Europa, rregulla të reja në IA për të shmangur krizat e reja të teknologjisë
Përditësuar së fundmi: 11/04/2019

Europa, rregulla të reja në IA për të shmangur krizat në teknologji

Share
nga Ornela Trupja
Pri 11, 2019

Mediat sociale përballen me një krizë besimi. Europa dëshiron të sigurohet se inteligjenca artificiale nuk shkon në të njëjtën mënyrë. Komisioni Europian ka publikuar udhëzimet e etikës, të cilat janë të dizajnuara për të ndikuar në zhvillimin e sistemeve të AI para se të thellohen në shoqëri. Ndërhyrja mund të ndihmojë në prishjen e modelit të rregullatorëve që detyrohen të luajnë me teknologji të reja që çojnë në pasoja negative të paparashikuara. Rëndësia e kësaj u theksuar pasi Britania propozoi rregulla të reja që do t’i bënin kompanitë e internetit ligjërisht përgjegjës për heqjen e platformave të tyre me përmbajtje të dëmshme. “Është sikur të vendosësh themelet para se të ndërtosh një shtëpi. Tani është koha për ta bërë këtë”,- tha Liam Benham, nënkryetar për çështjet rregullative në Europë në IBM, i cili ishte i përfshirë në hartimin e udhëzimeve të IA .

Bashkimi Europian ka marrë drejtimin global në rregullimin e teknologjisë, duke futur një ligj historik të privatësisë së të dhënave vitin e kaluar, duke shkuar pas kompanive të teknologjisë së lartë për sjellje anti konkurruese dhe taksat e papaguara. IA, e cila ka kapur imagjinatën e publikut dhe ka prodhuar paralajmërime të tmerrshme për potencialin e keqpërdorimit, është përparësia e fundit rregullatore për bllokun. Kjo nuk është një temë e lehtë. Google, për shembull, mbylli këshillin e ri të etikës për inteligjencën artificiale javën e kaluar, pasi një grup punëtorësh kërkuan largimin e presidentit të një grupi konservativ. Ndërsa udhëzimet nuk janë të detyrueshme, ato mund të formojnë bazën e veprimeve të mëtejshme në vitet që vijnë.

Lexo:  Europa dënon kompaninë Google me 1.7 miliardë dollarë gjobë

Transparenca është çelësi

Marija Gabriel, zyrtarja më e lartë e Europës në ekonominë dixhitale, tha se kompanitë që përdorin sistemet e IA duhet të jenë transparente me publikun. “Njerëzit duhet të informohen kur ata janë në kontakt me një algoritëm dhe jo një qenie njerëzore”,- tha Gabriel. Çdo vendim i bërë nga një algoritëm duhet të jetë i verifikueshëm dhe i shpjeguar. Për shembull, një kompani sigurimi që hedh poshtë një kërkesë të bazuar në një algoritëm, duhet të sigurojë konsumatorin se si dhe pse vendimi është marrë. Një njeri duhet të jetë në gjendje të ndërhyjë dhe të ndryshojë vendimin. Komisioni Europian tha se sistemet e ardhshme të IA duhet të jenë të sigurta dhe të besueshme për ciklin e tyre të jetës. KE tha gjithashtu se, mbrojtja e të dhënave duhet të jetë një prioritet për përdoruesit në kontrollin e informacionit të tyre. Nëse një kompani vendos në një sistem IA, ajo kompani është përgjegjëse për të.

Shmangia e diskriminimit

Gabriel tha gjithashtu se kompanitë duhet të sigurohen që sistemet e tyre të inteligjencës të jenë të drejta. Nëse një algoritëm që përdoret në procesin e punësimit dhe është krijuar duke përdorur të dhëna nga një kompani që punëson vetëm meshkujt, ka të ngjarë të refuzojë kandidatët për femra. Pra, kjo mund të ketë një problem. Algorithm Watch, një grup jofitimprurës, tha se ndërsa është një ide e mirë vendosja e udhëzimeve, ka probleme me qasjen e Evropës.

“Udhëzimet fokusohen tek Inteligjenca Artificiale e besueshme dhe ky është problem  pasi nuk është një term i përcaktuar mirë”, – tha Matthias Spielkamp, ​​bashkëthemelues i grupit. Ai gjithashtu tha se ende nuk është e qartë se si do të trajtohet mbikëqyrja e ardhshme. Thomas Metzinger, një filozof dhe profesor në Universitetin e Mainzit, ndihmoi në hartimin e udhëzimeve, por i kritikoi ata për mos ndalimin e përdorimit të IA për të zhvilluar armë. Të tjerët janë të shqetësuar për ndikimin që udhëzimet do të kenë në risi. “Ne jemi të shqetësuar se dobësia e udhëzimeve, do ta bënte të vështirë zbatimin e planit për shumë kompani, veçanërisht bizneset e vogla dhe të mesme”, -tha Antony Walker, zëvendësdrejtor i TechUK. Bashkimi Europian do të përpiqet të punojë nëpërmjet këtyre pyetjeve dhe të tjerave si këto, në një program pilot me kompanitë e Big Tech.

CNN