan për juanin kinez të digjitalizuar si një monedhë të përbashkët si Euro në Europë për disa nga 93 shtetet anëtare të Bankës së Investimeve në Infrastrukturën e Azisë dhe po ‘ua jep’ teknologjinë vendeve në zhvillim. Në përgjithësi, jemi ne dhe një konsorcium kinez që mbetemi për konkursin final, ndërkohë që kuptoj se kostoja për sistemin kinez është shumë më e lartë se e jona. Edhe me koston më të lartë, me Kinën që mban barrën e të gjithë kostos së kapitalit fillestar në formën e huadhënies, ato do të përfshihen në digjitalizimin e vendeve të ndryshme.”

Në Japoni, ku nuk ekziston ndjenja e krizës, digjitalizimi i monedhës është i vështirë.

Fusa ka teknologjinë për të ndarë me botën, por pohon se “është e vështirë të digjitalizosh monedhën në Japoni”. Lidhur me arsyet për këtë, ai shpjegoi nga historia e Japonisë.

“Nëse shikoni historinë e Japonisë, ka pasur dy përparime të mëdha ekonomike. E para ishte Restaurimi i Meiji (Meiji Ishin), dhe e dyta ishte epoka e pas Luftës së Dytë Botërore. Që të dy filluan praktikisht nga asgjëja, dhe më pas pranuan pozitivisht kulturën e re të botës. Në kohën e Restaurimit të Meiji, japonezët blenë pajisje për ndërtimin e anijeve nga Britania, e cila ishte në atë kohë më e avancuara së bashku me teknologjinë e ndërtimit të anijeve. Pas luftës, ata mblodhën teknologji të ndryshme nga e gjithë bota dhe ndërtuan shinkansen dhe autostrada e çdo infrastrukturë tjetër. Siç mund ta shihni, nëse jeni i kufizuar ngushtë në tokën e vendit tuaj, nuk mund të bëni ndonjë ndryshim drastik.

Në një situatë si Japonia ku jetoni në mënyrën e krijuar nga paraardhësit tuaj, edhe nëse përpiqeni të bëni disa ndryshime të mëdha, nuk do të jetë e lehtë. A e dini se sa kosto sociale shkaktohet nga një “ekonomi e parave të gatshme”? Sipas llogaritjeve të bëra nga Mizuho Bank, bëhet fjalë për 8 trilionë jen (75 miliardë dollarë) në vit, ose 1.6% e PBB-së së Japonisë. Nëse keni 8 trilionë jen, mund të digjitalizoni shumicën e monedhave të vendeve në zhvillim.

Problemi është se japonezët janë pothuajse të pavetëdijshëm për këto fakte. Edhe nëse japonezët po përballojnë këtë kosto të kotë prej 8 trilionë jenësh, ata janë një vend aq i pasur sa mund të vazhdojnë të jetojnë mirë. Edhe nëse ata vazhdojnë me digjitalizimin e monedhës së tyre në një gjendje të tillë, ajo do të përparojë vetëm ngadalë. Japonia ka të ngjarë të jetë një nga vendet më të fundit që ka digjitalizuar monedhën e saj në botë.

Sigurisht që nuk është rasti që Fusa, i cili analizon me shumë detaje situatën aktuale në Japoni, po jep një tablo negative të së ardhmes. Japonia nuk do të ndryshojë në brezin tonë, por një potencial i madh është i fjetur në Japoni, dhe kështu ai dha disa këshilla për brezin e ri.

“Në Japoni ka shumë njerëz teknologjikisht të aftë, por kjo vështirë se njihet. Ishte Akira Yoshino, i cili mori Çmimin Fisnik në Kimi për zhvillimin e baterive të jon-litium; edhe pasi zhvilloi me sukses baterinë në Asahi Chemical, asnjë në Japoni nuk e njihte atë. Kjo përkundër faktit se ai dhe potenciali i baterisë së jon-litiumit ishin shumë të njohur në mbarë botën. Nëse mund të krijojmë një mjedis ku specialistë të vërtetë të jashtëzakonshëm të teknologjisë si ai mund të jenë aktivë, Japonia gjithashtu do të jetë një vend ku “inovacioni” ka sukses.

Megjithatë, edhe nëse ju thoni “shkoni për të” tek ekspertët e teknologjisë, mund të jetë e pamundur. Financimi nga korporatat që investojnë duhet të rriten më shumë në këto fusha: “sipërmarrësit” si ata që punojnë në teknologjinë e tyre, “zhvilluesit e biznesit/ Biz Dev” dhe njerëzit. Ju nevojiten të paktën 2 miliardë jen investime për të filluar një sipërmarrje serioze. Nëse korporatat që po ndihmojnë këto projekte shtohen në numër, mendoj se ekziston mundësia që edhe Japonia të bëhet vërtet si Silicon Valley/ Zonë teknologjisë së lartë.

Kur Sony ishte një udhëheqës botëror i teknologjisë në vitet 1980, Steve Jobs ishte një fans i vërtetë i Sony dhe ai përvetësoi ide të ndryshme biznesi nga Sony”.

Fusa thotë se nëse më shumë mbështetje fokusohet në marrjen e më shumë studiuesve dhe inxhinierëve të shkëlqyer, Japonia do të bëhet më interesante. Për këshilla në lidhje me biznesin, ai dha shembullin e realizimit të një filmi.

“Për të bërë një film të mirë, ju duhet një skenarist i mirë, një regjisor i mirë dhe më pas ju duhet një aktore/aktor i mirë kryesor. Është saktësisht e njëjta gjë për biznesin CBDC – në një botë ku mund të mbuloni gati 100% të popullsisë me rrjetin celular. Nëse po flisni për botën, sot 1.7 miliardë njerëz nuk kanë llogari pagese. Modeli ynë është që këta njerëz mund të krijojnë lehtësisht një llogari bankare përmes telefonit të tyre celular dhe më pas ta përdorin atë në celularin e tyre. Se si të realizohet realisht ky model, i takon Drejtorit, Bankës Qendrore. Personazhet kryesore mund të jenë bankat, operatorët mobile, kompanitë e aplikacioneve të softuerit apo edhe prodhuesit e telefonave celularë.

Në këtë kohë, gjëja e rëndësishme është që skenari (për CBDC) të mos jetë shumë i rreptë, i ngurtë ose kufizues. Në të njëjtën mënyrë që ka raste kur filmi është më i suksesshëm se libri origjinal, ju duhet të lejoni regjisorin dhe aktorët të jenë në gjendje të performojnë më mirë se skenari origjinal. Ju mund të kuptoni pse duhet të ketë një hapësirë për fleksibilitet pasi ne kemi vërejtur se shumë biznese dështojnë kur planet e tyre janë shumë kufizuese.”

/media.startup

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #30 - Nëntor 2022
Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0