Ndërtimet gjithnjë e më shtrenjtë


Realizimi i ndërtimeve është bërë më i shtrenjtë së fundi, duke paralajmëruar kështu rritje të çmimeve për banesa e zyra.

Sipas të dhënave të INSTAT, treguesi që mat kostot e ndërtimit (kosto materialesh dhe pagash) u rrit 0,5 %, në një vit.

Pothuajse të gjitha grupet kanë shënuar rritje. Çmimet në “Shpenzime transporti” u rritën 2,1%. “Shpenzime për paga” u rritën me 1,7 % dhe “Shpenzime materiale” me 0,5 %. Rënie shënuan vetëm shpenzimet për makineritë me 0,2 %.

Rritja e kostove për lëndët bazë të ndërtimit vjen ndërsa ndërtuesit kanë paralajmëruar se çdo kosto shtesë do ta pasqyrojnë në çmimet përfundimtare.

Së fundi ndërtuesit kanë kundërshtuar dhënien e 3% të ndërtimit për banesë sociale.

Lexoni: Ndërtuesit kundër dhënies së 3% të ndërtimit për strehim

Pak ditë më parë, ata janë shprehur të shqetësuar se neni 19 i ligjit “Për Strehimin Social” detyron ndërtuesit privatë që për ndërtime me sipërfaqe banimi mbi 2.000 metra katrorë, të kalojnë pa shpërblim të paktën 3% të sipërfaqes funksionale ndërtim për nevoja strehimi. Thënë ndryshe, të kalojnë në pronësi të Bashkisë jo më pak se 60 m2 sipërfaqe funksionale banimi.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale