Bien të ardhurat, rriten kontrollet për informalitet
Përditësuar së fundmi: 15/07/2019

Bien të ardhurat, rriten kontrollet për informalitet

Share
nga Ornela Trupja
Kor 15, 2019

Delina Ibrahimaj, ish drejtore e INSTAT, tani do drejtojë Tatimet. Kryeministri Edi Rama e prezantoi para medias, ku lajmëroi rritjen e kontrollit për informalitetin.

Rama tha se është koha për të treguar se toleranca për informalitet do të jetë zero. Fakti që nga 112 mijë kasa të shpërndara në të gjithë vendin, 15 mijë prej tyre nuk raportojnë edhe pse bizneset që i zotërojnë ato janë me status aktiv, është fakt absurd, tha ai.  Sipas tij, nën monitorim do të jenë edhe faturat e bizneseve nëpërmjet bankave, që të mos ketë fatura fiktive.

Sipas tij, moduli i riskut ka zbuluar mbi 6 mijë subjekte me risk, ku rreth 200 prej tyre janë në sektorin e akcizës. Kjo për kryeministrin ka vetëm një emër: ç’organizim.

“Pse kompanitë e kasave nuk gjobiten. Është ngritur një sistem risku që konsiderohet funksional në tatime së bashku me FMN-në dhe është model edhe për vendet e tjera. Ka vetëm një motiv për rezultatet e pamjaftueshme: Çorganizim dhe anarki brenda administratës ku janë rishfaqur fenomene e dikurshme të aktiviteteve kriminale për qëllime korruptimi”, – tha kryeministri.

Lexo: Tatimet u dërgojnë letër bizneseve. Deklaroni të ardhurat

Për të është i pa falshëm fakti që ka biznese në jug të vendit, që harxhojnë për reklamim deri në 550 euro në natë dhe nuk kontribuojnë në tatime. Më tej ai lajmëroi se do të hapen aplikimet për 200 studentë, të cilët do të angazohen për të komunikuar me biznesin dhe ndihmuar në terren kah punonjësve të tatimeve.

“Cigaret dhe karburantet e kemi thënë vazhdimisht që kërkojnë një njehsim të integruar kontrollesh nga tatimet dhe doganat, pasi ato përbejnë 40% të të ardhurave doganore dhe çdo rrjedhje në ketë artikuj ka impakt në buxhet. Skemat e mashtrimit të TVSH tek ndërtimi nuk janë eliminuar  edhe pse janë zbuluar”,-  tha kryeministri.Evente

Zgjidhje, Vetëm me një klik!

Dhjetor 11, 2019
6 PM – 8 PM

Një hap drejt Suksesit!

Dhjetor 14, 2019
09:00 - 17:00