Lëvizja virale “tradwife”, e cila inkurajon gratë të jenë amvisa dhe burrat të jenë mbajtës të shtëpisë, ka bërë që disa njerëz të ndjejnë nostalgji për vitet 1950. Në një sondazh të fundit mbarëkombëtar mbi vlerat e SHBA-ve, pothuajse gjysma e amerikanëve treguan se jeta ishte në fakt më e mirë në vitet ’50. Republikanët ishin më të prirur se demokratët dhe të pavarurit të thonin se kultura jonë ka ndryshuar për keq.
Në disa aspekte, shëndeti publik është dukshëm më i mirë se 70 vjet më parë. Njerëzit po jetojnë jetë më të gjata dhe më të shëndetshme falë kujdesit parandalues, diagnozave më të hershme dhe më të sakta përmes teknologjisë së përmirësuar, ilaçeve të reja, pajisjeve mjekësore dhe procedurave të avancuara dhe opsioneve të përmirësuara të trajtimit. Ka gjithashtu një kuptim më të thellë për nevojën e kufizimit të alkoolit, sheqerit dhe cigareve dhe për marrjen e mjaftueshme të gjumit, ushtrimeve fizike dhe ushqimit të shëndetshëm. “Ka një larmi më të madhe të frutave dhe perimeve në supermarket. Ka më shumë fokus në përdorimin më të ulët të pesticideve [në ushqim],” tha për The Post Josephine Connolly-Schoonen, profesoreshë klinike e mjekësisë familjare dhe drejtoreshë ekzekutive e divizionit të ushqyerjes në Stony Brook Medicine. “Pra, do të thosha se kjo është një gjë pozitive,” vazhdoi ajo, “dhe ka një lëvizje të vogël kohët e fundit drejt rritjes së kafshëve në mënyra të bazuara në kullota dhe ushqimit të tyre me bar.” Pavarësisht këtij përparimi, SHBA po përjeton më shumë obezitet dhe diabet se kurrë më parë.
Connolly-Schoonen, autore e librit “Losing Weight Permanently with the Bull’s-Eye Food Guide,”, ndau pesë mësime shëndetësore që mund të mësojmë nga vitet ’50 dhe t’i zbatojmë në jetën tonë të përditshme.
Lexo edhe:Këshilla nga psikologët – Si të qetësoni mendjen për të fjetur më shpejt
1. Gatuani më shumë në shtëpi
Familjet në vitet ’50 rritnin ushqime në kopshtet e tyre të shtëpisë dhe fëmijët shikonin prindërit e tyre të përgatisnin ushqimet para se të uleshin së bashku në tryezën e darkës. Ushqimi në restorant rezervohej për raste të veçanta. Amerikanët, mesatarisht, hanë jashtë shtëpisë pothuajse pesë herë në muaj dhe porosisin ushqim të gatshëm tre herë në muaj. “Kur hamë jashtë, ne vërtet nuk e dimë cilësinë e përbërësve të ushqimit që përdor restoranti,” tha Connolly-Schoonen. “Ata priren të përdorin përbërësit më të lirë … vajrat e farave më të lira, trashësues më të lirë për produktet, kështu që ngrënia jashtë ka tendencë të ulë cilësinë ushqyese të ushqimeve që konsumojnë njerëzit.”
2. Konsumoni më pak ushqime ultra-të përpunuara
Ushqimet ultra-të përpunuara (UPF) — si biskotat, picat, pijet e gazuara dhe ëmbëlsirat — përbëjnë rreth 60% të dietës amerikane. Connolly-Schoonen e lidh popullaritetin e UPF-ve me vitet 1970, kur shurupi i misrit me fruktozë të lartë u bë lehtësisht i disponueshëm për shkak të çmimeve të larta të sheqerit dhe subvencioneve qeveritare për fermat.
3. Hani porcione më të vogla
Nuk është vetëm imagjinata juaj — madhësitë e porcioneve janë rritur ndjeshëm. Hamburgerët janë afërsisht tre herë më të mëdhenj se në vitet ’50 dhe madhësia standarde e patateve të skuqura është më shumë se dyfishuar.
4. Kaloni më pak kohë para ekranit
Pajisjet elektronike kanë ndryshuar ndjeshëm zakonet e lojës dhe kanë prishur modelet e gjumit.
5. Lëvizni më shumë në punë
Në vitet 1960, pothuajse gjysma e punëve në sektorin privat të SHBA kërkonin aktivitet fizik të moderuar, krahasuar me më pak se 20% të punëve në ditët e sotme.
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.