Bota kërkon “të shërohet” nga hashashi

Bota kërkon “të shërohet” nga hashashi


Shkruar nga Sabina Veizaj, gazetasi.al

Konstantinos Syros iu rikthye kanabisit 26 vite më parë, pas një aksidenti me motor i cili, e la atë me një krah të deformuar dhe dhimbje të jashtëzakonshme. Trajtimet mjekësore konvencionale nuk mund ta ndihmonin Konstantinosin. Për vite me radhë atij iu desh ta blinte ilegalisht marjuanën. Tashmë, ai ka në plan ta rrisë vetë bimën.

Greqia legalizoi kanabisin për përdorim mjekësor vitin e kaluar dhe në mars të këtij viti hoqi ndalimin për rritjen dhe prodhimin e saj, me shpresën e tërheqjes së investimeve të huaja në këtë sektor.

Ligji që lejon grekët që të rrisin kanabisin, ka ardhur si një lehtësim për pacientët, të cilët thonë se heqja e ndalimit të përdorimit të saj ishte vetëm gjysma e betejës, për aq kohë sa mbeti e vështirë për t’u prodhuar në masë.

“Numri i personave që kërkojnë kanabis mjekësor është rritur me mijëra”, tha Syros, i cili kryeson Organizatën për pacientët që mbështesin përdorimin mjekësor të kanabisit. “Ata më telefonojnë me dëshpërim duke kërkuar mjekimin dhe ilaçi nuk ekziston”.

Importit të produkteve të kanabisit mjekësor iu dha drita jeshile vitin e kaluar, por rregullat e ndërlikuara e bënë të vështirë rregullimin.

Syros tha se ai është arrestuar tre herë për rritjen e kanabisit në shtëpinë e tij. Tani, ai ka filluar ta rrisë bimën në një fushë pranë shtëpisë së tij në Xylokastro, jashtë Athinës, në një komunitet që bën produkte prej bimës duke përfshirë kremrat dhe vajrat. Ai po planifikon së shpejti të prodhojë vetë kanabis mjekësor .

Georgis Economopoulos, një neurolog dhe kreu i Shoqatës Greke për kanabis terapeutik, tha se mijëra pacientë në Greqi përdorin kanabis për një sërë situatash shëndetësore serioze.

“Legalizimi i Kanabisit mjekësor ka kënaqur pacientët dhe familjet e tyre, të cilët u torturuan duke shkuar jashtë vendit për të gjetur kanabis”, tha ai për ligjin.

Jaqueline Poitras, një anëtare e Mother Foundation of Canabis, vajza 18-vjeçare e së cilës është epileptike, tha se ajo duhej të provonte 17 medikamente të ndryshme me efekte anësore të rrezikshme përpara se të përdorte vajin e kanabisit në vitin 2014 për të menaxhuar krizat e të bijës.

“Nëse hapni instruksionet e medikamenteve konvencionale që kam përdorur për vajzën, disa nga efektet anësore janë koma, vdekja”, tha ajo duke shtuar se kanabisi mjekësor duhej të ishte opsioni i parë.

Me papunësinë që vlerësohet 20 për qind çdo vit që nga viti 2012, liberalizimi i kanabisit mjekësor ka çelur një dritë jeshile për Greqinë. Tashmë qeveria mendon se kultivimi i kanabisit mjekësor mund të jetë një ndihmë e madhe në këtë drejtim.

Përmes një projekti për të kultivuar, përpunuar dhe eksportuar marjuanë mjekësore në Veria pritet të krijohen më shumë se 2000 vende pune në dy apo tre vitet e ardhshme, është shprehur Georgios Zafeiris, shefi ekzekutiv në Golden Greece, kompania përgjegjëse për koordinimin e grupit të projektit prej 10 investitorësh, ku përfshihet Kanadaja, Kazakistani, Polonia dhe Izraeli.

Raundi i parë investimeve parashikon një vlerë prej 400 milionë euro, duke u rritur në më shumë se 1.5 miliardë euro dhe 80 për qind të vendeve të punës për grekët mund të shkonin në fusha të tilla si kultivimi, tregtimi dhe transporti.

Ndërsa planet fillestare do të fokusohen në nxjerrjen, përpunimin dhe paketimin e marijuanës mjekësore, investitorët gjithashtu po shqyrtojnë një treg eventual rekreativ të kanabisit në vend, me kusht që qeveria të zgjerojë më shumë legalizimin në të ardhmen, tha Michael Blady, një nga investitorët e projektit.

Kurse ministri i Bujqësisë, Evangelos Apostolu është shprehur se “Ka interes të madh nga komuniteti i investitorëve për të shfrytëzuar mundësitë e kuadrit të ri ligjor për kanabisin mjekësor në Greqi. Qeveria është e gatshme të ndihmojë çdo projekt investimi që mund të ndihmojë në nxitjen e ekonomisë.”

Parashikimet për tregun global të kanabisit ligjor

Deri në vitin 2024, shpenzimet për kanabisin ligjor pritet të arrijnë në 63.5 miliardë dollarë amerikanë në të gjithë botën.

Sipas analizës së Technavio, tregu global i marjuanës medicinale do të rrisë shkallën vjetore të prodhimit të brendshëm bruto të përbërë mbi 21% gjatë periudhës së marrë në studim 2016-2024.

Tregu i marjuanës mjekësore  është vlerësuar 12 miliardë dollarë në 2016. Tregu është dominuar nga nëntregu i lidhur me dhimbjet kronike, i cili mbajti 40% të këtij tregu në vitin 2016.

Sipas studiueseve të tregut, përdorimi në rritje i kanabisit për qëllime mjekësore është një faktor kryesor që nxit rritjen e tregut.

Tregu global i segmentuar i marjuanës mjekësore

Ky raport i hulumtimit të tregut segmenton tregun global të marjuanës mjekësore në aplikime si (dhimbje kronike dhe të vjella) dhe rajonet kryesore (Amerika, APAC(Azi dhe Oqeani) dhe EMEA (Europë, Lindje e Mesme dhe Afrikë).

Në vitin 2017, dhimbjet kronike përbënin segmentin më të madh të aplikimit me një pjesëmarrje në treg prej rreth 39%. Sidoqoftë, pjesa e tregut për këtë segment pritet të ulet paksa gjatë periudhës së parashikimit.

Bazuar në gjeografi, tregu global i marjuanës mjekësore u udhëhoq nga Amerika në vitin 2017, që përbënte mbi 52%. Por, Amerika pritet të dëshmojë një rënie të lehtë të pjesës së tregut gjatë periudhës së parashikimit, ndërsa rajoni i APAC pritet të përjetojë rritjen më të shpejtë.

Tregu global i marjuanës pritet të rritet ndjeshëm nga 8.28 miliardë dollarë në 2017 në 28.07 miliardë dollarë në 2024, në një prodhim të brendshëm prej 19.1% nga viti 2018 deri në vitin 2024. Faktorët që nxisin rritjen e tregut të marjuanës mjekësore janë ndërgjegjësimi gjithnjë në rritje në lidhje me përfitimet e saj për aplikime të ndryshme, kërkesa në rritje për marjuanën në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme, si dhe një numër në rritje i aktiviteteve kërkimore dhe zhvillimore. Megjithatë, çështjet e ligjshmërisë në vende të ndryshme janë kufizimet kryesore të rritjes së tregut.

Raporti tregon segmentimin e tregut global të marjuanës sipas Llojeve (sativa, indica dhe hibride) sipas sëmundjeve (glaukoma, sëmundjet inflamatore të zorrëve, dhimbje kronike, migrenë, artriti, ankthi, pagjumësia, AIDS dhe të tjerë) sipas përdoruesëve (industria farmaceutike, spitalore) sipas vendeve (Amerika e Veriut, Amerika e Jugut, Europa, Lindja e Mesme dhe Afrika, dhe Azia-Paqësori).

Marjuana mjekësore përdoret si ekstrakt i tërë bimor ose si bimë për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme. THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) është substanca kryesore që ndryshon në fabrikë e cila ka vetitë mjekësore për të trajtuar vjelljen dhe sëmundjet e tjera. Ajo përdoret gjithashtu për të trajtuar oreksin tek pacientët që vuajnë nga SIDA.

Liberalizimi i ligjit në vende  të ndryshme të botës

Liberalizimi i juridiksionit të kanabisit, jo vetëm për çështje mjekësore, ka qenë një nga tregimet më të mëdha dhe më të habitshme të biznesit të dekadës së kaluar.

Në 10 vitet e shkuara, shtete të ndryshme në SHBA kanë legalizuar marjuanën mjekësore, ndërsa—Uashingtoni, Oregoni, Kolorado dhe Alaska kanë legalizuar përdorimin rekreativ. Të  dhënat e sondazheve tregojnë se shumica e amerikanëve mbështesin legalizimin e drejtpërdrejtë për herë të parë. Që nga janari, 23 shtete dhe Distrikti i Kolumbias kanë ligje që lejojnë përdorimin e marijuanës të një lloji.

Sipas një vlerësimi nga Korporata Rand, ndryshimet ligjore kanë qenë një lehtësim për bizneset e ligjshme, të cilat po përpiqen të marrin një pjesë nga më shumë se 40 miliardë dollar që konsumatorët amerikanë shpenzojnë në vit për drogë.

Këto kompani duhet ta marrin shtruar, pasi kanabisi mbetet i paligjshëm në nivel federal dhe në shumicën e vendeve të botës.

David Sealy, një analist në The Boston Company, argumenton se kompanitë e duhanit janë të pozicionuara mirë për të përdorur përvojën e tyre të shitjes së cigareve dhe që kanë të bëjnë me rregullatorët e zellshëm për të krijuar një oligopol të kanabisit. Por çdo ndërtues i perandorisë me nuk do të kënaqet vetëm me tregun e SHBA-ve.

Sipas të dhënave të përpiluara nga Korporata Rand, Letonia është vendi ku të ardhurat nga kanabisi zënë pjesën më të madhe të PBB-së se në vendet e tjera . Rand rendit këto vende jo nga madhësia totale e tregut për kanabis, por nga përqindja e PBB-së kushtuar kanabisit në secilin vend, pasi kjo masë na jep një ide më të mirë të thellësisë së popullaritetit të drogës në çdo vend.

Ndërsa amerikanët shpenzojnë më shumë në hashash se çdo vend tjetër i zhvilluar, SHBA-të gjithashtu kanë ekonominë më të madhe në botë. Kur krahasoni blerjet e bankave amerikane me ekonominë e saj masive, ata vetëm shpenzojnë 0.14% të të ardhurave tona totale në drogë, të mira për vendin e 14-të.

Letonia—0.64% e PBB

Fakti që kanabisi është i paligjshëm për tu blerë, shitur apo prodhuar në këtë vend të ish-Republikës Sovjetike, nuk ka ndalur tregtinë e mariuanës e cila ka sjellë  97 milion dollarë në vit të ardhura. Të dhënat janë të Rand Corporation të cilat tregojnë se vendi me më pak se 2 milionë qytetarë, shpenzon për frymë rreth 48,50 $ për marjuanë.

Australia—0.47% e PBB-së

Tregu kanabisit në Australi është gjigand. Në terma nominale, Rand Corporation vlerëson se australianët shpenzojnë afërsisht 3.2 miliardë dollarë në vit për marjuanë, edhe pse është e paligjshme në të gjithë vendin. Dënimet për përdorimin e marijuanës ndryshojnë nga shteti në shtet, nga gjoba për ata që kapen me sasi të vogla, deri në trajtim të detyrueshëm për personat që kapen me sasi më të mëdha.

Republika Çeke—0.45% e PBB-së

Ashtu si SHBA-të, Republika Çeke ka  liberalizuar sjelljen e saj ndaj kanabisit ndër vite. Vendi Europiano- Lindor ka legalizuar marjuanën për çështje medicinale në 2013-ën, dhe përdoruesit rekreativ mund të mbajnë deri në 15 gram marjuanë pa riskuar ndjekje ligjore.

Sllovenia—0.36% e PBB-së

Posedimi i mariuanës në Slloveni është një kundërvajtje e dënueshme me gjobë, por entuziastët në vend po kthehen gjithnjë e më shumë drejt klubeve jofitimprurëse të kanabisit që vetëm ndihmojnë anëtarët të marrin furnizimin e tyre. Megjithëse industria e këtij produkti në vend ka një qarkullim prej rreth 120 milion dollarë, kjo shifër është shumë e rëndësishme për një vend të vogël me pak se 2 milionë njerëz.

Zelanda e re -0.35% e PBB-së

Nëse kapesh me hashash në Zelandën e re, mund të futesh në burg për tre muaj, por kjo nuk e ka zhdukur kërkesën e vendit për kanabis. Sipas sondazheve, pothuajse gjysma e vendit mendon se hashashi duhet të ligjërohet ose dekriminalizohet. Rand vlerëson se qarkullimi në industrinë e mariuanës është afërsisht 366 milionë dollarë, ose më shumë se një e treta e përqindjes së PBB-së së Zelandës së Re.

Burimet:

www.grandviewresearch.comwww.prnewswire.com,

statista.com, www.businesswire.comwww.reuters.com

 

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #29 - Korrik 2022

Art në biznes & biznes me art

Ky numër vjen me tema të fushave të paprekura më parë nga ne.

Sipërmarrja gjendet kudo, ndaj këtë radhë u ndalëm tek industria e modës dhe kinematografia. Arti është një fushë ku mund të lulëzojnë shumë sipërmarrje të suksesshme. Përmes investimit në art, jo vetëm bëjmë biznes, por i shërbejmë shumë më tepër identitetit shqiptar, duke krijuar mundësi të promovohen e të njihen në tregje globale, vendi, kultura dhe tradita shqiptare. Pra, të hapet rruga edhe për turizëm dhe eksporte më të mëdha.

Sot vijmë me artikuj dedikuar modës, sfidave aktuale, ndikuar nga kriza e çmimeve të larta, por edhe mundësive për zbulimin e talenteve. Muza Competition, konkursi i artistëve të rinj u kurorëzua me 10 finalistë nga diaspora dhe fitoren e një vajze të re. E sapodiplomuar në Amerikë, Alisa Dudaj, spikati, duke treguar me punimet e saj talentin dhe vlerësimin e traditës. Businessmag beson tek talentet dhe synon të frymëzojë përmes tyre. Në fushën e artit ju mund të nisni një startup, ndaj në faqen kryesore sjellim stilisten e re.

Një tjetër industri që po lulëzon mes vështirësish është ajo e kinematografisë. Financat publike vendase janë të ulëta dhe kineastët kërkojnë vë…

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0