Businessmag Albania, pjesë e emisionit “Dita jonë", CNN A2 » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 23/01/2020

Businessmag Albania, pjesë e emisionit “Dita jonë”, CNN A2

Share
nga Admin
Jan 23, 2020
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Pasqyrimi i dinamikës së sipërmarrjeve të reja, startup-eve dhe rasteve të suksesit në Businessmag ka tërhequr vemendjen e drejtuesve të emisionit të CNN A2, “Dita jonë”. Përkrah lajmeve të përditshme të emigracionit apo zhvillimeve e problemeve në ekonomi, vëmendja u fokusua tek mundësitë, trendet e sipërmarrjeve të reja, dhe kapitali human.

Gerti Boshnjaku, themelues i Business Magazine Albania tha se, “edhe pse jemi një ekonomi me probleme, ku vitin e kaluar pati ulje të rritjes ekonomike, zhvlerësim të euros, ikje të talenteve, besojmë se ka një pjesë njerëzish që po ndryshojnë mënyrën e të bërit biznes, duke inovuar e gjetur zgjidhje të reja”.

Sipas tij, pavarësisht vështirësive që ka ekonomia e vendit në tërësi, këta sipërmarrës po punojnë, po zhvillojnë biznese duke u nisur nga problemet që kanë hasur nga afër. “Ata inspirohen, edukohen e zhvillojnë rrugën e të bërit biznes. Nëse 5 vite më parë, nuk kishte një komunitet të mirëfilltë startupesh, sot po përdorim produkte të startup-eve shqiptare”, tha Gerti. Ka nga ato që po zhvillojnë produkte në rang global dhe me impakt tek miliona njerëz. Në tregun vendas, ai solli shembullin e Babbon, përmes të cilit mund të porosisim ushqim në çdo restorant që duam. Për më tepër, nisma të tilla kanë nxitur zgjidhje të ngjashme. I tillë është shërbimi për piceritë.

Një pikë e fortë tek sipërmarrësit e rinj shqiptarë janë mentorët. Sipas Gerti Boshnjakut, sygjerimi i tyre i përgjithshëm është që sipërmarrësi të dalë nga comfort zonë. Aty ku ka probleme, zhvillohen zgjidhje. Kjo vlen shumë për vende të vogla. E njëjta gjë ka ndodhur me Izraelin, i cili ka zhvilluar komunitetin më të fortë startup-esh, pikërisht për shkak të pengesave dhe marrëdhënieve jo të mira me fqinjët.

Duke iu referuar speciales se numrit të fundit të revistës, Gerti theksoi nevojën e zhvillimit të kapitalit njërëzor. Diskutimet dhe tryezat e zhvilluara në Shkollën Verore, mbajtur në shtator nga projekti “Aftësi për Punë”, vunë në dukje renditjen e Shqipërisë në nivele të ulëta për sa u përket: kapitalit njërëzor dhe investimeve në këtë drejtim. Për një zhvillim në këtë drejtim, një rol të rëndësishëm kanë mësuesit.

“Jo vetëm në Shqipëri, por edhe në vende të tjera është e rëndësishme që oferta e shkollës të përshtatet me tregun. Është e nevojshme të fitohen aftësi të përshtatshme për gjetjen e vendit të punës. Nevojitet që personi të zhvillojë aftësitë e buta. Mësuesit nevojitet të jenë të hapur me ofertën e tyre mësimdhënëse, ndërsa një rol i rëndësishëm u takon kompanivë. Ato nevojitet të investojnë tek punonjësit e tyre”, tha Gerti Boshnjaku.

Për zhvillimin e komunitetit të startup-eve në Shqipëri Gerti vlerësoi ligjin për startup-et që po punohet nga Ministria e Sipërmarrjes, duke theksuar se ka një qasje pozitive nga qeveria dhe institucionet.

Sipas tij, bazuar edhe në përvojën si sipërmarrës, ai mendon se më shumë se mbështetje nga institucionet, bizneseve u nevojitet të lihen të lirë dhe të mund të mos pengohen në projektet e tyre.