Ekspertja e FAO-s Mary Kanny bën thirrje për sistem të fortë të kontrollit ushqimor për të penguar rreziqet nga klima


Ndryshimi i klimës, ngjarjet ekstreme të motit dhe temperatura në rritje lidhen ngushtë me ushqimin dhe bujqësinë. Në të gjitha gjasat, thonë disa ekspertë, ndryshimet klimatike do të kenë pasoja negative për sigurinë e ushqimit – që do të thotë se do të bëhet më e vështirë për të parandaluar sëmundjet ushqimore në trajtimin, përgatitjen dhe ruajtjen e ushqimit.

Për këtë pikë foli  Mary Kenny, zyrtare e FAO për sigurinë ushqimore dhe mbrojtjen e konsumatorit, në një konferencë ndërkombëtare në Stamboll të Turqisë.

Ky ndikim në sigurinë ushqimore mund të vijë nga një sërë shkaqesh, nga ndryshimet në ndotësit e mjedisit dhe nga profilet e patogjenëve deri te kontaminimi i shtuar nga toksina të ndryshme dhe rreziqet në rritje të higjienës, tha Kenny gjatë kontributit të saj në Kongresin e 6-të të Sigurisë Ushqimore mbi ndryshimet klimatike dhe sigurinë ushqimore.

Përshtatja e strategjive të sigurisë ushqimore me një klimë të ndryshueshme duhet të bazohet në fakte dhe për këtë arsye ka nevojë për më shumë kërkime dhe shkëmbim midis të gjithë aktorëve të lidhur në sektorin publik dhe atë privat, tha ajo.

Rreziqet ndaj sigurisë ushqimore mund të lindin në çdo fazë të zinxhirit ushqimor, nga prodhimi fillestar deri tek konsumimi”, tha Kenny, duke theksuar rëndësinë e një qasjeje të bazuar në vlerësimin e riskut për menaxhimin e sigurisë së ushqimit. Sipas tij “Autoritetet e sigurisë së ushqimit duhet të punojnë vazhdimisht për të trajtuar një sërë çështjesh kritike të sigurisë së ushqimit dhe cilësisë. Qoftë kjo me natyrë mikrobiologjike ose kimike, këto çështje janë kuptuar mirë, por megjithatë ato ende paraqesin sfida në shumë kontekste “.

Kenny bëri thirrje për zhvillimin e sistemeve të fuqishme të kontrollit të ushqimit nën përgjegjësinë e autoriteteve kombëtare të sigurisë ushqimore.

“Organizata ka një rol kyç në ndihmën e vendeve në zhvillim për të shqyrtuar ndryshimet në situatat e sigurisë së tyre të ushqimit, për të nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar dhe në përgjithësi për të përmirësuar kuptimin se çfarë nënkupton ndryshimi klimatik për sigurinë e ushqimit”, tha Kenny.

Kongresi dy-ditor pati fjalime të hapura nga përfaqësues të lartë të qeverisë turke dhe Viorel Gutu, Koordinatorja Nënrajonale e FAO për Azinë Qendrore dhe Përfaqësuesi i FAO në Turqi dhe Uzbekistan.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale