Fillojnë aplikimet për Fondin e Programit për Bujqësinë dhe Zhvillimin Rural

Bujqësi dhe Zhvillim Rural

Më datë 29 Maj u hapën aplikimet për të gjithë fermerët në Republikën e Shqipërisë për përfitimin nga Fondi i Programit për Bujqësinë dhe Zhvillimin Rural. Skema këtë vit përbëhet nga 7 masa ku prioritet është sektori i blegtorisë, i cili përfiton nëpërmjet 2 masave te ndryshme.

Arsyeja pse qeveria ka vendosur fokusin e saj në sektorin blegtoral është pasi censusi i zhvilluar nga Ministria e Bujqësisë në 2019, tregoi nje rënie të numrit të krerëve të imta në vend ndaj dhe skema këtë vit është orientuar drejt nxitjet së interesit të fermerëve në fushën e blegtorisë. Parashikohet që vitin e ardhshëm ky sektor do të marrë një mbështeteje edhe më të madhe.

Blegtoria

Te gjithe blegtorët, që posedojnë një numër më të lartë se 70 krerë te imta do të mund të përfitojnë 1200 lek për krerë dhe shuma totale shkon deri në 360000 lek, ndërsa blegtorët, që posedojnë jo më pak se 5 krerë lopë përfitojnë 10000 lek për lopë, por totali nuk i kalon 500000 lek.

Bletaria

Bletërritësit do të mund të pëfitojnë 1 000 (një mijë) lekë për zgjua, për ferma me jo më pak se 50 (pesëdhjetë) zgjoje, por jo më shumë se 150 000 (njëqind e pesëdhjetë mijë) lekë për subjekt.

Plastmasi termik për serrat diellore

Risi në skemën e këtij viti është masa e përfitimit për zëvendësimin e plastmasës termike për serrat diellore ekzistuese për prodhimin e perimeve, rrushit për tavolinë dhe tunelet plastike për prodhimin e luleshtrydhes në vlerën respektive 300 000 (treqind mijë) lekë/ha dhe 100 000 (njëqind mijë) lekë/ha, por jo më shumë se 500 000 (pesëqind mijë) lekë për subjekt. Kjo masë nuk mbulohet nga skema e IPARD.

Masa të tjera

Gjithashtu masat të tjera do të aplikohen për agroturizmin, fermat organike dhe certifikimi Global G.A.P, e cila është një certifikatë, që u mundëson produkteve bujqësore shqiptare të tregtohen jashtë vendit. Skema kombëtare mbështet deri në 80% procesin e certifikimit Global G.A.P. Interesi i qeverisë shqiptare është eksporti ndaj ky certifikim merr një rëndësi të madhe ndaj po mbështetet si nga qeveria edhe nga fermerët pasi është lehtësi për ta dhe garanci për blerësit e huaj.

Lexoni: Rikthehet Albanian ICT Awards, 4 qershori afati i fundit i aplikimeve

Fondi i Programit për Bujqësinë dhe Zhvillimin Rural është komplementare me skemën IPARD. Interesi ka qenë i madh nga fermerët, të cilët në aplikimet e tyre do të asistohen dhe nga pushteti vendor, Ministria e Bujqësisë, AZHBR në mënyrë që të mos kenë asnjë vështirësi gjatë plotësimit të dokumentacionit të kërkuar dhe kritereve që duhet përmbushen.

Aplikimi do të kryhet online nga portali e-Albania ndaj dhe transpareca do të jetë më e madhe për aplikuesit.

Afati i fundit per aplikime është data 19 Qershor.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale