Vëmendje tek Blockchain dhe financa e decentralizuar për rimëkëmbjen pas krizës COVID-19

Blockchain

Romë – Krijimi i një ekosistemi financiar të dematerializuar, për të inkurajuar dhe mbrojtur juridikisht iniciativat e reja te biznesit nëpërmjet blockchain-it dhe investitorët: Është pikërisht ky qëllimi i Fintoken Act, dispozita e aprovuar pak ditë më parë në Shqipëri, duke ndjekur gjurmët e akteve rregullatore të Francës dhe Maltës. Ky aprovim legjislativ vjen në një moment në të cilin edhe Italia po ndërgjegjësohet në lidhje me rëndësin e fintech-ut për daljen nga kriza.

“Blockchain Economy dhe Financa e decentralizuar mund të jenë ndër protagonistet më në zë për rimëkëmbjen financiare në këtë moment krize post-pandemie”, shprehet Gianluigi Pacini Battaglia, CEO i Consulcesi Tech – “Transparenca, decentralizimi dhe shpejtësia në ekzekutim janë në vëmendjen e ndërmarrjeve për të kaluar gjendjen aktuale. Një shembull është Malta, vend, i cili në 2018 aprovoi Virtual Financial Assets Act, për të cilën Fondi Monetar Ndërkombëtar parashikon rënien më të ulët të PBB-s ndër tërë shtetet europiane”.

Kjo është ndër të parat dispozita në Europë që rregullon në mënyrë harmonike sektorin e aplikimit të teknologjisë blockchain dhe favorizon operatorët si dhe financën e decentralizuar (DeFi) në tregjet tradicionale. Përfitues janë subjektet, që ushtrojnë veprimtari sipas objektit të këtij ligji, në ose nga territori i Republikës së Shqipërisë. Nëpërmjet Fintoken Act parashtrohet dhe mundësia e miratimit të licencës brenda afatit 60 ditor të përcaktuar në ligj.

Lexoni: Miratohet rregullorja e re për pagesat ndërbankare

Zgjidhja e propozuar, nëpërmjet një ekosistemi të rregulluar e të integruar i jep përgjigje dhe kritikave kundrejt monedhave virtuale lidhur me parandalimin e pastrimit të parave dhe tregjeve te paligjshme. Gjithashtu paraqitet një kategorizim i qartë në lidhje me llojet e Token-ve digjitalë (utility token, payment token, security token dhe asset token), duke zgjidhur në këtë mënyrë çështjen e debatit të vazhduar mbi hybrid token-ët.

Bëhet fjalë për një ndryshim të shumë pritur. Sipas një publikimi të CDP (Cassa Depositi e Prestiti), gjithnjë e më shumë, ndërmarrjet po adoptojnë teknologjinë e regjistrave të shpërndarë DLT (Distributed Ledger Technology) me përfitime të konsiderueshme. Ndërmjet vitit 2015 dhe 2017, shoqëritë, që kanë investuar në blockchain kanë maturuar të ardhura midis 1,6 miliardë dhe 27,3 miliardë dollarë në 2017-2018. Po në të njëjtin dyvjeçar janë rritur kërkesat për patentimin e projekteve duke kaluar nga 648 në 1441.

Consulcesi Tech, i drejton një apel të fortë autoriteteve kombëtare për të konsideruar modelin e Fintoken Act për nxitjen e zhvillimit të bizneseve të reja që bazohen në blockchain dhe asete digjitale. Është një rilindje teknologjike e nevojshme për Italinë: teknologjia Blockchain, falë regjistrave të sigurt dhe të certifikuar, ofron më shumë garanci në një vend, i cili ka nevojë për frymë inovative për t’u riafishuar me një besueshmëri në treg.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale