Konfindustria : Falimenti sërish i ARMO-s rezultat i paaftësisë dhe korrupsionit qeveritar


Konfindustria vlerëson, se falimentimi i rradhës i kompanive menaxhuese të “ARMO-s” ishte pasoja e pritshme e një procesi të dështuar i zbatuar në mbi 20 vjet nga vendimarrjet politike të të gjithë krahëve me industrinë dhe gjithë sektorin e hidrokarbureve në Shqipëri.

Gjergj Buxhuku, Administratori i Konfindustrisë, thekson në një njoftim për shtyp se, “shkatërrimi hap pas hapi i zinxhirit të mbyllur të kërkimit, zbulimit, nxjerrjes, përpunimit dhe tregtimit te sektorit të hidrokarbureve është përshkuar nga paaftësia e qartë institucionale dhe shenja të qarta të korrupsionit qeveritar”.

Lexoni : https://businessmag.al/armo-serish-ne-krize/

Pasojat e strategjisë së mësipërme të dështuar dhe klienteliste janë çmimet nga më të larta dhe cilësia më e dobët e karburanteve në Rajon dhe Europë, rrënimi i plotë i prodhimit vendor, dëme buxhetore financiare të ekonomisë kombëtare me vlerë prej mbi 2 miliardë nga nxjerrja, përpunimi dhe tregtimi i naftës.

Këtu nuk llogariten dëmet e rënda shëndetësore, mjedisore dhe teknike, që sipas Konfindustrisë, vijnë si pasojë e cilësisë jashtë standarteve të hidrokarbureve në qarkullim me vlerë prej dhjetra milionë euro të përvitshme.

Tregu i hidrokarbureve në Shqipëri, vëren përfaqësia e biznesit, është më i madhi në ekonominë kombëtare me qarkullim vjetor prej mbi 1 miliard euro dhe mbi 10% të PPB-së. Shqipëria është i vetmi vend në Rajon dhe nga të paktët në Europë, që zotëron rezerva tokësore/on shore të naftës.

Punonjësit e ARMO-s erdhën në këmbë nga Fieri në Tiranë në muajin dhjetor, kur qeveria u premtoi përmes kompanisë se do të merrnin pagesën e prapambetur.

Por, vetëm pak ditë më vonë, në janar, Ministri i Financave (qeveria ka 15% të aksioneve të kompanisë) ka bërë të ditur  se zyrat e punës në Fier do të angazhohen për t’i asistuar punonjësit të marrin statusin e papunësisë dhe rrjedhimisht pagesën e papunësisë. Fakt i kundërshtuar fort nga punëtorët.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale