Robotët “përkthyes” mundësojnë komunikimin mes specieve, sipas eksperimentit » Business Magazine Albania – Media Dixhitale dedikuar Sipërmarrjes
Përditësuar së fundmi: 22/03/2019

Robotët “përkthyes” mundësojnë komunikimin mes specieve, sipas eksperimentit

Share
nga Admin
Mar 22, 2019
Business Magazine Albania constitutes an online periodical publication of business related articles. It is the first of
lexo me teper >

Peshqit dhe bletët kanë qenë në gjendje të komunikojnë për herë të parë, të ndihmuar nga disa robotë që imitojnë dhe kontrollojnë veprimet e tyre, në një eksperiment të pazakontë që përktheu sinjalet e sjelljes ndërmjet specieve.

“Robotët vepruan sikur të ishin negociatorë dhe përkthyes në një konferencë ndërkombëtare. Nëpërmjet shkëmbimeve të ndryshme të informacionit, të dy grupet e kafshëve arritën gradualisht në një vendim të përbashkët “, tha Francesco Mondada i “Ecole Polytechnique Federale de Lausanne”, një nga studiuesit në eksperimentin e njohur si “ASSISIbf”.

Bletët austriake përshtatën sjelljen e tyre me peshqit zviceranë duke komunikuar nëpërmjet “përkthyesve” robotë, të cilat i lejonin të dy llojet të kuptonin sjelljet e njëri-tjetrit dhe së shpejti bënë që të lëviznin në një mënyrë të ngjashme.

Më parë, robotët eksperimentalë ishin dërguar vetëm për t’u infiltruar në grupet e kafshëve të vetme për të ndikuar në sjelljen e tyre, duke u përzier me grumbuj të panjohur buburrecësh dhe zogjsh.

Hulumtuesit kanë përsosur tashmë përdorimin e botëve për të bindur një grup peshqish për të notuar në një drejtim të zgjedhur, duke përsëritur sinjalet e tyre të sjelljes – lëvizjet e bishtit, përshpejtimet dhe dridhjet dhe sinjalet vizuale, ngjyrat, vijat dhe format – në një eksperiment të mëparshëm.

Ndërkohë, robotët kontrollonin bletët përmes vibracioneve, ndryshimeve të temperaturës dhe lëvizjeve.

Studiuesit sugjeruan se puna e tyre “mund të hapë derën për forma të reja të inteligjencës kolektive artificiale … të cilat mund të gjejnë aplikim në thurje selektive të ekosistemeve”.

Shiko Videon

Hashtag.al