Ja çfarë ndryshon tek paketa fiskale


Ndryshimet në paketën fiskale janë miratuar tashme nga qeveria shqiptare. Ndryshimet kryesore janë tek Tatim fitimi dhe TVSH.

Tatimi fitimi

Fitimi nga shitblerja e pronës tatohet 15 %.

Shkëmbimi i truallit me sipërfaqe ndërtimi, në bazë të një kontrate shkëmbimi, nuk përbën moment për llogaritje të ndonjë fitimi kapital nga transferimi i pasurisë së paluajtshme”.

Shkalla e tatimit mbi fitimin është:

5% për tatimpaguesit me të ardhura deri në 14 milionë lekë në vit.

15% për tatimpaguesit me të ardhura mbi 14 milionë lekë në vit.”

“Kooperativat” dhe agroturizmi

Për personat juridikë, të parashikuara nga ligji “Për shoqëritë e bashkëpunimit bujqësor”, shkalla e tatimit mbi fitimin është 5%.

Për personat juridikë, të cilët zhvillojnë veprimtari agroturistike të certifikuar si “agroturizëm”, sipas ligjit  “Për turizmin”, shkalla e tatimit mbi fitimin është 5%.

Lexoni: Konfindustria: të rikthehet taksa e sheshtë

Norma e reduktuar e tatimit mbi fitimin 5%, aplikohet për një periudhë 10-vjeçare për ato struktura, të cilat përfitojnë statusin “subjekt i certifikuar agroturizmi” deri në dhjetor 2021. Efektet e normës së reduktuar fillojnë në vitin pasardhës pas përfitimit të statusit “subjekt i certifikuar agroturizmi.”.

Lojërat e fatit

Tatimi mbi lojërat e fatit aplikohet 15% mbi të ardhurat bruto nga loja për të gjitha kategoritë e lojërave të fatit, përfshirë Lotarinë Kombëtare. (E ardhura bruto është vlera e mbetur organizatorit nga diferenca midis vlerës totale të luajtur dhe vlerës së fituar)

Tatimi mbi Vlerën e Shtuar

TVSH 6 % aplikohet për furnizimin e shërbimit të akomodimit, restorantit, të ofruar brenda strukturave në të cilat zhvillohet veprimtari pritëse e certifikuar si “agroturizëm”. Përjashtohen të ofruar në këto struktura.

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale