Thirrje e hapur për t’u bërë pjesë e Kartës Rajonale të Rinisë së Gjelbër

Kartës Rajonale

THIRRJE E HAPUR PËR STUDENTËT PËR TË MARRË PJESË NË ZHVILLIMIN E KARTËS RAJONALE TË RINISË SË GJELBËR

Vini nga Svilajnac, Pljevlja, Obilić apo Tuzla? Ju jeni student dhe dëshironi gjithashtu të merrni një rol më aktiv në komunitetin tuaj dhe ta bëni atë një vend më të shëndetshëm për të jetuar?

Ky projekt është për ju!

Lëvizja Evropiane në Serbi në bashkëpunim me partnerët, Qendra për Ekologjinë dhe Energjinë (Tuzla), Instituti D4D (Prishtinë) dhe Qendra ALFA (Niksic) po nis një projekt të quajtur Karta Rajonale e Rinisë së Gjelbër, e bashkëfinancuar nga Fondi i Ballkanit Perëndimor.

Projekti synon të fuqizojë studentët nga zonat më pak të zhvilluara, me emetime të larta të GHG (greenhouse gas) në Ballkanin Perëndimor për të marrë një rol më aktiv në komunitetet e tyre lokale drejt tranzicionit të drejtë në prodhimin e energjisë së rinovueshme dhe reduktimet e GHG. Projekti synon të advokojë për një axhendë më ambicioze midis politikëbërësve të Ballkanit Perëndimor, por edhe të rritë ndërgjegjësimin tek të rinjtë në Ballkanin Perëndimor, për rëndësinë e kësaj teme.

Ekipi i projektit do të zgjedhë 16 studentë (4 nga secili komunitet: Serbia, Bosnje Hercegovina, Mali i Zi dhe Kosova *), të cilët do të marrin pjesë në seminarin trajnues, do të kontribuojnë në zhvillimin e një platforme online dhe Kartës Rajonale të Rinisë së Gjelbër, e cila do t;u prezantohet politikëbërësve, për të marrë masa konkrete për uljen e emetimit të GHG.

Kriteret e aplikimit:

  • studentë të universitetit;
  • përvojë përkatëse arsimore dhe profesionale (arsimi zyrtar, joformal dhe joformal / punë vullnetare, praktika);
  • interes për të marrë pjesë në aktivitetet e projektit;
  • njohja e problemit ekzistues mjedisor lokal dhe prezantimi i tij në një video të shkurtër;
  • njohja e gjuhës angleze;

Avantazh: studentë nga Pljevlja, Svilajnac, Tuzla dhe Obilić dhe studentë të studimeve mjedisore – studentë të tjerë do të zgjidhen vetëm nëse kanë mbetur vende.

Aplikimi: Kandidatët duhet të dërgojnë një video të shkurtër (1-2 minuta) duke prezantuar veten (formimin dhe aftësitë e tyre arsimore dhe profesionale) dhe problemin lokal mjedisor. Nuk ka nevojë të dërgoni ndonjë dokument shtesë (p.sh. CV, letër motivimi). Videot duhet të dërgohen në formatin ZIP ose përmes platformës WeTransfer, në adresën e postës elektronike në vijim:

[email protected] për Serbinë

[email protected] për Malin e Zi

[email protected] për Kosovën *

[email protected] për Bosnjë dhe Hercegovinën

Thirrja është hapur deri më 21 tetor, 2020. 

Një intervistë e shkurtër online me një ekip ekspertësh do të organizohet me 16 pjesëmarrës të para-zgjedhur, midis 26-28 tetor 2020, në mënyrë që të konfirmojë formimin dhe interesin e tyre. Lista përfundimtare do të publikohet jo më vonë se 29 Tetor, 2020.

* Ky emërtim nuk paragjykon pozicionet mbi statusin dhe është në përputhje me Këshillin e Sigurimit të KB 1244 dhe Opinionin e GJND mbi deklaratën e pavarësisë së Kosovës.

Must watch
Business Mag Nr. #23 - Qershor 2020

Të gjitha planet tuaja për këtë vit, si individë apo sipërmarrës mund të jenë përmbysur. Mbërritja e Coronavirusit në Shqipëri paralizoi gjithçka, ashtu si kudo. Në mënyrë të papritur na vuri në kushte tërësisht të tjera pune, na shtoi pasigurinë e shqetësimin për të ardhmen.

Sipërmarrjet, kryesisht në fushën e IT u përshtatën më shpejt, duke angazhuar punonjësit nga shtëpia. Ato zhvilluan dhe më tej mundësitë për të punuar në distancë, ndërkohë që shumë kompani të tjera u mbyllën plotësisht.

Kjo është një periudhë sprove, për individin, drejtuesit dhe liderin. Kjo është lufta që po zhvillohet në spitale dhe fronti i parë i saj janë mjekë, infermierë e sanitarë. Historia e ekonomisë k a treguar se gjithmonë pas një situatë të vështirë ka një ringritje. Dhe ne besojmë se kështu do të jetë.

Deri atëhërë ajo çka na mbetet të bëjmë është respektimi i rregullave të kërkuara, marrja e përgjegjësive ndaj të tretëve për aq sa mundemi, e të interesohemi për të pamundurit, të ndajmë diçka për ta.

Solidariteti nuk ka munguar e nuk do të na mungojë as kësaj radhe. Ajo çfarë doli në pah krahas solidaritetit ishte varfëria: e shtetit, e kompanive dhe e vetë individëve.

Një ditë pas dërgimit të 30 bluzave të bardha në Itali, The Guardian na vlerësoi në artikullin e saj si zemërgjerë edhe pse Ky numër ishte planifikuar të botohej në Prill 2020, por procesi u shty për shkak të masave të ndërmarra si pasojë e shpërthimit të Covid-19. Edhe pse në kohë vështirësish, jemi …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale