Çfarë bën ndryshe Finlanda që është vendi më i lumtur në botë?


Edhe për vitin 2019, Finlanda mbetet vendi me i lumtur në Tokë.

Në raportin e Lumturisë së Botës nga Kombet e Bashkuara renditen 156 vende sipas nivelit të lumturisë, duke analizuar faktorë si jetëgjatësia, mbështetja sociale dhe korrupsioni. Renditja pasohet me vendet fqinje, Norvegji, Danimarkë dhe Islandë.

Pse janë finlandezët kaq të lumtur? Nga moti, sigurisht që jo! Në nivel shoqëror, suksesi i Finlandës mund t’i atribuohet sigurisë sociale, kulturës së besimit, edukimit me nivel të lartë dhe përkushtim ndaj pabarazisë gjinore. Në nivel personal, shumë vendas e konsiderojnë lidhjen e tyre me natyrën si një burim të rëndësishëm lumturie.

Lexoni: Finlanda, vendi i parë në botë që do të ndryshojë sistemin arsimor

Para 150 viteve 10% e popullsisë së Finlandës u zhduk për shkak të urisë. Në vitin 1918, një vit pasi Finlanda fitoi pavarësinë vendi kaloi në një luftë civile të ashpër. Kur Finlanda doli nga Lufta e Dytë Botërore në vitin 1945, ishte një nga kombet më të vafëra në Europë. Lumturia dhe mirëqënia e tyre është ngritur nga rrënojat.

Lumturia e Finlandës është nxitur nga një numër politikash për ndihmën sociale, besimin reciprok, lirinë dhe barazinë. Në vitet e fundit, Finlanda është vlerësuar si vendi më i qëndrueshëm, më i lirë dhe më i sigurt nga shumë organe ndërkombëtare.

Në Finlandë aplikohet taksa progresive dhe rishpërndarja e pasurisë, e cila mundëson shëndetësi falas, edukimi cilësor falas për të gjithë dhe leje lindje për meshkujt. Një balancë e shëndetshme mes jetës dhe punës siguron që njerëzit të kenë mundësinë të ndjekin interesat e tyre personale dhe të ushqejnë kreativitetin ndërkohë që shijojnë ajrin më të pastër dhe natyrën më të pacënuar të botës.

Lexoni: 31 vendet më të sigurta në botë

Sipas Transparencës Ndërkombëtare, Finlanda është një nga vendet me më pak korrupsion në botë. Mbi 80% e popullsisë i beson policisë, sistemit arsimor dhe sistemit shëndetësor në vend.

Paraja nuk sjell lumturi, por rritja ekonomike luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e një qëndrueshmërie në shoqëri në Finlandë. Finlanda nuk është vendi më i pasur në botë, por ka qenë e aftë të përballojë krizat globale në ekonomi. Politikat e shpejta në ekonomi dhe inovacioni në vend kanë luajtur një rol të madh në këtë aftësi.

Raporti i Lumturisë për vitin 2018, ka matur gjithashtu lumturinë e emigrantëve dhe Finlanda kryesonte dhe në këtë kategori. Shoqëritë e lumtura janë më të gatshme për të pranuar dhe integruar emigrantët.

/News18

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale