Cili shtet ka menaxherët më të paguar në Ballkan? » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 13/12/2016

Cili shtet ka menaxherët më të paguar në Ballkan?

Share
nga Fiorela Jaupi
Dhj 13, 2016
Studied at Faculty of Economy, Master of Science in Marketing. Content Editor at Business Magazine Albania
lexo me teper >

Menaxherët që punojnë në kryeqytetin e Kroacisë, Zagreb, zënë vendin e tretë si më të mirëpaguarit në Europën Qendrore dhe Lindore.

Sipas një studimi të ndërmarrë në nëntë vende të Europës Qendrore dhe Lindore nga Paylab, një agjenci ndërkombëtare për kërkimet në lidhje me pagat, ata që punojnë në Pragë janë më të mirëpaguarit; në vend të dytë janë ata që punojnë në Bratislavë; Zagrebi renditet në vend të tretë.

Paylab mori në analizë pagat e menaxherëve gjatë vitit të kaluar në Kroaci, Sllovaki, Hungari, Republikën Çeke, Letoni, Bosnjë dhe Hercegovinë, Estoni, Lituani dhe Serbi. Studimi tregoi se menaxherët në Pragë dhe në Bratislavë janë më të mirëpaguarit, ndërsa ata të cilët punojnë në vendet baltike janë më pak të paguarit.

Paga mesatare bruto mujore, duke përfshirë shpërblimet, është më e lartë në Pragë (3,980 euro në muaj), tre herë më e lartë se mesatarja e pagës mujore e menaxherëve në kryeqytetin çek. Praga ndiqet nga Bratislava, ku menaxherët paguhen 3,702 euro në muaj ose gjashtë herë më shumë se paga mesatare në qytet.

Zagrebi renditet në vend të tretë, me një pagë mesatare bruto mujore 3,131 euro, e cila është më e larta ndër pagat e menaxherëve në rajonin e Ballkanit. Në të njëjtën kohë kjo është 2.5 herë më e lartë se paga mesatare në Zagreb.

Menaxherët në Vilnius, Lituani, kanë pagën më të ulët mesatare bruto, 1,567 euro. Në përgjithësi, vendet baltike kanë një diferencë më të vogël ndërmjet pagave të menaxherëve dhe pagës mesatare në përgjithësi, 1.7 herë.

Një analizë e raportit mes pagave të paguara në kryeqytete me pjesën tjetër të qyteteve tregon se ato janë më të larta në rastin e parë.

Në bazë të këtij kriteri, pagat më të mira janë në Bratislavë, ku paga mesatare bruto është 1,400 euro në muaj. Në Bratislavë ka dallime mes pagave në kryeqytet dhe në pjesën tjetër të vendit (ndryshimi 20%).

Dallime domethënëse vihen re edhe në Republikën Çeke, Kroaci, Hungari dhe Bosnjë-Hercegovinë, ku raporti mes pagave bruto në kryeqytet me pjesën tjetër të vendit llogaritet nga 15 – 18%.

Dallimi është më i vogël është në Talin, Rigë dhe Vilnius, ku punëmarrësit në kryeqytet fitojnë 7% më shumë se në vendet e tjera.

Burimi: monitor.al

Subscribe në kanalin tonë në YouTube