ARMO, sërish në krizë


Nuk kanë të sosur, problemet financiare për shoqërinë ARMO. Zinxhiri i detyrimeve financiare, krijuar ndër vite, ka bërë që kompania të kalojë kriza të njëpasnjëshme me pasoja të rënda jo vetëm për mbi 1000 punonjës të saj, por edhe buxhetin e shtetit dhe ekonominë e vendit.

‘’Pelegrinazhi’’ i punonjësve nga Fieri në Tiranë në muajin dhjetor, u mundësoi atyre vetëm pagesën e muajit nëntor.

Lexoni: https://businessmag.al/rikthehet-kriza-ne-armo-naftetaret-ne-kembe-drejt-tiranes/

Ndërkohë, Ministri i Financave (qeveria vijon të ketë 15% të aksioneve të kompanisë) ka bërë të ditur së fundi, se zyrat e punës në Fier do të angazhohen për t’i asistuar punonjësit të marrin statusin e papunësisë dhe rrjedhimisht pagesën e papunësisë.

Për pak më shumë se një vit, rafineria u rifut në punë përmes një instrumenti që tejkaloi bllokimet e vendosura nga shoqëritë e përmbarimit për llogari të doganave, tatimeve, e bankave që presin pagesat e detyrimeve të prapambetura nga ARMO.

Përmes një kontrate, qera financiare, kompania e regjistruar of shore IRTC, futi në punë rafinerinë. Nxitje për punën ishte marrëveshja me Bankers Petroleum, për përpunimin e një sasie të caktuar të naftës. Por, pas disa muajsh edhe kjo kompani që ndryshoi aksionerët duke kaluar nga të huajt në ata shqiptarë, filloi të shfaqë probleme në pagesa me klientë e punëtorë.

Largimi i saj, konfirmohet tashmë nga deklarata e ministrit të Financave, i cili ndërsa flet për sigurimin e pagesave të papunësisë naftëtarëve, fton sipërmarrës, duke theksuar se, ‘qeveria qëndron e angazhuar, për të mbështetur çdo investitor serioz që do të vijë me një projekt serioz, për zhvillimin e biznesit në Rafineritë e Ballshit dhe të Fierit, apo një ofertë nga investitor serioz, për zhvillimin e një biznesplani në sektor, ku përfshin vënien në punë të të dyja Rafinerive’’.

Në fakt, uzina e ARMO-s në Fier, vlerësohet të jetë shitur së fundi nga përmbaruesit, në një ankand për rreth 5 milionë dollarë. Ekspertët e fushës, vlerësojnë se përkeqësimi i gjendjes financiare ka sjellë dhe degradim të uzinave që kanë nevojë për financim, duke e bërë gjithnjë e më të vështirë suksesin e mundshëm të një investitori të ri në kompani.

Ekspertët vlerësojnë se qeveria duhet të trajtojë seriozisht fatin e një prej kompanive më të mëdha në vend, jo vetëm për mundësitë që do të ofronte në një përdorim efektiv, por edhe se po krijon kosto të madhe financiare për buxhetin e shtetit.

Kompania, llogaritet të ketë një borxh të akumuluar në institucionet shtetërore mbi 280 milionë dollarë.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale