Shkencëtarët gjejnë metoda sesi të përdoret energjia diellore në mënyrë më efikase për kulturat bujqësore.
Shkencëtarët kanë bërë një përparim në një qasje gjenetike që përmirëson aftësinë e kulturave ushqimore për të shfrytëzuar diellin.
Studiuesit zhvilluan një mënyrë për ta bërë fotosintezën si proces natyror, ku bimët, në mënyrë më efikase e kthejnë energjinë e dritës së diellit në ushqim.
Ekipi hulumtues, i cili është i shpërndarë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA, ndryshoi gjenetikisht bimët e sojës dhe arriti një rendiment 20% më të madh.
Ata shpresojnë se ky zbulim do të ndihmojë në zbutjen e mungesës së ushqimit.
Studiuesi kryesor, Prof Stephen Long, një shkencëtar bujqësor me bazë në Universitetin e Illinois dhe Universitetin e Lancaster, tha se ky ishte “përparimi më i rëndësishëm”, në të cilin ai ishte përfshirë gjatë karrierës së tij të gjatë.
“Ne kemi parë fotosintezën dhe pse ajo mund të ketë qenë joefikase për 30 vjet”.
Kishte një skepticizëm të madh se ne mund ta përmirësonim atë, kështu që tregimi se ne mund ta bëjmë këtë ndryshon plotësisht terrenin dhe kontribuon jashtëzakonisht në aftësinë tonë për të rritur furnizimin global të ushqimit”
Që nga viti 2015 nxisim shpirtin sipërmarrës, inovacionin dhe rritjen personale duke ndikuar në zhvillimin e një mjedisi motivues dhe pozitiv tek lexuesit tanë. Kjo punë që e bëjmë me shumë dashuri nuk ka të paguar. Ne jemi platforma e vetme e cila promovon modelin pozitiv të sipërmarrjes së lirë. Përmes kësaj platforme mbështesim edukimin gjatë gjithë jetës si mjet për zhvillimin personal dhe profesional të brezave. Kontributi juaj do të na ndihmojë në vazhdimin e këtij misioni në gjithë trevat shqipfolëse.
Mund të kontribuoni KETU. Falemnderit.