Finlanda, vendi i parë në botë që do të ndryshojë sistemin arsimor


Sistemi arsimor i Finlandës konsiderohet si një ndër sistemet më të mirë në botë. Në shkallë ndërkombëtare ajo është gjithmonë në krye të listës. Gjithsesi autoritetet kanë vendosur të revolucionarizojnë sistemin shkollor.

Zyrtarët e Finlandës duan ta heqin shkollën nga plani mësimor. Nuk do të ketë më klasa për fizikë, matematikë, letërsi, histori apo gjeografi.

Kreu i Departamentit të Edukimit në Helsinki, Marjo Kyllonen, shpjegoi ndryshimet:

“Ka shkolla të cilat bëjnë mësim sipas mënyrës së vjetër e cila ishte fitimprurëse në fillim të viteve 1990 – por nevojat nuk janë më të njëjta dhe ne duam diçka që të përshtatet me shekullin 21.”

Në vend të lëndëve të veçanta, studentët do të studiojnë evente dhe fenomene në një format shumëdimensional. Për shembull Lufta e Dytë Botërore do të trajtohet nga perspektiva historike, gjeografike dhe matematikore. Dhe duke u bërë pjesë e këtij kursi “Të punosh në një kafene”, studentët do të përvetësojnë të gjitha dijet e nevojshme rreth gjuhës angleze, ekonomisë dhe aftësive komunikuese.

Ky sistem do të aplikohet te studentët e gjimazit, duke filluar nga mosha 16 vjeç. Ideja është që studentët kanë të drejtën të zgjedhin vet lëndën apo temën të cilën duan të studiojnë, duke kuptuar kështu ambiciet për të ardhmen dhe aftësitë e tyre. Në këtë mënyrë asnjë student nuk do të bëjë lëndë si kimi apo fizikë duke e pyetur veten “Po kjo për çfarë më duhet?”

Formati tradicional i komunikimit mësues-nxënës gjithashtu do të ndryshojë. Studentët nuk do të ulin kokat nga frika mos pyeten në mësim por ata do të punojnë në grupe të vogla për të diskutuar zgjidhjen e problemeve.

Sistemi arsimor finlandez inkurajon punën kolektive, prandaj këto ndryshime do të prekin dhe mësuesit. Rreth 70% e mësuesve në Helsinki i janë nënshtruar një pune përgatitore për sistemin e ri dhe si rezultat ata do të shpërblehen.

Ndryshimet pritet të ndodhin në vitin 2020.

/BrightSide

Must watch
Business Mag Nr. #22 - Dhjetor 2019

Kemi ndjekur me vëmendje zhvillimet në ekonomi, e në veçanti ata që ne i quajmë gjeneratorët e kësaj ekonomie, sipërmarrësit privatë. Padyshim që sfidat janë të mëdha. Tregje të pa konsoliduara, konkurrencë e pandershme në shumë sektorë, pak mundësi për financim dhe investime në projekte të reja, Por ne kemi vërejtur gjithashtu një dinamikë e dëshirë të madhe për të ecur përpara.

Në Numrin 22 të Revistës së Businessmag, ju do të gjeni sipërmarrës të dhjetëvjeçarit të fundit, të cilët po shënojnë historinë e tyre të suksesit pa u ndier. Aktivë, energjikë, vizionarë dhe shumë të thjeshtë, ata mund të jenë një model shumë i mirë për t’u ndjekur. I tillë është Urani. Pasioni për perfeksionizëm e siguri nuk ia ul ritmin marramendës të ngritjes dhe zhvillimit të një biznesi. Ai sot ka ngritur një rrjet biznesesh të tija dhe administron edhe sipërmarrje të tjera.

Në brendësi të revistës do të gjeni edhe sipërmarrës të tjerë, nga Shqipëria dhe Kosova.

Ky numër u është dedikuar personazheve të suksesshshëm dhe zhvillimit të aftësive në shërbim të tregut. Ndaj i kemi dedkuar një paketë speciale artikujsh kapitalit njerëzor, rëndësisë së tij, sfidave dhe projekteve të vitit të arshshëm, të prezantuara në Shkollën Verore organizuar nga projekti zviceran “Aftësi për Punë”.

Mes personazheve ju sjellim Brizida Delvina, administratore e një hoteli në Tiranë, Ajo ka zhvilluar një karrierë ideale në fushën e hoteleri-turizmit. Edhe pse Brizida pëlqen të rrijë larg vëmendjes, ajo është një model frymëzues dhe një mentore e mundshme, tashmë edhe për ju që do …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale