Shqiptari sundon tregun e picerive në SHBA - Business Magazine Albania

Shqiptari sundon tregun e picerive në SHBA


Miqtë dhe familja e Ilir Selës u mësuan me zilen e tij të telefonit. Kur binte zilja, ata e dinin që duhet të qetësoheshin dhe të fiknin muzikën në mënyrë që Sela të mund të kujdesej për biznesin.

Ai po kthehej në një biznes për të porositur pica online me një dorëzim të vërtetë në shtëpinë e dikujt. Sela po e bënte atë manualisht: Ai merrte një email me porosinë dhe i telefononte vetë.

“Mbaj mend që kam kaluar nga Verizon për te AT & T, për shkak se AT & T lejon që të shfletojmë internetin dhe të marrim telefonata në të njëjtën kohë”, ka thënë Sela në Business Insider. “Në atë kohë, unë isha duke marrë porosi çdo disa orë. Nuk kisha një staf për të transmetuar porosinë, madje nuk kisha as teknologji për të transmetuar porosinë”.

Kjo ishte në vitin 2011, kur biznesi përbëhej vetëm nga Sela dhe laptopi i tij. Por në më pak se një vit, Sela shtoi më shumë se 100 të punësuar pa asnjë rekrutim. Ai e ka kthyer biznesin në një sipërmarrje startup që numëron shumë piceri fizike si partnerë dhe ka për qëllim të çojë fitimin në 40 miliardë $.

Një biznes familjar

Sela ka lindur në Shqipëri, e cila është pjesë e arsyes që ai u fut në biznesin e picerisë. Shumica e miqve dhe familjes së Selës posedojnë dhe veprojnë në piceritë në zonën më të madhe të New York City dhe gjyshërit e tij kishin në pronësi një piceri në Manhatan në vitet ’70. Sela vetë u rrit në ishullin Staten.

Pas diplomimit në shkencat kompjuterike dhe fillimit të kompanisë së tij IT, ai shpejt u bë mbështetja e teknologjisë për dyqanet e picerive të familjes dhe miqve të tij.

“Rreth vitit 2009, kam vënë re një trend,” tha ai. “Ata erdhën tek unë dhe më thanë: ‘ Hej Ilir, mund të më ndërtosh një faqe interneti që të mund të realizohen edhe porosi online?’ ”

Sela filloi të shikonte nga industria e picave dhe kuptoi diçka të habitshme: Ishte një industri miliardë dollarëshe dominuar nga piceritë e pavarura – 60% e vendeve të picave ishin dyqanet e amvisave – por 90% e porosive online ishin vendosur nga ajo që Sela e quan “Big Pizza”: Domino, Papa John’s dhe Pizza Hut.

Sela këkronte t’a zhvillonte këtë fushë, kështu që ai filloi atë që u quajt më pas MyPizza: një faqe interneti që në partneritet me piceri të pavarura trajtonin aspektin e shpërndarjes për bizneset e tyre. Përdoruesit mund të hynë në MyPizza dhe të bëjnë një porosi në vend që t’a telefonojnë atë.

Tani, MyPizza po bëhet diçka e re: Slice.

1476375329_slice

Slice punon me 6.000 piceri në më shumë se 1.500 qytete amerikane dhe merr një taksë të sheshtë prej picerive me të cilat është partnere. Kompania u zhvendos në një zyrë të re në Chelsea rreth dy muaj më parë për të akomoduar zgjerimin e saj dhe u bë një Partnere për sipërmarrjet në korrik.

Me kalimin e kohës, Sela tha se shpreson që kompania mund të ndihmojë në nxitjen e konsumit të picave.

E veçanta e përgatitjes së picave të Ilirit është djathi klasik, madje ai thotë se shumë njerëz bëjnë shaka me këtë, por të gjithë e dinë se ky djathë bën që pica të jetë kaq e shijshme dhe e veçantë.

 

burimi: Entrepreneur

Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.

Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.

Must watch
Business Mag Nr. #36 - Tetor 2024

Vjeshta solli rikthimin e aktiviteteve biznesore në ritmin e tyre të plotë, pas pushimeve të verës. Sipërmarrjet shqiptare, me dinamikat e tyre të pandalshme, janë aktualisht para një sfide dhe mundësie më të madhe. Proceset e përafrimit me BE-në krijojnë një mundësi për një treg më të madh, por kjo kërkon njëkohësisht përgatitjen të duhur për tregun.

Eventet e fundit, veçanërisht Future2Tech, tregoi se shumë kompani shqiptare, kryesisht në fushën e zhvillimit të Softwareve, po punojnë tashmë për tregun e huaj dhe janë kompani ndërkombëtare në kuptimin e plotë të fjalës. 

Në brendësi të këtij numri ne kemi sjellë histori brandesh dhe histori njerëzore; histori sipërmarrësish dhe profesionistësh, të cilët kanë investuar kohë dhe pasion në punët e tyre për të parë rezultatet që duken sot. Një prej brandeve për të cilin flasim sot, mbyll 3 dekada biznes në Shqipëri, diçka që vlen të marrë përgëzime nga të gjithë. 

Histori nga vendi dhe diaspora, rrugëtime në tregti, shërbim, apo edhe konsulencë, ky numër sjell një gamë të gjerë artikujsh, të shtrirë madje mes biznesit dhe artit, të cilat, kur ndërthuren, sjellin zhvillime shumë të bukura për shoqërinë.

Interesant është fakti se kushdo që …

Shiko më shumë
Na ndiqni në rrjetet sociale
0