Sipas një studimi të ri, marrja e ulët e sheqerit gjatë shtatëzanisë dhe gjatë fëmijërisë së hershme mund të mbrojë kundër diabetit dhe hipertensionit më vonë në jetë.
Duke analizuar të dhënat nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, studiues nga Universiteti McGill i Kanadasë, Universiteti i Kalifornisë, Berkeley dhe Universiteti i Kalifornisë Jugore (USC) në SHBA ekzaminuan ndikimin e kufizimit të sheqerit gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore duke krahasuar të dhënat shëndetësore të individëve të lindur para dhe më pas.
“Studimi i efekteve afatgjata të sheqerit të shtuar në shëndet është sfiduese. Është e vështirë të gjesh situata ku njerëzit janë të ekspozuar rastësisht ndaj mjediseve të ndryshme ushqimore në fillim të jetës dhe i ndjekin ato për 50 deri në 60 vjet. Fundi i kufizimit na dha një eksperiment të ri natyror për të kapërcyer këto probleme,” tha në një deklaratë Tadeja Gracner, ekonomiste në USC.
Rreziku i zhvillimit të diabetit të tipit 2 u reduktua mesatarisht me 35% për fëmijët e ekspozuar ndaj konsumit më të ulët të sheqerit gjatë 1000 ditëve të para (gati tre vjet) pas konceptimit, sipas gjetjeve të publikuara në revistën Science. Për ata që më vonë u diagnostikuan me diabet, jeta përmes kufizimit të sheqerit në fëmijërinë e hershme vonoi fillimin e diabetit për katër vjet. Për hipertensionin, rreziku u ul me 20% dhe fillimi i sëmundjes u vonua me dy vjet.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.