Bashkitë të përgjumura. As 10% e tyre nuk i bashkohen programit "100 fshatrat"
Përditësuar së fundmi: 20/07/2018

Bashkitë të përgjumura. As 10% e tyre nuk i bashkohen programit “100 fshatrat”

Share
nga Albana Mucaj
Kor 20, 2018

 

Numri i projekteve të prezantuara nga njësitë vendore për t’u bërë pjesë e këtij programi është 10 herë me i vogël se numri i bashkive të përfshira. Fakti u bë i ditur nga kryeministri i Edi Rama në takimin e zhvilluar me përfaqësuesit e bashkive që përfshijnë “100 fshatrat”.

Për më tepër, projektet e propozuara nga bashkitë janë fokusuar tek ndërtimi i rrugëve. Ndonëse rrugët janë të nevojshme, rrugët të vetme nuk realizojnë turizëm.

Rama tha gjatë fjalës së tij se, “Përmirësimi i infrastrukturës është një aspekt themelor i programit, por do të ishte gabim që programi të konceptohej si zhvillim infrastrukturor”.

Lexoni: Festat lokale, një shans për turizmin

Për të nxitur projektet, qeveria ka shtyrë afatet e aplikimit. “Kemi nisur një sërë kontaktesh me sipërmarrjen vendase dhe bankat për të krijuar një sinergji të të gjitha forcave që përfshihen në këtë program”, tha Rama në takim me kryebashkiakët.

“Kontributi i bashkive ka qenë minimal sa i përket zhvillimit të projekteve në fshatra, deri më tani. Ne e rihapim aplikimin pasi kemi mungesë të propozimit të projekteve” tha Rama.

Ai ka kujtuar se për të nxitur projektet është krijuar Akademia e “100 fshatrave”. Kjo bëhet “për të mbushur boshllëqet e bashkive në këtë proces, me dije, informacion, burime njerëzore. Përbëhet nga pedagogë e studentë dhe specialistë vendas dhe të huaj, për të ndihmuar me projekte zhvillimore”.

Lexoni: Akademi për rilindjen e 100 fshatrave

 

Subscribe në kanalin tonë në YouTube