Ekspertja e FAO-s Mary Kanny bën thirrje për sistem të fortë të kontrollit ushqimor për të penguar rreziqet nga klima

Ekspertja e FAO-s Mary Kanny bën thirrje për sistem të fortë të kontrollit ushqimor për të penguar rreziqet nga klima


Ndryshimi i klimës, ngjarjet ekstreme të motit dhe temperatura në rritje lidhen ngushtë me ushqimin dhe bujqësinë. Në të gjitha gjasat, thonë disa ekspertë, ndryshimet klimatike do të kenë pasoja negative për sigurinë e ushqimit – që do të thotë se do të bëhet më e vështirë për të parandaluar sëmundjet ushqimore në trajtimin, përgatitjen dhe ruajtjen e ushqimit.

Për këtë pikë foli  Mary Kenny, zyrtare e FAO për sigurinë ushqimore dhe mbrojtjen e konsumatorit, në një konferencë ndërkombëtare në Stamboll të Turqisë.

Ky ndikim në sigurinë ushqimore mund të vijë nga një sërë shkaqesh, nga ndryshimet në ndotësit e mjedisit dhe nga profilet e patogjenëve deri te kontaminimi i shtuar nga toksina të ndryshme dhe rreziqet në rritje të higjienës, tha Kenny gjatë kontributit të saj në Kongresin e 6-të të Sigurisë Ushqimore mbi ndryshimet klimatike dhe sigurinë ushqimore.

Përshtatja e strategjive të sigurisë ushqimore me një klimë të ndryshueshme duhet të bazohet në fakte dhe për këtë arsye ka nevojë për më shumë kërkime dhe shkëmbim midis të gjithë aktorëve të lidhur në sektorin publik dhe atë privat, tha ajo.

Rreziqet ndaj sigurisë ushqimore mund të lindin në çdo fazë të zinxhirit ushqimor, nga prodhimi fillestar deri tek konsumimi”, tha Kenny, duke theksuar rëndësinë e një qasjeje të bazuar në vlerësimin e riskut për menaxhimin e sigurisë së ushqimit. Sipas tij “Autoritetet e sigurisë së ushqimit duhet të punojnë vazhdimisht për të trajtuar një sërë çështjesh kritike të sigurisë së ushqimit dhe cilësisë. Qoftë kjo me natyrë mikrobiologjike ose kimike, këto çështje janë kuptuar mirë, por megjithatë ato ende paraqesin sfida në shumë kontekste “.

Kenny bëri thirrje për zhvillimin e sistemeve të fuqishme të kontrollit të ushqimit nën përgjegjësinë e autoriteteve kombëtare të sigurisë ushqimore.

“Organizata ka një rol kyç në ndihmën e vendeve në zhvillim për të shqyrtuar ndryshimet në situatat e sigurisë së tyre të ushqimit, për të nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar dhe në përgjithësi për të përmirësuar kuptimin se çfarë nënkupton ndryshimi klimatik për sigurinë e ushqimit”, tha Kenny.

Kongresi dy-ditor pati fjalime të hapura nga përfaqësues të lartë të qeverisë turke dhe Viorel Gutu, Koordinatorja Nënrajonale e FAO për Azinë Qendrore dhe Përfaqësuesi i FAO në Turqi dhe Uzbekistan.

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #25 - Mars 2021

Kjo periudhë përkon me një vit të plotë në kushte pandemie në vendin tonë, në Europë dhe në mbarë botën. Në një vit ndodhën shumë zhvillime, të paparashkuara ndonjëherë më parë nga ne, duke hedhur poshtë shumë plane apo projekte tonat për rritjen. Por, në këtë kohë sipërmarrje të ndryshme u vunë në lëvizje për të gjetur zgjidhje të reja e për të siguruar mbijetesën.

Në këtë numër të revistës, vijnë zhvillimet përmes gjurmëve që kanë lënë tek industri, sipërmarrje apo individë sipërmarrës.

Pano Soko, ekonomist i njohur flet për efektet e paketave ekonomike të mbështetjes dhe nevojën për paketa ndihme në industritë e prekura.

Rubrika 3X3 i kushtohet industrisë së verërave. Nga intervistat tona me 3 prodhues rezulton se

verërat shqiptare janë të “paralizuara” nga pandemia.

Verërat janë në një trend me turizmin. Brunila Liçaj, profesore dhe eksperte në fushën e turizmit është optimiste për të ardhmen e kësaj fushe.

Në rubrikën e brandeve kemi sjellë, fabrikën e qumështit dhe prodhimeve të bulmetit “Lufra”, ndërsa një brand që po rimëkëmbet nga Kosova është prodhuesi i këpucëve artizanale “Perolli”. Të dy këto brande janë model frymëzimi për njerëzit e punës!

Një pjesë e rëndësishme e revistës i dedikohet konkursit dhe fituesve të Businessmag në …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0