Studimi / Derrat mund të luajnë video lojëra me hundët e tyre

Ata janë menduar prej kohësh si më të zgjuar se kafshët mesatare, por tani studiuesit pretendojnë se derrar kanë mësuar të përdorin një levë, duke sugjeruar që ata janë edhe më të zgjuar se sa mendohej më parë.

Derrat janë zbuluar më parë të jenë të aftë për një mori detyrash, duke përfshirë zgjidhjen e enigmave me zgjedhje të shumëfishta dhe komandat e të mësuarit të tilla si “rri”.

Tani studiuesit në SHBA thonë se ata kanë trajnuar me sukses katër derra për të manipuluar një levë dhe për të kontrolluar një kursor në një monitor.

“Potencialisht derrat janë të aftë të mësojnë dhe të kuptojnë dhe t’u përgjigjen disa dilemave më shumë sesa kemi parashikuar më parë”, tha Prof Candace Croney i Universitetit Purdue, i cili ishte bashkautor i kërkimit.

Duke shkruar në revistën Frontiers in Psychology, Croney dhe bashkëautorja Dr Sarah Boysen raportojnë se si ata përdorën ushqime të shijshme për të stërvitur derrat për të lëvizur levë duke përdorur feçkat e tyre ndërsa shikonin një ekran kompjuteri.

Studiuesit më pas paraqitën kuartetin me një lojë video në të cilën derrat duhej të përdornin levë për të manovruar një kursor derisa të përplaset me një nga katër strukturat e ngjashme me murin në ekran.  Sa më i suksesshëm të ishte derri, aq më i vogël ishte numri i mureve të paraqitura në lojë.

Ekipi analizoi 50 provat e fundit nga secili derr në skenarët me tre, dy dhe një mur nga ana e tyre, duke përcaktuar se sa shpesh derri goditi një mur të synuar me lëvizjen e tyre të parë të kursorit.

Rezultatet zbulojnë se Hamlet dhe Omelette, derra meshkuj tremujorë Yorkshire, ishin në gjendje të përfundonin detyrën më mirë sesa rastësia kur paraqiteshin me dy mure ose një mur të vetëm në ekran, por jo kur paraqiteshin me tre mure. Kursori që ato komandonin, bënte që në video-lojë mjeti të fluturonte, e rrjedhimisht, studimi ka marrë një emërtim jozyrtar si “studimi që tregon se edhe derrat fluturojnë”.

THE GUARDIAN

Must watch
Business Mag Nr. #24 - Tetor 2020

Numri 24 i revistës Businessmag.al sjell një panoramë të zhvillimeve, përshtatjeve dhe ecurisë në sektorë të ndryshëm të ekonomisë. Në të njëjtën kohë, shohim zhvillime relativisht të kënaqshme.  Organizime të reja si Dhoma Ekonomike e Gruas, duket si një shpresë për më shumë zë, lobim dhe mbështetje për gratë sipërmarrëse dhe sipërmarrjet e reja.

Gjatë kësaj periudhe angazhime si programi “Ringrihu më i fortë”, ishin një lloj kundërpërgjigje ndaj dëmeve ekonomike që po shkakton pandemia.

Influencerat vijojnë të rrisin hapësirat e tyre dhe janë bërë një instrument i rëndësishëm marketimi. Në brendësi të revistës do të gjeni renditjen e top 100 influencerave më të mëdhenj në vend.

Gjatë kësaj vere ndërkohë, vetë Businessmag pati një fushatë të suksesshme të promovimit të turizmit shqiptar. Qindra të rinj u angazhuan të dërgojnë foto dhe përshkrimet e vendeve të ndryshme të Shqipërisë.

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale