8 punët që robotët nuk do të mund t’i bëjnë kurrë
Përditësuar së fundmi: 16/08/2019

8 punët që robotët nuk do të mund t’i bëjnë kurrë

Share
nga Ornela Trupja
Gus 16, 2019

Ndërsa AI dhe robotët po zënë shumë vende pune në shumë industri, ka disa pozicione që gjithmonë do të kërkojnë kreativitet dhe gjykim njerëzor.

Automatizimi dhe inteligjenca artificiale janë fjalë të shquara që janë integruar në jetën e përditshme gjithnjë e më shumë me çdo vit që kalon. Rritja e automatizmit dhe AI ka lejuar makinat që të transplantojnë njerëzit në detyra të caktuara dhe t’i bëjnë proceset më efikase. Sidoqoftë, ka ende shumë punë që konsiderohen të papajtueshme me automatizimin.

Të veçuara më poshtë janë disa prej profesioneve që nuk ka gjasa të pushtohen nga robotë, të paktën në të ardhmen e parashikueshme.

Kujdesi mjekësor parësor, terapia, përkujdesja dhe kujdesi për fëmijët
Robotët përdoren në mjekësi duke përfshirë operacionet. Disa madje përdoren për procedura mjekësore në distancë. Sidoqoftë, teknologjia themelore për robotikën mjekësore është akoma larg nga arritja e një pike që është e krahasueshme me mënyrën sesi punojnë mjekët e kujdesit parësor të njeriut. Deri më tani, asnjë teknologji koncepti nuk është zhvilluar për të ndërtuar robotë që janë mjaft të mirë për të zëvendësuar terapistët, kujdestarët dhe punonjësit e kujdesit për fëmijët. E gjitha varet nga empatia dhe komunikimi. Makinerive u mungojnë këto dy atribute që janë jetike për ofrimin e një kujdesi shëndetësor efektiv dhe ndihmë për fëmijët dhe të moshuarit.

Krijimi i artit
Imagjinoni një pikturë, skulpturë, këngë apo film të krijuar nga një robot. A do t’i konsideronit si vepra arti? Sa të ndryshme janë këto nga riprodhimet e artit kompjuterik ose nga një koleksion i formave, linjave dhe ngjyrave të krijuara rastësisht? A kanë këto “vepra arti” në to “shpirt”? Nëse i pyet artistët, shumica e tyre ka të ngjarë të kenë mendime të pafavorshme për këtë çështje. Ndërsa disa mund të kenë mendje të hapur kur bëhet fjalë për artin AI, shumë do të krijojnë shfletime mbi të.

Për të sqaruar, arti këtu i referohet konceptit tradicional të artit, i cili përfshin piktura, skulptura, poezi, muzikë, qeramikë, fotografi dhe të tjera që konsiderohen si produkte të krijimtarisë njerëzore. Grafika kompjuterike dhe efektet vizuale konsiderohen gjithashtu si art pasi ato prodhohen nga njerëz që punojnë me kompjuter.

Gjyqësia
Pavarësisht se sa e mirë është inteligjenca artificiale, do të ishte akoma e vështirë për njerëzit t’i besojnë drejtësinë AI-së. Gjykatësit nuk mund të jenë thjesht formalistë. Një pjesë e madhe e tyre pritet të jenë realistë. Një grup studiuesish nga University College London zhvilluan një sistem AI që u mor për të përcaktuar vendimet e duhura për çështjet (të zgjidhura) të trajtuara nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Sistemi kaloi skedarët e çështjeve dhe provat për 584 raste dhe doli me vendime. Studiuesit zbuluan se vendimet e sistemit ishin 79 përqind të sakta (bazuar në aktgjykimet aktuale për çështjet e vlerësuara).

Përkthimi dhe interpretimi i gjuhës
Përkthimi gjuhësor është një punë tjetër që makinat nuk mund ta trajtojnë në mënyrë efektive. Ndërsa ekzistojnë vegël, aplikacione dhe shërbime të bazuara në internet që mund të kryejnë përkthime të thjeshta, por ato nuk janë më të sakta sa të jenë përkthimet njerëzore. Ekziston një arsye pse qeveritë dhe bizneset akoma punësojnë përkthyes dhe interpretues njerëzorë për funksionet zyrtare.

Programimi i kompjuterit
Nëse makinat mësojnë të bëjnë programim kompjuterik në mënyrë autonome, e ardhmja e njerëzimit do të jetë e pasigurt. Me aftësinë për të programuar, robotët do të vazhdojnë të përmirësojnë teknologjinë e inteligjencës artificiale dhe ndoshta të arrijnë një pikë që ata “të mendojnë” se janë superiorë ndaj njerëzve.

Sidoqoftë, për momentin, do të ishte e vështirë që makinat të ishin programuesit e tyre. Programimi nuk është ndonjë detyrë e përsëritur pa mend. Kërkon koncepte dhe kreativitet. Ajo ka nevojë për një entitet autonom që të shërbejë si burim idesh. Nëse është jashtëzakonisht sfiduese të zhvilloni një program që mund të konvertojë automatikisht programet në një gjuhë në një tjetër, mos prisni që së shpejti krijimi i një sistemi AI të aftë për programim. AI mund të jetë i aftë të shkruajë kode, por kjo nuk do të thotë se ata mund të zëvendësojnë programuesit njerëzorë.

Menaxhimi
Punët e menaxhimit janë të papajtueshme me automatizimin. Është e vështirë t’i transferosh ato në inteligjencën artificiale. Menaxherët janë si gjykatësit. Ata duhet të marrin perspektiva dhe mendime të ndryshme pasi ato drejtojnë kurse veprimi dhe të marrin vendime. Për më tepër, që menaxherët të jenë efektivë në kujdesin ndaj një ekipi, ata kanë nevojë për dhembshuri, empati dhe aftësi për t’u lidhur me vartësit dhe për të ndërtuar besim.

Gazetaria
Dronët dhe robotët kanë aftësi të shkëlqyera për mbledhjen e informacionit, por këto jo domosdoshmërisht i bëjnë ata gazetarë të mirë. Gazetaria është më shumë sesa mbledhje e fakteve dhe të dhënave. Bëhet fjalë për ndjekjen e tregimeve që janë relevante, me kohë dhe me interes për audiencën e synuar. Më e rëndësishmja, gazetaria ka një rol të rëndësishëm në shoqëri, duke u vlerësuar si “pasuri e katërt”. Ajo bën pjesë në kontrollet dhe ekuilibrat në shoqëritë e lira. Makineritë nuk kanë mësuar ende diskrecionin gazetaresk dhe ndjenjën e ndjekjes së tregimeve që kanë rëndësi.

Përgatitja e ushqimit të nivelit të kuzhinierit
Ju mund të keni dëgjuar për një robot që dikur konsiderohej kuzhinieri i parë robotik në botë. Ky robot nga Moley Robotics, megjithatë, është larg nga një pjesë e asaj që është një kuzhinier i vërtetë. Nuk ka krijimtarinë e një kuzhinieri. Është madje i paaftë të shijojë ushqimin që përgatit për të përcaktuar nëse ia vlen ta servirni. Ai mbështetet në udhëzimet për të përgatitur enët, përfundimisht jo atë që pritet të bëjë një kuzhinier i vërtetë.

Business.comEvente

Një hap drejt Suksesit!

Dhjetor 14, 2019
09:00 - 17:00