Çfarë duhet të bëni për të krijuar një produkt të ri?


Bota e biznesit pëson çdo ditë ndryshime. Kjo ndodh për shkak të kërkesave të klientëve dhe kompania juaj kërkon të jetë pranë këtyre klientëve. Kjo ndodh duke parë kërkesat e tyre dhe duke i ballafaquar ato me mundësitë e kompanisë. Por, të krijosh sot një  produkt duhet të  kalosh në  disa faza:

Gjenerimi i idesë:

Proçesi fillon me gjenerimin e idesë.  Në bazë të kërkesave që ka tregu kupton se ka ardhur koha për një produkt të ri ose edhe një ekzistues që duhet ndryshuar. Shumë ide për produktin e ri vijnë nga burimet e brendshme. Kompanitë zhvillojnë kërkim dhe zhvillim formal, zgjedhin trurin e punonjësve të tyre dhe shqyrtojnë atë në mbledhjet e drejtuesve.

Burimet e Jashtme: Ide të tjera vijnë nga burime të jashtme. Duke zhvilluar anketime dhe fokus grupe dhe duke analizuar pyetjet dhe ankesat e klientit, kompanitë mund të gjenerojnë ide për produktin e ri, të cilat do të përmbushin nevoja specifike të konsumatorit.

Kompanitë gjurmojnë ofertat e konkurrentëve dhe inspektojnë produktet e reja, duke i çmontuar ata, për të analizuar përbërjen dhe performancën e tyre dhe duke vendosur të hedhin në treg një produkt të ngjashëm ose të përmirësuar. Shpërndarësit dhe furnitorët janë pranë tregut dhe mund t’u japin informacion rreth problemeve të konsumatorit dhe mundësive të produktit të ri.

Lexo: 11 sekrete që ekspertët e marketingut nuk duan që ju t’i dini

Ekzaminimi i idesë:

Proçesi vazhdon me ekzaminimin e idesë që  redukton numrin e ideve, bazuar në vetë kriteret e kompanisë. Pasi ke nxjerrë disa ide, i përzgjedh ato në bazë të  kritereve që vetë kompania juaj përmbush.

Zhvillimi i konceptit të produktit:

Idetë që kalojnë fazën e ekzaminimit vazhdojnë  përmes zhvillimit të  konceptit të  produktit. Kështu, formulohet një version i detajuar i idesë për produktin e ri në terma të kuptueshëm për konsumatorin. Në këtë etapë ideja formulohet e qartë për konsumatorin.

Testimi i koncepteve:

Në fazën pasuese të testimit të koncepteve, konceptet për produktin e ri testohen me një grup konsumatorësh të caktuar (përfaqësues të targetgrupit të  konsumatorëve) për të përcaktuar nëse konceptet kanë joshje të fortë për konsumatorin. Kjo ndodh përpara se produkti të lançohet tek konsumatori. Një  grup përfaqësues e provon produktin dhe jep përgjigjen sesi do të  jetë  ky produkt tek konsumatori.

Zhvillimi i strategjisë së marketingut: Konceptet e fuqishme përpunohen në zhvillimin e strategjisë së marketingut, në të cilën krijohet një strategji fillestare marketingu për produktin e ri.

Analiza e biznesit:

Në stadin e analizës së biznesit shqyrtohen shitjet, kostot dhe parashikimi i fitimit për një produkt të ri, për të parë nëse produkti i ri do të plotësojë objektivat e kompanisë.

Me rezultatet pozitive në këtë fazë, idetë bëhen më konkrete nëpërmjet krijimit të produktit dhe marketingut testues dhe më në fund, lançohen gjatë komercializimit të produktit.

Amantia Kullolli

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale