Alternativat që mund t’i zgjidhni në vend të universitetit


Nga Peter Gasca, sipërmarrës, konsulent dhe autor

Disa vjet më parë, dëgjova një thënie shumë interesante:

Bëni sot atë që të tjerët nuk e bëjnë, kështu që nesër të mund të bëni atë që të tjerët nuk munden.

Burimi i kësaj thënie është i panjohur. Megjithatë, mesazhi për mua është i qartë – suksesi nesër vjen nga përgatitja që bëhet sot.

Ky është një mesazh që unë ndjehem i detyruar ta ndaj me të rinjtë që po përpiqen të gjejnë rrugën e tyre.

Atëherë, çfarë duhet të bëni nëse nuk jeni të sigurt për karrierën tuaj? Këtu janë tri alternativa.

Puno

Ne duhet të ndalojmë ta konsiderojmë kritike – apo edhe të rëndësishme – që ta fillojmë universitetin menjëherë pas shkollës së mesme. Në fakt, duhet ta konsiderojmë mundësinë e fillimit të karrierës sonë më vonë, sepse le ta pranojmë, kur jeni 18 vjeç, është shumë e vështirë të imagjinoni se çfarë profesioni do të zgjidhni.

Në vend të kësaj, konsiderojeni të punoni në një fushë që ju intereson, e cila do t’ju japë perspektivë. Kur të gjeni diçka që ju intereson, atëherë mund të vlerësoni llojin e arsimit shtesë që ju nevojitet, për të përparuar në atë fushë.

Shkathtësi të buta

Nëse dëshironi të vazhdoni të mësoni ndërsa vendosni për një karrierë, konsideroni të studioni aftësi që janë të përshtatshme për punën dhe industrinë tuaj, siç janë komunikimet, psikologjia ose statistikat. Gjëja e bukur për këto aftësi është se nuk keni nevojë të shpenzoni shumë para dhe vite të jetës suaj për të përparuar. Ju mund t’i mësoni këto aftësi në internet ose përmes një kursi online.

Megjithatë, përtej aftësive ose talenteve specifike, punëdhënësit i kushtojnë rëndësi aftësive të buta dhe janë ato që do t’ju ndihmojnë t’i shtoni vlerë organizatës në të cilën punoni.

Shmange universitetin krejtësisht

Së fundmi, mund ta konsideroni një karrierë që nuk kërkon një diplomë.

INC

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale