Dielli formon tornado me madhësi sa Europa

Në sipërfaqen e Diellit janë formuar tornado me madhësi sa kontinenti europian. Origjina e tyre është rikonstruktuar falë hulumtimeve të botuara në revistën ”Astronomy & Astrophysics”, të kordinuara nga Mariarita Murabito e Institutit Kombëtar italian të Astrofizikës (INAF).

Vorbullat gjigante të gazit në temperatura shumë të larta, që shtrihen për mijëra kilometra në atmosferën e yllit tonë, prodhohen nga fusha magnetike dhe zgjasin disa dhjetëra minuta. Vëzhgimi i tyre në detaje ishte i mundur falë instrumentit IAF (Spektrometri Bidimensional Interferometrik) Ibis, i instaluar në Teleskopin Diellor Dst (Dst) në New Mexico.

“Imazhet e mbledhura na lejuan të kryejmë një tomografi tredimensionale të fushave magnetike që rrotullohen si tornado brenda diellit. Këta tornado, lidhin shtresa të ndryshme të atmosferës së yllit tonë, duke vepruar si kanale për transportin e energjisë në rajonet më të jashtme të tij”, specifikojnë ekspertët.

Për Stangalini, studimi i tyre “është me rëndësi thelbësore për të kuptuar mekanizmat e ngrohjes të shtresave të jashtme të atmosferës dhe përshpejtimin e erës diellore”, qw ka një ndikim të rëndësishëm në Tokë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale