Si mund të ndihmojnë bletët familjet e goditura nga lufta në Ukrainë - Business Magazine Albania

Si mund të ndihmojnë bletët familjet e goditura nga lufta në Ukrainë

Bletë

Dylli i bletës mund të jetë vendimtar për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit në zonat e luftës si Ukraina, sipas studiuesve. Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar kanë ndihmuar bletarët, në vendin e rrethuar, për të zhvilluar mbështjellje të reja dylli për ushqimet që prishen në mes të sulmeve ruse.

Rusia ka vënë në shënjestër infrastrukturën energjetike të Ukrainës në muajt e fundit, duke shkaktuar ndërprerje, që do të thotë se mund të mos ketë frigoriferë në disa zona gjatë verës. Ukraina është prodhuesi më i madh i mjaltit në Evropë dhe studiuesit me bazë në Cardiff kanë analizuar koshere individuale për të vendosur se cilat mund të ofrojnë mbrojtjen më të mirë.

“Njerëzit do ta dinë se Ukraina nuk është në një vend të mirë për momentin. Siç e dinë të gjithë, ushqimi prishet shumë shpejt nëse nuk ka asnjë mënyrë për ta ruajtur atë. Përdorimi i një mbështjellësi dylli blete që mund të vrasë insektet, duket si një mënyrë e natyrshme për të trajtuar këtë çështje”, tha profesori Les Baille, nga Universiteti i Cardiff-it.

 

 

Ekipi hulumtues ka krijuar “receta” të ndryshme, të cilat përziejnë së bashku kombinime të artikujve të zakonshëm që ende ka gjasa të jenë të disponueshme në zonat e luftës, për të krijuar mbështjellje që mund të ruajnë ushqimin. Ata kanë qenë në gjendje të testojnë kombinime të ndryshme për të dalë me disa nga më të fuqishmit për ruajtjen e ushqimit.

“Magjia është në përzierje,” tha Prof Baille.

Ai tha se “një copë leckë apo edhe letër” kombinohet me dyll blete dhe bimë të tjera antimikrobike natyrale, si sherebela, për të formuar mbështjellëset.

“Mbulesat e dyllit të bletës përdoren tradicionalisht për të zgjatur jetën e sanduiçeve, por ato mund të përdoren edhe për produkte të tjera”, shtoi ai.

Si pjesë e përpjekjes për të ndihmuar ukrainasit të ruajnë ushqimin e tyre për aq kohë sa të jetë e mundur, ekipi në Universitetin e Cardiff-it ka punuar me akademikë dhe bletarë në vend për të testuar kosheret e bletëve në të gjithë Ukrainën për të parë se cilat janë më të përshtatshmet për këtë detyrë.

“Ata kanë shumë dyll blete dhe kanë shumë bletë. Duke gjetur dyllin e duhur që ka vetitë e duhura, ju keni mundësinë të zgjasni më tej jetëgjatësinë e ushqimit tuaj. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur nuk keni frigoriferë dhe nuk keni një burim energjie”, tha Prof Baille.

Ai tha se nuk do t’i mbajë gjërat të freskëta për një kohë të pacaktuar, por mund të zgjasë jetëgjatësinë për disa ditë.

Homologët ukrainas në Institutin Politeknik Kharkiv kanë shpërndarë informacionin nga Universiteti i Cardiff-it në internet dhe nëpër mediat sociale, me shpresën se ukrainasit do të jenë në gjendje ta provojnë vetë këtë verë. Kharkiv ka parë luftime të ashpra në javët e fundit.

“Situata në zonat e konfliktit dhe pranë vijës së frontit është shumë e vështirë. Njerëzit atje nuk kanë energji elektrike ose shumë shpesh ka ndërprerje në këto rajone. Mbulesa mund të përdoret për bukën për ta mbajtur atë më të freskët, frutat dhe perimet për t’i mbajtur ato më të freskëta”, tha Dr Yuliia Yudina, nga Farmacia Universitare Kombëtare në Institutin Politeknik Kharkiv.

Ajo tha se ndërprerjet e energjisë kishin çuar në një sasi të konsiderueshme të mbeturinave ushqimore. Prof. Baille dhe ekipi i tij i mikrobiologëve shpresojnë se puna e tyre me Ukrainën do të ndihmojë të tjerët në zonat e luftës anembanë botës të shfrytëzojnë vetitë natyrore antibiotike të mjaltit, i cili dikur përdorej nga qytetërime si Greqia e Lashtë.

bbc.com

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0